Gabrovo

Koordinate: 42°52′N 25°20′E / 42.867°N 25.333°E / 42.867; 25.333
Izvor: Wikipedija
Gabrovo
Габрово
Grb Gabrova
Grb
Koordinate: 42°52′N 25°20′E / 42.867°N 25.333°E / 42.867; 25.333
Država Bugarska
Oblast Gabrovo
Vlast
 - Gradonačelnik Tomislav Dončev
Visina 392
Stanovništvo (2007.)
 - Grad 67 012
Vremenska zona EEST (UTC+2)
Poštanski broj 5300
Pozivni broj 066
Zemljovid
Gabrovo na zemljovidu Bugarske
Gabrovo
Gabrovo

Gabrovo (bugarski: Габрово) je grad u središnjoj sjevernoj Bugarskoj. Gabrovo je upravno središte Oblasti Gabrovo. Grad se smjestio na centralnim padinama Planine Balkan, u kotlini rijeke Jantra. Unutar Bugarske, grad je poznat po svom osebujnom tipu humora, kao i po svojoj arhitekturi iz doba bugarskog nacionalnog preporoda( XIX st.) Gabrovo je poznato i kao izuzetno izduljen grad, najdulji u Bugarskoj, rasprostire se 25 km uzduž rijeke Jantre, ali jedva dosiže 1 km u širinu. Pored Gabrova nalazi se zemljopisno središte Bugarske - Uzana.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Kraj oko Gabrova, naseljen je još od neolita. Gabrovo je postalo gospodarski značajno nakon što je grad Veliko Trnovo postao glavni grad Drugog Bugarskog carstva u 12 st. Obrtništvo i trgovina cvjetali su zbog blizine važnih gorskih prijevoja preko planine Balkan. U srednjem vijeku Gabrovo je bilo malo selo na planinskom prijevoju sa svega 100 kuća.


Nakon otomanske invazije Balkana u 14 st., slika naseljenosti kraja značajno se izmijenila, Gabrovo je ostalo jedino značajnije naselje u gotovo potpuno opustjelom kraju, dapače u njega su se slili brojni izbjeglice iz netom osvojenog glavnog grada i okolnih utvrda. Nakon toga se Gabrovo iz sela premetnulo u mali grad (palanka) i ponovno počelo značajnije razvijati. Bogatiji gradski trgovci početkom XIX st. počeli su tražiti načine za poboljšanje općih prilika u Gabrovu i zemlji.


Prva Bugarska svjetovna škola -Gimnazija Aprilov, osnovana je u Gabrovu, 1835. godine uz pomoć trgovaca Vasila Aprilova i Nikolaja Palauzova. Gabrovo je dobilo status grada još za otomanske vlasti u svibnju 1860. godine. Ubrzo po oslobađanju Bugarske 1878. godine, Gabrovo se počelo razvijati kao industrijsko središte, tako da je dobilo nadimak bugarski Manchester.

Porijeklo imena[uredi | uredi kôd]

Po najpopularnijoj legendi, naselje Gabrovo je osnovao kovač po imenu Račo, pored njegovog ognjišta bili su grabovi (bugarski: габър, gabr) po njima je naselje dobilo ime.

Kultura i sport u gradu[uredi | uredi kôd]

Gabrovo ima dva kazališta; Dramsko kazalište - Račo Stojanov i Kazalište lutaka. Grad je poznat po svojoj Kući humora i satire, koji služi kao kulturni centar, muzej i galerija za popularizaciju tog vida umjetnosti. Gabrovo ima i široko poznati - Arhitektonsko etnografski kompleks Etar, kao i Muzej obrazovanja u Gimnaziji Aprilov.

  • Najuspješniji sporski klub u Gabrovu je nogometni klub Jantra Gabrovo, osnovan 1919. godine.
  • Na oko 25 km od grada nalazi se obnovljeno skijalište - Uzana, u planini Balkan.

Poznati sugrađani[uredi | uredi kôd]

Zbratimljeni gradovi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]