Gardijska mehanizirana brigada

Izvor: Wikipedija
Gardijska mehanizirana brigada
Gardijska mehanizirana brigada - oznaka
Osnovana 2007.
Država Hrvatska
Grana Hrvatska kopnena vojska
Vrsta gardijska mehanizirana brigada
Sjedište Knin (Zapovjedništvo)
Odlikovanja Red bana Josipa Jelačića
Zapovjednici
Trenutačni
zapovjednik
brigadir Dražen Ressler

Gardijska mehanizirana brigada Hrvatske kopnene vojske je ustrojena 3. travnja 2007. godine. Zajedno s Gardijskom oklopno-mehaniziranom brigadom, najveća je taktička postrojba kopnene vojske. U sastav novoustrojene brigade ušle su neke bivše gardijske brigade, i to 1. gardijska brigada i 4. gardijska brigada te dijelovi 2. gardijske brigade, kao i nekoliko postrojbi iz sastava nekadašnjeg 1., 4. i 5. korpusa Hrvatske kopnene vojske. Valja napomenuti da je ranijim preustrojem nekadašnja 9. gardijska brigada već bila inkorporirana u 1. gbr, koja je potom postala dio ove novoustrojene Gardijske motorizirane brigade, što pojašnjava nazive pojedinih bojni iz njezina sastava. Naime, među dvanaest ustrojnih cjelina brigade nalazimo i bojne koje nose imena nekadašnjih gardijskih brigada, jer se i na taj način želio očuvati spomen na te legendarne ratne postrojbe.

Ustrojstvo[uredi | uredi kôd]

Gardijska mehanizirana brigada u svom sastavu ima tri mehanizirane bojne, koje nose naziv Tigrovi, Gromovi, Pauci te jednu motoriziranu bojne - Vukovi. Uz te četiri, ima još Topničko-raketnu i Inženjerijsku bojnu te Bojnu PZO-a, kao i četiri satnije - Zapovjednu, Izvidničku i Logističku, Satniju veze te Zapovjedništvo brigade sa Stožerom Zapovjedništva. Opremanjem bivše 2. motorizirane bojne "Pauci" vozilima BOV Patria bojna se preustrojava u 3. mehaniziranu bojnu.

Struktura Gardijske mehanizirane brigade:

Razmještaj[uredi | uredi kôd]

Brigada je razmještena na više lokacija - sjedište Zapovjedništva je u Kninu, kao i 3. mehanizirane bojne Pauci te svih samostalnih satnija. 1. i 2. mehanizirana bojna, Tigrovi i Gromovi, nalaze se u Petrinji, motorizirana bojna Vukovi u Gospiću, Topničko-raketna u Karlovcu, Bojna PZO-a u Benkovcu, a Inženjerijska bojna u Sinju.

Simboli bojni[uredi | uredi kôd]

Dosadašnji zapovjednici[uredi | uredi kôd]

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Hrvatski vojnik.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.