Gardijska motorizirana brigada

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Gardijska motorizirana brigada
GMBR amblem.jpg
Osnovana 2007.
Država Hrvatska
Grana Hrvatska kopnena vojska
Vrsta gardijska motorizirana brigada
Sjedište Knin (Zapovjedništvo)
Odlikovanja Red bana Josipa Jelačića
Zapovjednici
Trenutačni
zapovjednik
brigadir Tihomir Kundid

Gardijska motorizirana brigada Hrvatske kopnene vojske ustrojena je u skladu s Dugoročnim planom razvoja OSRH-a, a preustroj je trajao točno godinu dana, od 1. travnja 2007. do 31. ožujka 2008. Zajedno s Gardijskom oklopno-mehaniziranom brigadom, najveća je taktička postrojba kopnene vojske. U sastav novoustrojene brigade ušle su neke bivše gardijske brigade, i to 1. i 4. gbr te dijelovi 2. gbr, kao i nekoliko postrojbi iz sastava nekadašnjeg 1., 4. i 5. korpusa Hrvatske kopnene vojske. Valja napomenuti da je ranijim preustrojem nekadašnja 9. gbr već bila inkorporirana u 1. gbr, koja je potom postala dio ove novoustrojene Gardijske motorizirane brigade, što pojašnjava nazive pojedinih bojni iz njezina sastava. Naime, među dvanaest ustrojbenih cjelina brigade nalazimo i bojne koje nose imena nekadašnjih gardijskih brigada, jer se i na taj način želio očuvati spomen na te legendarne ratne postrojbe.

Ustrojstvo[uredi VE | uredi]

Gardijska motorizirana brigada u svom sastavu ima dvije mehanizirane bojne, koje nose naziv Tigrovi i Gromovi, te dvije motorizirane bojne - Vukovi i Pauci. Uz te četiri, ima još Topničko-raketnu i Inženjerijsku bojnu te Bojnu PZO-a, kao i četiri satnije - Zapovjednu, Izvidničku i Logističku, Satniju veze te Zapovjedništvo brigade sa Stožerom Zapovjedništva.

Struktura Gardijske motorizirane brigade:

Razmještaj[uredi VE | uredi]

Brigada je razmještena na više lokacija - sjedište Zapovjedništva je u Kninu, kao i 2. motorizirane bojne Pauci te svih samostalnih satnija. 1. i 2. mehanizirana bojna, Tigrovi i Gromovi, nalaze se u Petrinji, 1. motorizirana bojna Vukovi u Gospiću, Topničko-raketna u Karlovcu, Bojna PZO-a u Benkovcu, a Inženjerijska u Kninu i Sinju. Prema planu za 2009. godinu, inženjerija će se potpuno preseliti u Sinj, a Topničko-raketna bojna na vojni poligon u Slunj.

Simboli bojni[uredi VE | uredi]

Dosadašnji zapovjednici[uredi VE | uredi]

Povezani članci[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Hrvatskivojnik.jpg Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio je preuzet iz internetskog izdanja časopisa Hrvatski vojnik. Vidi Dopuštenje Hrvatskog vojnika za Wikipediju na hrvatskome jeziku.