Koordinate: 49°34′48″N 15°56′31″E / 49.58000°N 15.94194°E / 49.58000; 15.94194

Hodočasnička crkva sv. Ivana Nepomuka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Hodočasnička crkva sv. Ivana Nepomuka
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Hodočasnička crkva sv. Ivana Nepomuka
Flag of the Czech Republic.svg Češka


Zelena Hora na karti Češka
Zelena Hora
Zelena Hora
Lokacija Hodočasničke crkve sv. Ivana Nepomuka u Češkoj
Godina uvrštenja: 1994. (18. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: iv
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/690 UNESCO

Hodočasnička crkva sv. Ivana Nepomuka je crkva u obliku petokrake posvećena sv. Ivanu Nepomuku u mjestu Žďár nad Sázavou na Zelenoj Hori (njemački: Gruneberg) koja je na granici čeških povijesnih pokrajina, Bohemije i Moravske. To je krunsko djelo češkog baroknog arhitekta, J. S. Aichela, koji je spojio Borrominijev barok s gotičkim elementima u konstrukciji crkve, ali i u njezinoj dekoraciji.

Nakon što je katolička crkva proglasila relikviju jezika sv. Ivana Nepomuka za "nepropadljivu" 1719. god., odmah se pristupilo izgradnji prikladne hodočasničke crkve na mjestu gdje je ovaj svetac primio prvi vjerski nauk. Posvećena je 1720. godine, u vrijeme procesa beatifikacije sv. Ivana Nepomuka (proglašen je blaženim 1721., a kanoniziran 1729. godine), ali je izgradnja nastavljena do 1727. Crkvu, njezino uređenje i njezin namještaj dizajnirao je Santini u duhu jako kompliciranog simbolizma i gotičkih elemenata koji su tada bili jako rijetki i originalni. Crkva je neovisna prostorna stvarnost temeljena na dominaciji broja "5" koji se ponavlja posvuda u crkvi, stranicama tornja, proporcijama i tlocrtu.

Pola stoljeća poslije, nakon požara, oblik krova je promijenjen, a 1994. godine upisana je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao neobično i originalno djelo velikog arhitekta.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Hodočasnička crkva sv. Ivana Nepomuka