Prijeđi na sadržaj

Slovački verbunk

Izvor: Wikipedija
Slovački verbunk, regrutacijski plesovi
UNESCO – Nematerijalna svjetska baština
Slovački verbunk, regrutacijski plesovi
Češka

Slovačka

Regija: Europa i Sjeverna Amerika
Godina upisa: 2008.
Ugroženost: -
Poveznica: UNESCO:00147

Slovački verbunk (češki: slovácký verbuňk; slovački: verbunk[1]) je improvizirani ples koji izvode mladići i muškarci u češkoj pokrajini Južnoj Moravskoj i okolici grada Zlína (Zlínski kraj), tj. povijesne pokrajine Slovácko.

Verbunk je naziv koji potječe od njemačke riječi werbung, što znači „regrutacija”, jer ples ima svoje korijene u 18. stoljeću kada su se u vojsku regrutirali i plesači za zabavu vojnika.[2]

Danas ga izvode skupine narodnih plesača u većini regija gdje žive Moravci (Moravska Slovačka) i to tijekom festivala kao što je seosko slavlje Hody (češ. „gozba”).

Slovački verbunk se izvodi uz glazbu koja se naziva „novomađarskom pjesmom” (mađarski: verbunkos) i obično se sastoji od tri dijela; na početku se izvodi pjesma koju prate lagani pokreti, a potom slijede brži plesni dijelovi. Ples ne prati točna koreografija nego je obilježen spontanošću, improvizacijama i osobnim izričajem svakog plesača uključujući natjecanje u skakanju. Obično ga izvode skupine u kojima svaki plesač interpretira glazbu na svoj način.

Postoji šest regionalnih vrsta slovačkog verbunka u kojima je nastalo mnoštvo različitih plesnih figura i plesnih ritmova. Ove vrste su se razvile početkom 20. stoljeća i nastavljaju se razvijati i dan danas. Ovi plesovi su ključni dio lokalnih običaja, ceremonija i slavlja, te se izvode na godišnjim natjecanjima najboljih plesača i na Internacionalnom festivalu folklora u mjestu Strážnice.

Ovoj vrsti plesa, i njegovoj bogatoj raznolikosti, najviše prijeti seoba mladih i srednjovječnih iz sela u urbana središta. Druge vrste prijetnje je nedostatak financijske potpore plesačima za njihovu narodnu odjeću koja se uglavnom pravi ručno i zahtjeva održavanje.

Od 2005. godine slovački verbunk je upisan na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.[2]

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. Verbunk // Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru
  2. a b Slovácko Verbuňk, recruit dances na službenim stranicama UNESCO-a (engl.) Preuzeto 9. studenog 2012.

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]