Pokladni običaji u području Hlinecko

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Mesopusni obilazak od vrata do vrata procesija i maski u selima područja Hlinecko
UNESCO logo.svg UNESCO – Nematerijalna svjetska baština
Mesopusni obilazak od vrata do vrata procesija i maski u selima područja Hlinecko
Flag of the Czech Republic.svg Češka
Regija: Europa i Sjeverna Amerika
Godina upisa: 2010.
ID: 00397
Ugroženost: -
Poveznica: UNESCO

Pokladni običaji u području Hlinecko (češki: masopust v regionech Hlinecko) je skupina narodnih običaja koji se izvode u završnici poklada, tijekom pokladnog utorka (mesopusta) prije Čiste srijede, u gradu Hlinsko i šest susjednih sela (uključujući Hamry, Blatno, Studnice i Vortová) područja Hlinecko u istočnoj Češkoj.

Ova procesija se sastoji od muškaraca i dječaka maskiranih krabuljama koje predstavljaju tradicionalne likove (crne za oženjene muškarce i crvene za mladiće), a koji obilaze od kuće do kuće uz pratnju limenog orkestra. Ispred svake kuće zastanu i uz dozvolu ukućana četvorica maškara odigraju ritualni ples (koji uključuje valjanje maškara sa ženama na tlu i skupljanje slame sa maski kako bi se nahranile guske ili kokoši) kojim se osigurava bogata žetva i prosperitet obitelji. Tijekom plesa „mala žena” (muškarac odjeven u ženu) i „pjegavo lice” i četiri „Turčina” moraju podizati noge što više mogu simbolizirajući visinu usjeva i mašu svojim drvenim sabljama. Zauzvrat ukućani počaste maškare darovima ili novcem. Procesija završava nakon obilaska posljednje kuće tradicionalnim „ubijanjem kobile” tako što se lutka kobile optuži za navodne grijehe i pročita se njezina smiješna i kritička oporuka. Nakon njezina „pogubljenja” ona se oživljava alkoholom, čime započinje veseli ples maškara ispred brojne publike[1].

Ove pokladne običaje je u nekoliko navrata zabranila katolička Crkva u 18. i 19. stoljeću, ali i komunističke vlasti u 20. stoljeću. No, kako su jako važni za očuvanje jedinstva seoske zajednice i prijenosa običaja s oca na sina (koji zajedno pripremaju procesiju a očevi prave maske za svoje sinove) običaji pokladne procesije u području Hlinecka su upisani na popis nematerijalne svjetske baštine 2010. godine[1].

Pokladni pribor iz Hlinecka:

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 Shrovetide door-to-door processions and masks in the villages of the Hlinecko area na službenim stranicama UNESCO-a (engl.) Preuzeto 8. studenog 2012.