John Dalton

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
John Dalton

John Dalton (Eaglesfield, 8. rujna 1766. - Manchester, 27. srpnja 1844.), engleski kemičar.

U školi je bio marljiv i uporan učenik, vješt u računanju. Kad je smrću učitelja škola zatvorena, Dalton je sa 18 godina otvorio svoju školu u napuštenu sjeniku, a zatim u Domu kvekera. Prvo se bavio meteorologijom, a zatim kemijom. Učio je i podučavao, osim matematike i fizike, englesku gramatiku, grčki, latinski i francuski jezik. 22 godine razmišljao je o studiranju prava ili medicine, no zbog ne podrzavanja obitelji te zbog činjenice da neistomisljenicima studiranje ili predavanje na engleskim fakultetima bili zabranjeno ipak nije te je 1793. g. otišao u Manchester.

Godine 1803. predložio je svoje principe atomske teorije(uveo je pojam atomske tezine ili točnije ,relativne mase,uzevši kao standard atom vodika(H) jer je najlakši i pripisao mu je atomsku masu 1[nedostaje izvor], sugerirajući da su svi elementi sastavljeni od sitnih, neuništivih čestica, zvanih atomi, koji su svi jednaki i imaju istu masu. Atomi nekog elementa mogu pri kemijskoj reakciji ući u molekule kemijskog spoja ili iz njih izaći, ali njihova ukupna masa u sustavu ostaje nepromijenjena. Dalton je pretpostavio da je vodik najlakši element pa je uveo pojam relativne atomske mase (Ar) kao omjer mase atoma elementa i mase atoma vodika. Također je proučavao sljepoću na boje (Daltonizam).

  • Claus Bernet: John Dalton (1766-1844), in: Biographisches-bibliographisches Kirchenlexikon, 31, 2010, 309-332.


Science-symbol-2.svgP vip.svg Nedovršeni članak John Dalton koji govori o znanstveniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.