Josif Brodski

Izvor: Wikipedija
Josif Brodski

Josif Brodski (1988.)
Puno ime Josif Aleksandrovič Brodski
Rođenje 24. svibnja 1940.
Lenjingrad, SSSR
Smrt 28. siječnja 1996.
New York, SAD
Zanimanje pjesnik, esejist
Nacionalnost Rus
Portal o životopisima

Josif Brodski (rođen kao "Josif Aleksandrovič Brodski", ruski: Ио́сиф Алекса́ндрович Бро́дский, Lenjingrad, 24. svibnja 1940.New York, 28. siječnja 1996.), ruski pjesnik i esejist, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1987. godine.

Rođen je u židovskoj obitelji u nekadašnjem Lenjingradu. U književnosti se javio kao osamnaestogodišnjak objavljujući prve stihove u emigrantskom časopisu "Grani" u Frankfurtu. Na zao glas došao je 1964., kada je u Sovjetskom Savezu osuđen na pet godina prisilnog rada i upućen u logor u blizini Arhangelska zbog društvenog parazitizma. Njegova se krivnja sastojala u činjenici da nije htio pohađati niti jednu školu, a nije se htio ni zaposliti.

1972. godine Brodski je prisiljen napustiti Sovjetski Savez. Krenuo je na zapad i nakon Beča i Londona zaustavio se u SAD-u, gdje je do posljednjih dana radio kao počasni član američkog sveučilišta Yale. U 47. godini života stiže mu najprestižnije priznanje: Nobelova nagrada za književnost.

Važnija djela[uredi | uredi kôd]

  • "Dio govora",
  • "Vodeni žig",
  • "Božićne pjesme".

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Wikicitata
Logotip Wikicitata
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Josif Brodski
Nedovršeni članak Josif Brodski koji govori o ruskom književniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.