Vidiadhar Surajprasad Naipaul

Izvor: Wikipedija
Vidiadhar Surajprasad Naipaul

Puno ime Sir Vidiadhar Surajprasad Naipaul, T.C.
Rođenje 17. kolovoza 1932.
Chaguanas, Trinidad i Tobago
Smrt 11. kolovoza 2018., London

nagrade = Nobelova nagrada za književnost 2001.

Književni period modernizam
Portal o životopisima
Naipaul (2016)

Sir Vidiadhar Surajprasad Naipaul, T.C. (Chaguanas, Trinidad i Tobago, 17. kolovoza 1932.London, 11. kolovoza 2018.), britanski književnik indijskog porijekla.

Naipaul rođen je 17. kolovoza 1932. godine u Trinidadu kao dijete imigranata iz sjeverne Indije. Na Trinidadu je živio do svoje osamnaeste godine, a onda se, kao stipendist oxfordskog sveučilišta, 1950. godine seli u Englesku gdje studira engleski jezik i književnost. Nakon studija zapošljava se kao novinar BBC-a, ali se kasnije potpuno posvećuje pisanju romana i eseja. Naipaul živi i radi u Wiltshireu, Engleska.

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Za roman "U slobodnoj državi" (1971) dobio je britansku književnu nagradu Booker Prize, a 2001. godine odlikovan je i Nobelovom nagradom za književnost ”... zbog toga što je ostvario ujedinjenu perspektivu narativnog i nepodmitljivog pomnog istraživanja u radu koji nas podstiče da vidimo prisutnost zatomljenih povijesti“ , što su bile riječi tajnika Švedske Nobelove Skupštine Hans Jornvalla

Djela[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Nedovršeni članak Vidiadhar Surajprasad Naipaul koji govori o dobitniku Nobelove nagrade za književnost treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.