Mario Vargas Llosa

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Mario Vargas Llosa
Vargas lsosa Göteborg Book Fair 2011c.jpg
Vargas Llosa 1985.
Puno ime Jorge Mario Pedro Vargas Llosa
Rođenje 28. ožujka 1936.
Arequipa, Peru
Nacionalnost Peruanac
Period pisanja 1952. - danas
Književne vrste roman, drama
Književni period postmodernizam
Supruga(e) Julia Urquidi (1955. – 1964.)
Patricia Llosa (1965. - danas)
Djeca Álvaro Vargas Llosa
Gonzalo Vargas Llosa
Morgana Vargas Llosa

Službena stranica

Jorge Mario Pedro Vargas Llosa (Arequipa, 28. ožujka 1936.), peruanski pisac, jedan od vodećih romanopisaca i esejista u Latinskoj Americi.

Rodio se u mjestu Arequipa, u obitelji srednje klase i španjolskih korijena. Obrazovao se u mjesnoj školi. Kasnije je nastavio školovanje u Boliviji, ali se vratio kući kada mu je djed dobio važnu političku funkciju. Roditelji su mu se rastali 5 mjeseci nakon vjenčanja. Oca je upoznao u 10. godini. Sa 14 ide na vojnu akademiju, ali je ne završava. Radi kao amaterski novinar, piše, studira. 1971. dobio je doktorat. Postaje poznat romanom "Grad i psi" iz 1962. godine u kojem opisuje odrastanje. Slijedi roman "Zelena kuća" u kojem se osjeća da je William Faulkner utjecao na njega. Dobio je i uglednu književnu nagradu. Napisao je i krimi roman "Tko je ubio Palomina Montera?" Roman "Jarčevo slavlje" opisuje vlast Rafaela Trujilla u Dominikanskoj Republici. Ženio se dva puta, ima troje djece. Erotski romani su mu "Posveta pomajci i "Don Rigobertova bilježnica".

On i Gabriel Garcia Marquez su bili prijatelji, ali su se razišli. Podupirao je ideologiju koju je promicao Fidel Castro, ali se kasnije distancirao i skrenuo udesno. Godine 1990. kandidirao se na predsjedničkim izborima, ali je izgubio.

Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 2010.


P literature.svgP vip.svg Nedovršeni članak Mario Vargas Llosa koji govori o književniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.