Koordinate: 65°04′N 60°09′E / 65.067°N 60.150°E / 65.067; 60.150

Komijske prašume

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Komijske prašume
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Komijske prašume
Zastava Ruske Federacije.svg Ruska Federacija


Komijske prašume na karti Rusija
Komijske prašume
Komijske prašume
Lokacija Komijskih prašuma u Rusiji
Godina uvrštenja: 1995. (15. zasjedanje)
Vrsta: Prirodno dobro
Mjerilo: vii, ix
Ugroženost: ne
Poveznica: 719 UNESCO

Komijske prašume (ruski: Девственные леса Коми) je najveća europska prašuma (32,800 km²). Nalazi se na sjevernom dijelu Urala u ruskoj republici Komi. God. 1995., upisana je na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi kao najveće područje tajge, tundre i močvarnih tresetišta s rijekama i prirodnim jezerima, na kojima obitavaju uglavnom četinari, ali i vrbe i breze.

Najveći europski nacionalni park Jugjid Va
Poštanske marke s motivima Komijske prašume iz 2003. god.

Zaštićeno područje odgovara ruskim zaštićenim područjima prirodnog rezervata Pečora-Iljič (Печоро-Илычский заповедник) i nacionalnog parka Jugjid Va (Югыд ва), najvećeg u Rusiji i Europi (18.917 km²).

Najzastupljenije drveće su Sibirska smreka (Picea obovata), Sibirska jela (Abies sibirica) i Sibirski ariš (Larix sibirica). Fauna uključuje više od 200 vrsta ptica i mnoge vrste rijetkih riba, dok su najzastupljeniji sisavci: sob (Rangifer tarandus), samur (Martes zibellina), euroopska norka (Mustela lutreola) i poljski zec (Lepus europaeus).

Odmah po upisu na popis svjetske baštine zaustavljena je sječa koju je izvodila francuska tvrtka HUET, no usprkos zaštiti još uvijek traje bespravna sječa i onečišćenje okoliša koji čine tragači zlata. Vlada republike Komi, unatoč zabrani, podupire eksploataciju izvora zlata i pokušava pomjeriti granice zaštićenog područja kako bi sjeverne dijelove parka Jugjid Va, gdje se nalaze nalazišta, isključili iz zaštićenog područja, što je nedavno odbio Vrhovni sud.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Izvješće ruskog Greenpeace-a Posjećeno 7. veljače 2011. (rus.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Komijske prašume