Koordinate: 50°28′00″N 86°00′00″E / 50.46667°N 86.00000°E / 50.46667; 86.00000

Zlatno Altajsko gorje

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Zlatno Altajsko gorje
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Zlatno Altajsko gorje
Zastava Ruske Federacije.svg Ruska Federacija


Altajsko gorje na karti Rusija
Altajsko gorje
Altajsko gorje
Lokacija Zlatnog Altajskog gorja u Rusiji
Godina uvrštenja: 1998. (24. zasjedanje)
Vrsta: Prirodno i kulturno dobro
Mjerilo: x
Ugroženost: ne
Poveznica: 768 UNESCO
Jezero Akkem ispred planine Beluha

Zlatno Altajsko gorje je naziv UNESCO-ove svjetske baštine koja se sastoji od planinskog vijenca Altaj, rezervata prirode Katun, Jezera Teleckoje (Озеро Телецкое), Planine Beluha (Белуха) i visoravni Ukok u središnjem Sibiru. Ovo područje, veličine 16,175 km², nalazi se u ruskim republikama Altaj i Tuva te u Novosibirskoj oblasti. Ono predstavlja najpotpuniju izmjenu vegetacijskih zona središnjeg Sibira, od stepe, šumovite stepe, miješanih šuma, pod-alpske do alpske vegetacije.[1] Ovo područje ima i veliki značaj za zaštitu ugroženih sisavaca kao što su: sniježni leopard (Uncia uncia ili Panthera uncia) i divlja ovca poznata kao Altajski argali[2] (Ovis ammon ammon).

Jezero Teleckoje na visini od 424 metra je svojom dubinom od 325 metra jedno od najdubljih na svijetu.

Planina Bjeluha je planinski masiv s dva vrha koji se prostire na granici Rusije s Kazahstanom. Planina ima nekoliko ledenjaka, a istočni vrh (4,506 m) joj je nešto viši od zapadnog (4,440 m). Od Bjeluhe se južno protežu prostrane stepe visoravni Ukok, sve do granica s Kinom i Mongolijom.

U dolini Pazirik na Ukočkoj visoravni su pronađeni mnogi tumuli (kurgan) u kojima su pronađeni vrijedni ostaci brončane kulture Pazirik, koja sliči Skitima na zapadu. Najslavniji je kurgan tzv. "Sibirske ledene dame" iz 5. stoljeća pr. Kr. u kojemu su pronađeni brojni predmeti, ali i jako dobro sačuvana mumija u lijesu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. UNESCO
  2. Veliki Altaj – Altai Krai. Inačica izvorne stranice arhivirana 14. ožujka 2007. Pristupljeno 17. veljače 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Zlatno Altajsko gorje