Smeđi vunasti majmun

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Lagothrix lagotricha)
Smeđi vunasti majmun
Status zaštite

Status zaštite: Osjetljivi

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Primates
Porodica: Atelidae
Rod: Lagothrix
Vrsta: L. lagotricha
Dvojno ime
Lagothrix lagotricha
(Humboldt, 1812.)
Raspon
Rasprostranjenost smeđeg vunastog majmuna
Rasprostranjenost smeđeg vunastog majmuna

Smeđi vunasti majmun (lat. Lagothrix lagotricha) je vrsta majmuna iz roda vunastih majmuna koji je rasprostranjen u Kolumbiji, Ekvadoru, Peruu i Brazilu. Staništa su mu tropske prašume na nadmorskoj visini do 1400 metara.

Opis[uredi | uredi kôd]

Smeđi vunasti majmun doseže visinu 50-70 centimetara, a težak je 7-9 kilograma. Ima gust i mišićav prehenzilni rep koji mu pruža potporu pri penjanju, jer živi na visokim drvećima čija visina doseže i do 35 metara. Dlaka mu je gusta i vunasta, te je tamnosmeđe boje. Na tamnom licu nema dlaka, glava mu je okrugla, a uši malene. Obrve su dosta guste i izražene. Spolni dimorfizam je izražen time što su mužjaci teži, te imaju bolje razvijene očnjake.

Način života[uredi | uredi kôd]

Najčešće vrijeme provodi na drvetu, a kada je na tlu, kreće se na dvije noge. Dosta puno jede i ima poprilično raznoliku ishranu. Hrani se listovima, plodovima, sjemenkama, papratima, cvjetovima, nektarom, a ponekad i crvima. Inače živi u skupini sastavljenoj od 20 do 60 jedinki, ali prilikom potrage za hranom ta skupina se podijeli na manje koje idu na različita stabla u potragu.

Životni ciklus[uredi | uredi kôd]

Sezona parenja može biti u bilo koje doba godine, iako preferira suha razdoblja. Najčešće se događa jednom u dvije godine. Zanimljiva je činjenica da je ženka ona koja traži partnera. Trudnoća traje otprilike 225 dana, te se najčešće rodi jedan mladunac kod kojeg je dlaka svjetlija nego u odraslih. Potom ga majka lizanjem čisti te odgriza pupčanu vrpcu.

Prvih mjesec dana provodi na majčinu trbuhu. Nakon toga oko godinu dana provodi u blizini majke. Mužjaci postaju spolno zreli sa 6, a ženke s 11 godina. Prosječan životni vijek ove vrste je 25 godina.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Thomas Geissmann: Vergleichende Primatologie. Springer-Verlag, Berlin u. a. 2003, ISBN 3-540-43645-6.
  • Don E. Wilson, DeeAnn M. Reeder (Hrsg.): Mammal Species of the World. A taxonomic and geographic Reference. Johns Hopkins University Press, Baltimore MD 2005, ISBN 0-8018-8221-4.
  • /www.bucknell.edu
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Smeđi vunasti majmun