Prijeđi na sadržaj

Marke

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Marche)
Marke
Zastava Marke Grb Marke
Zastava Grb
Glavni grad Ancona
Predsjednik Gian Mario Spacca
(L'Unione)
Pokrajine Ancona
Ascoli Piceno
Fermo
Macerata
Pesaro e Urbino
Broj općina 246
Površina 9.694 km²
  15. u Italiji (3.2 % Italije)
Stanovništvo
 - Ukupno (2001.)

 - Poredak
 - Gustoća


1.470.581
13. (2.6 %)
152/km²
Karta pokazuje položaj regije Marke u Italiji

Marke (tal. Marche, od le marche di Ancona = marke Ancone) je regija u središnjoj Italiji. Regija Marke graniči s republikom San Marino (na sjeverozapadu) te regijama Emilia-Romagna (sjever), Umbrija (jugozapad), Abruzzo i Lacij (jugoistok), dok s istočne strane regiju oplakuje Jadransko more.

Glavni je grad Marki Ancona. Regija je podijeljena na 4 pokrajine: Ancona, Ascoli Piceno, Macerata - sve tri su dijelovi nekadašnjeg teritorija Picenum - te Pesaro e Urbino, koja se sastoji od nekoć odvojenih pokrajina Pesaro i Urbino, koje su bile dijelom rimske Umbrije. Godine 2004. izglasano je uvođenje pete pokrajine, Ferma, a izglasano će stupiti na snagu 2009. godine. Svaka pokrajina regije Marke ima svoju zasebnu povijest, što se može pripisati reljefu regije - osim riječnih dolina i često vrlo uskog obalnog pojasa, zemlja je brdovita.

U 19. stoljeću, izgrađena je obalna željeznica koja je povezala Bolognu i Brindisi s Markama. U unutrašnjosti, planine onemogućuju bilo kakvu komunikaciju u smjeru sjever-jug osim preko neravnih cesta i prijevoja.

U tradicionalnom sustavu mezzadria, po kojemu se plodovi zemlje popola dijele između zemljovlasnika i onoga koji zemlju obrađuje, uz dosta neplodno tlo i težak teren, zemlja je dosta dobro obrađena.

Najvažnija je luka Ancona, a ostale manje luke uglavnom koriste ribarske flote. Marke su dale vrlo velik broj mornara talijanskoj mornarici.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Marke