Marinko Čulić

Izvor: Wikipedija
Marinko Čulić
Marinko Čulić
Rođenje 1951.
Smrt 2023.
Nacionalnost Hrvat
Poznat(a) po kolumna Aritmetika politike
Zanimanje novinar
Portal o životopisima

Marinko Čulić (Šibenik, 1951.Zagreb, 2023.) bio je hrvatski novinar.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu 1977.[1]

Odmah po završetku studija počeo je raditi kao novinar. Zaposlio se 1980. u dnevniku Večernjem listu[2], u rubrici unutrašnje politike. Zatim je na poziv glavnog urednika Mirka Galića prešao u tjednik Danas[2], gdje je kao reporter i kao komentator analizirao stanje u jugoslavenskim republikama i na Kosovu, kao i "događanje naroda" na području Knina, dosljedno zagovarajući pregovore kao jedini mogući put prema miru.[1] Nakon gašenja Danasa 1992. pisao je u splitskom tjedniku Nedjeljnoj Dalmaciji, odakle je sa skupinom drugih novinara prešao u dvotjednik, pa tjednik Feral Tribune, gdje nastavio beskompromisnu kritiku politike Franje Tuđmana i HDZ, pišući kolumnu Aritmetika politike.[1] Nakon gašenja Ferala 2008. prešao je u riječki dnevnik Novi list. Ondje mu je tadašnji vlasnik Robert Ježić zabranio pisanje[1], rekavši mu da je „storniran do daljnjega“[2], pa se Čulić 2009. zaposlio u zagrebačkom tjedniku Novostima, gdje je i umirovljen 2021. U tom tjedniku je Čulić redovito pisao analitičku političku kolumnu Aritmetika politike, a nastavio ju je ondje objavljivati i poslije umirovljenja.

Čulić je godinama radio i kao radijski novinar za francuske radiostanice.[1]

„Među njegovim stalnim tematskim preokupacijama su hrvatsko-srpski odnosi, hrvatska politika prema BiH, odustajanje SDP-a od socijaldemokracije, demontaža socijalne države, porast nejednakosti u zemlji i svijetu te manjak političke vizije kod naših političara, čime se stvara, prema Čulićevoj ocjeni, 'paklenska formula besperspektivnosti'“ – rezimiralo je Hrvatsko novinarsko društvo.[1]

Bio je potpisnik Deklaracije o zajedničkom jeziku u kojoj se tvrdi da se u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori govore nacionalne standardne varijante zajedničkog policentričnog standardnog jezika.[3][4]

Knjige[uredi | uredi kôd]

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d e f Odlazak Marinka Čulića - jednog od najistaknutijih novinara i beskompromisnog kritičara i borca za bolje i pravednije društvo (hnd.hr)
  2. a b c In Memoriam: Marinko Čulić (1951.-2023.) - Portal Novosti
  3. Derk, Denis. 28. ožujka 2017. Donosi se Deklaracija o zajedničkom jeziku Hrvata, Srba, Bošnjaka i Crnogoraca. Večernji list. Zagreb. str. 6–7. ISSN 0350-5006. Inačica izvorne stranice arhivirana 20. rujna 2017. Pristupljeno 14. ožujka 2024.
  4. Deklaracija o zajedničkom jeziku. Jezici i nacionalizmi. Pristupljeno 10. ožujka 2024.