Prijeđi na sadržaj

Milorad Pupovac

Izvor: Wikipedija
Milorad Pupovac

Rođenje 5. studenoga 1955.
Donje Ceranje
Prebivalište Zagreb
Državljanstvo hrvatsko
Narodnost Srbin
Polje jezikoslovlje
Institucija Filozofski fakultet u Zagrebu
Portal o životopisima

Milorad Pupovac (Donje Ceranje, 5. studenoga 1955.), hrvatski je jezikoslovac i političar srpskog podrijetla.[1][1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Mladost i obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Godine 1979. završio je studij filozofije i lingvistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Godine 1983. na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani obranio je magistarski rad Lingvistika i ideologija. Doktorsku disertaciju Jezik i djelovanje obranio je 1986. godine na matičnom zagrebačkom fakultetu.[2][3]

Znanstveni rad[uredi | uredi kôd]

Od 1982. godine do danas zaposlen je na Odsjeku za lingvistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta, najprije kao znanstveni novak i docent, te kao izvanredni profesor. Objavio je nekoliko knjiga i preko stotinu znanstvenih i stručnih članaka.

Političko djelovanje[uredi | uredi kôd]

Milorad Pupovac na izborima za članove Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, 2023.

Pupovac je bio jedan od vodećih ljudi Udruženja za jugoslavensku demokratsku inicijativu, stranke koju je početkom godine 1989. na Filozofskomu fakultetu u Zagrebu osnovao s Predragom Matvejevićem, Žarkom Puhovskim, Kočom Popovićem i inima, a potom je vođa Lige socijaldemokrata i čelnik Socijaldemokratskog saveza Hrvatske – Socijaldemokratskog saveza Jugoslavije.[4]

Bio je i član Srpske demokratske stranke, prije negoli se politički razišao s njezinim temeljima. Osnivač je Srpskoga demokratskog foruma. Početkom 1995. godine sudjeluje u osnivanju Samostalne srpske stranke (SSS), a s osnivanjem Akcije socijaldemokrata Hrvatske (ASH) uključuje se u rad te stranke. 1995. godine ulazi u Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske sa liste ASH.

Potom je prešao u Samostalnu demokratsku srpsku stranku Vojislava Stanimirovića, na čijoj listi je u više mandata član Sabora. Kraće vrijeme je bio predsjednik SDSS-a, te kasnije predsjednik Programskoga savjeta,[5] a danas je predsjednik te stranke.

Član je Savjeta lijevo usmjerenog časopisa Novi Plamen. Predsjednik je Srpskog narodnog vijeća.

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

Knjige

Autorske knjige

 • Lingvistika i ideologija, Novi Sad: Književna zajednica Novog Sada (1986)
 • Politička komunikacija: prolegomena teoriji političke komunikacije, Zagreb: August Cesarec (1990)
 • Jezik i djelovanje, Zagreb: Radna zajednica republičke konferencije SSOH (1990)[6]
 • Srpski jezik: odabrane teme za nastavu u osnovnim školama, Zagreb: Srpsko kulturno društvo Prosvjeta (1998)[7]

Uredničke knjige

 • Jezici i politike: jezična politika u višejezičnim zajednicama, Zagreb: Centar CK SKH za idejno-teorijski rad "Vladimir Bakarić" (1988)

Zbirke članaka

 • Čuvari imena: Srbi u Hrvatskoj i raspad Jugoslavije, Zagreb: Srpsko kulturno društvo Prosvjeta (1999)[8]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke i literatura
 1. a b Milorad PupovacArhivirana inačica izvorne stranice od 16. ožujka 2011. (Wayback Machine), Hrvatski Sabor, www.sabor.hr
 2. Prof. dr. Milorad Pupovac, izvanredni profesorArhivirana inačica izvorne stranice od 30. svibnja 2016. (Wayback Machine), Odsjek za lingvistiku FFZG, www.ffzg.unizg.hr, pristupljeno 16. svibnja 2016.
 3. Pupovac, Milorad, Hrvatska enciklopedija, www.enciklopedija.hr, pristupljeno 16. svibnja 2016.
 4. Kapetanić, Sanja. Malo je dugovječnih.[neaktivna poveznica] // Vjesnik, subota/nedjelja 7. i 8. svibnja 2005., str. 24.
 5. Erceg, Neda; Pekorari, Renata (uredile). Političke stranke u Republici Hrvatskoj: od 1995. do 1999. godine, Hrvatska informacijsko-dokumentacijska referalna agencija, Zagreb, 1999., str. 95., str. 245., str. 285.
 6. Snježana Kordić, Filozofija jezika i pragmatika: Milorad Pupovac, "Jezik i djelovanje", Revija br. 30, Osijek, 1990., CROSBI, bib.irb.hr, pristupljeno 16. svibnja 2016.
 7. Milorad Pupovac, Srpski jezik: odabrane teme za nastavu u osnovnim školama, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta, Zagreb, 1998., ISBN 9536627124
 8. Milorad Pupovac, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta, Zagreb, 1999., ISBN 9536627272

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Milorad Pupovac