Momoeria

Izvor: Wikipedija
Momoeria, proslava Nove godine u osam sela Kozanija, Zapadna Makedonija, Grčka
UNESCO logo.svg UNESCO – Nematerijalna svjetska baština
Flag of Greece.svg Grčka
Regija: Europa i Sjeverna Amerika
Godina upisa: 2016.
Ugroženost: -
Poveznica: UNESCO:01184

Momoeria (grčki: Μωμο'έρων) ili momogeroi (Μωμόγεροι), odnosno momoeroi (Μωμόεροι), je proslava Nove godine u osam sela Kozanija, periferija Zapadna Makedonija, Grčka. Plesači momoerije su skupina od 30 mladića koji predstavljaju svećenike Moma (boga smijeha i satire) ili zapovjednike Aleksandra Velikog sa šljemovima, oklopnim suknjama, tradicionalnom obućom i ukrašenim štapovima. Oni od 25. prosinca do 5. siječnja plešu na ulicama sela i obilaze domove ljudi uz pratnju glazbe, obično gajdi. U plesu slušaju zapovjedi zapovjednika kako bi udobrovoljili sile prirode protiv opasnosti za stoku i seljane. Glumci oko plesača izvode znanu satiričnu predstavu (kao što je „Starac i vrag”) koje su gledatelji pozvani zadirkivati pa se tako stvara zabavno okružje. Proslava ima vrhunac na trgu gdje se svi okupe i zajedno pjevaju i plešu oko vatre do jutra.

Ovaj običaj datira iz predkršćanskog doba, a kasnije su ga „kristijanizirali” Pontski Grci, koji su živjeli na obalama Crnog mora i na pontskim planinama sjeveroistočne Anatolije.[1]

Momoeria je upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi 2016. god.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Macedonian custom makes UNESCO Cultural Heritage List, greekcitytimes.com 2. prosinca 2016. (engl.) Pristupljeno 2. kolovza 2018.
  2. Opis nematerijalne svjetske baštine na službenim stranicama UNESCO-a (engl.) Pristupljeno 2. kolovoza 2018.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]