Namješteni sudski postupak

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Tzv. Šahtinski proces protiv rudara, SSSR za vrijeme Staljina 1928. godine.

Namješteni sudski postupak (montirani sudski proces) javni je sudski postupak u kojemu je kazna okrivljeniku odlučena unaprijed. Koristi se kao klasično sredstvo progona političkih protivnika i drugih nepoželjnih osoba.

Definicija[uredi VE | uredi]

Namješteni politički sudski postupci su uobičajeni u diktatorskim sustavima kao sredstvo za uklanjanje nepodobnih osoba. Postupci se vode neuvažavanjem svih načela vladavine prava ili zakona i služe eliminaciji, obečašćenju i uništenju okrivljenika. Stoga su namješteni procesi često inscenirani kao veliki medijski spektakli sa svrhom zastrašivanja neistomišljenika.

Kritični stav prema vladi primjerice, optuživao se kao veleizdaja, špijunaža ili drugim sličnim optužbama. Druga inačica su fiktivna kaznena djela za koja se lažno optuživalo okrivljenika.

Okrivljenici praktički nemaju mogućnost za obranu a priznanje koja su obično na početku procea izjavili uslijedila su pod ucjenama ili nakon mučenja. Presuda je u većini slučajeva već unaprijed donesena. Optužnica se iznosi na polemičan način a presude su uglavnom teške.

Poznati primjeri[uredi VE | uredi]

Najpoznatiji namješteni sudski postupci u novijoj povijesti:

Galerija[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. http://www.hdpz.t-com.hr/prosli.htm
  2. Povijest Hrvatske, Dragutin Pavličević, Zagreb, 2007., Naklada Pavičić, str. 491. ISBN 978-953-6308-71-2
  3. 3,0 3,1 3,2 (slov.) RTV Slovenija: Ozvočeni montirani dahavski procesi v Ljubljani, preuzeto 28. siječnja 2012.
  4. e-novine.com: Približavanje Zapadu, preuzeto 28. siječnja 2012.