Namješteni sudski postupak

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Šahtinski tzv. proces protiv rudara, SSSR za vrijeme Staljina 1928. g.

Namješteni sudski postupak (montirani sudski proces) javni je sudski postupak u kojemu je kazna okrivljeniku odlučena unaprijed, služi prikazivanju razloga kazni javnosti i koristi se kao klasično sredstvo progona političkih protivnika i drugih nepoželjnih osoba.

Definicija[uredi VE | uredi]

Montirani politički sudski podstupci su uobičajeni u diktatorskim sustavima kao sredstvo za uklanjanje nepodobnih osoba. Postupci se vode pri neuvažavanju svih načela vladavine prava ili zakona i služe eliminaciji, obečašćenju i uništenju okrivljenika u javnosti. Zato su montirani procesi često inscinirani kao veliki medijski spektakl i služe zastrašivanju i discipliniranju neistomišljenika.

Kritični stav prema vladi primjerice, optuživao se kao veleizdaja, špijunaža ili drugim sličnim optužbama. Druga varijanta je bilo izmišljanje kaznenih djela za koja se lažno optuživalo okrivljenika.

Okrivljenici praktički nemaju mogućnost za obranu a priznanje koja su obično na početku procea izjavili su izjavljeni pod ucjenama ili nakon mučenja. Presuda je u većini slučajeva već unaprijed donesena. Optužnica se očitava na polemičan način i presude su uglavnom teške.

Poznati primjeri[uredi VE | uredi]

Najpoznatiji montirani sudski procesi su u novijoj povijesti:

Galerija[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. [1]
  2. [2]
  3. http://www.hdpz.t-com.hr/prosli.htm
  4. Povijest Hrvatske, Dragutin Pavličević, Zagreb, 2007., Naklada Pavičić, str. 491. ISBN 978-953-6308-71-2
  5. 5,0 5,1 5,2 (slov.) RTV Slovenija: Ozvočeni montirani dahavski procesi v Ljubljani, preuzeto 28. siječnja 2012.
  6. e-novine.com: Približavanje Zapadu, preuzeto 28. siječnja 2012.