Nacrt:Poskok Bojna

Izvor: Wikipedija
Poskok Bojna
Aktivna 19. Srpnja 1991 – Siječanj 1996
Država Hrvatska Republika Herceg-Bosna
Odanost HRHB
Vrsta Pješaštvo
Veličina 500-1000 vojnika
Sjedište Vojarna Knešpolje
Boje Crna
Maskota Poskok
Sudjelovanje u borbama Lipanjske Zore, Oluja, Južni Potez, Skok-1, Skok-2, Mastral, Zima 94, Ljeto 95
Zapovjednici
Trenutačni
zapovjednik
Mladen Ljubić "Vajt"

"Poskok" Bojna je prva dragovoljačka postrojba koja je utemeljena 19. srpnja 1991. godine u Širokom Brijegu. Na početku rata postrojba je osnovana kao Satnija i brojala je oko 40 ljudi sa Zapovjednikom Mladenom Ljubićem Vajtom.

Dana 21. srpnja osnovani su regionalni stožeri na području Širokobriješke Općine, a 17. kolovoza formira se postrojba veze nakon koje 14. rujna formira se druga dobrovoljna Satnija po imenu "Beta" iz čega "Poskok" Satnija prelazi u nivo Bojne. Odmah dva dana poslije osniva se postrojba logistike i započinju pripreme obrane te upućuje se zahtjev Domu Zdravlja Široki Brijeg da se oformi ratni saniteta. Postrojba 18. rujna dolazi na prostor tadašnjeg poduzeća KBK u Knešpolju gdje se 19. rujna pretvara u Vojarnu. 24. rujna osniva se topnička bitnica koja u svom sastavu ima: minobacače 120mm, ZIS-ove od 76mm i 88mm, te kasnije topove 130mm, VBR-ove i LPR-ove. Dana 1. studenog osniva se postrojba Inženjerije, a 10 dana potom osniva se 3. Satnija. 12. travnja osniva se Divizijun PZO-a.

12. listopada 1992. formira se Samostalna Širokobriješka Bojna u sastavu 3. Brigade HVO-a kao rezultat spajanja sve 3. Bojne Širokoga Brijega i Kruševske satnije. 3 dana poslje formira se topničko-raketni Divizijon, a 15. prosinca formiran je 10. Topničko-Raketni puk.

U veljači 1993. godine formirane su vojarne u Knešpolju, Privalju i Kočerinu.

Samostalna Širokobriješka Bojna 31. srpnja izlazi iz 3. Brigade i vraća se u sastav 6. Brigade Mario Hrkać Ćikota, 1. kolovoza osniva se mješoviti topnički Divizijon u sastavu Brigade Mario Hrkać Ćikota. Brigada je 22. lipnja 1994 preustrojena u 83. Domobransku pukovniju Mario Hrkać Ćikota

Vojno Djelovanje[uredi | uredi kôd]

Postrojba 21. listopada 1991. zaposjedaju Galac i Grabovu Dragu, a rezervni sastav policije postavlja punktove također rezrvisti Bojne zaposjedaju Hum i Brkanovo Brdo, 26. listopada izlaze u Kruševo. Izviđaju taj prostor te zaposjedaju padine u pravcu Mostara. Postrojbe PZO zaposjeda Šuškovu stranu i Bošnjakovo brdo gdje se jednom na udaru našao protuzračni top koji je sa uspjehom pogodio Jugoslovenski zrakoplov "Galeb" i odbio napad.

Dana 12. svibnja postrojbe Kažnjeničke Bojne i satnije "Beta" oslobađaju vrh Čvrsnice i glavni centar veze JNA. Širokobriješki slavuji 4. lipnja uspješno djeluju po Frotnici, dok postrojbe Kažnjeničke Bojne i Satnije "Beta" predvode 2. i 3. Bojnu te 9. Bojnu "Kruševo" u sklopu akcije Lipanjske Zore.

Nakon Formiranja Samostalne Širokobriješke Bojne raspodjeljuje na lokalitete Guveljača u Podveležju. Dana 5. veljače Poskok Boja vraćena je iz pričuve i upućena u obranu Prozora-Rame, a kasnije na mostarsko ratište.

20. veljače 2. i 3. bojna upućena su na obranu Doljana i Stipića Livada te Vrda i Đubrana. Hrvatsko selo Doljani su 20. travnja oslobodile postrojbe Poskok Bojne, Kažnjeničke Bojne i 3. Bojne koje su natjerale muslimanske postrojbe u bijeg

1. listopada 1994. godine sve širokobriješke postrojbe u sklopu Operacije "Zima 94" upućuju se na Kupreško ratište i sudjeluju u oslobađanju Kupresa. Također u Srpnju 1995. godine sudjeluju u operacijama Skok-1 i Skok-2 te u operaciji Ljeto "95 i na kraju operaciji Oluja, Maestral i Južni Potez.

Početkom prosinca 1995 postrojbe su vraćene u vojarne, a u Siječnju 1996. godinen izvršena je demobilizacija svih postrojbi po odluci Glavnog Stožera HVO-a.