Nataša Kandić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nataša Kandić Наташа Кандић
Natasa Kandic at Belgrade pride 2010.jpg
Rođenje 1946. Kragujevac
Zanimanje Sociolog

Nataša Kandić (Наташа Кандић; Kragujevac, 1946.) je poznati borac za ljudska prava u Srbiji.

Nataša Kandić je bivša izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda koji je osnovala 1992. godine. To je nevladina organizacije koja istražuje ubojstva, mučenja, logore i nestanke ljudi tijekom sukoba na području bivše Jugoslavije. Zbog prikupljanja i objavljivanja materijala o ratnim zločinima, Nataša Kandić postaje nepopularna među pripadnicima i simpatizerima režima tadašnjih vlastodržaca, a sličan status ima i kod aktualnih vlasti u Beogradu. Većina desničarskih političkih organizacija u Srbiji je optužuje za antisrpsku politiku.

Istovremeno je dobitnica niza međunarodnih priznanja – nagradu Human Rights Watch je dobila 1993., a 2003. američki tjednik Time uvrstio ju je na listu 36 europskih heroja. Postala je počasna građanka Sarajeva 29. rujna 2005. zbog svog zalaganja za kažnjavanje svih onih koji su počinili genocid u Srebrenici", a odlukom predsjednika Republike Hrvatske 1. rujna 2006. godine odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske "za zasluge u promicanju moralnih društvenih vrednota kroz sudjelovanje u mnogim humanitarnim aktivnostima".


Flag of Serbia.svg Nedovršeni članak Nataša Kandić koji govori o životopisu osobe iz Srbije treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.