Fond za humanitarno pravo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Fond za humanitarno pravo
Фонд за хуманитарно право
Fond za humanitarno pravo
SjedišteBeograd
Službeni jeziksrpski
Izvršna direktoricaIvana Žanić
Datum osnutka1992.

Fond za humanitarno pravo (srp.: Фонд за хуманитарно право) (FHP), srbijanska regionalna nevladina organizacija za ljudska prava i međunarodno humanitarno pravo, osnovana 1992. godine u vezi sa oružanim sukobima u bivšoj SFR Jugoslaviji. Osnivač Fonda za humanitarno pravo je Nataša Kandić, a trenutačna izvršna direktorica je Ivana Žanić.

Aktivnosti Fonda za humanitarno pravo finacijski su podržali: Nacionalna zadužbina za demokraciju (NED),[1] Open Society Institute čiji je osnivač George Soros zatim Vijeće Europe, Švedska međunarodna agencija za razvoj i suradnju (SIDA), Švedski helsinški odbor za ljudska prava (SHC), Vlada Velike Britanije itd.

Preko 70 pravnika, odvjetnika, istraživača, analitičara i drugih profesionalaca je stalno zaposleno u Fondu ili su suradnici Fonda za humanitarno pravo.[2]

Inicijativa za REKOM[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Inicijativa za REKOM

Fond za humanitarno pravo je zajedno sa Documentom – centrom za suočavanje s prošlošću i Istraživačko-dokumentacionim centrom jedan od inicijatora Inicijative za REKOM, koja do danas učestvuje u svim aktivnostima Koalicije za REKOM, kao i procesu izrade Statuta REKOM-a koji je ova organizacija zajedno sa drugim članicama Koalicije ponudila vladama i parlamentima u regionu.

Cilj Koalicije za REKOM je stvaranje klime u kojoj će sve države nastale na prostoru bivše SFR Jugoslavije formirati regionalnu komisiju koja će istražiti i dokumentovati činjenice o žrtvama rata na ovim prostorima, kao i okolnostima koje su dovele do nezapamćenih stradanja čije se posljedice i danas u postjugoslavenskim zemljama osjećaju.

Tadašnja izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić je po osnivanju Koalicije za REKOM izabrana za koordinatoricu Koalicije koja upravlja procesom nastanka REKOM-a.

Izvršni direktori[uredi VE | uredi]

# fotografija ime mandat
1. Nataša Kandić 2018.jpg Nataša Kandić
(r. 1946.)
1992. 2012.
2. No image.png Sandra Orlović 2012. 2016.
3. No image.png Milica Kostić 2016. 2019.
No image.png Nemanja Stjepanović 2016. 2019.
No image.png Budimir Ivanišević 2016. 2019.
4. No image.png Ivana Žanić 2019. trenutačno

Vidi još[uredi VE | uredi]

Reference[uredi VE | uredi]

  1. Donacije za projekte na Kosovu 2005. (Arhivirano 15. svibnja 2008.)-
  2. Odjeljak „О nama“ (Arhivirano 21. kolovoza 2007.) sa stranice Fonda za humanitarno pravo

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]