Prijeđi na sadržaj

Nogometno središte Našice

Izvor: Wikipedija
Nogometno središte Našice, P. Preradovića 23, 31500 Našice

Povijest Nogometnog središta Našice[uredi | uredi kôd]

Razvojem nogometnih klubova na području tadašnje općine Našice i okolice došlo je i do potrebe osnivanja Nogometnog središta. Tako je 1961. godine osnovan Nogometni podsavez u Našicama, a 1975. godine formiran je Nogometni savez općine Našice. Na tim temeljima je 1996. godine ustrojeno Nogometno središte Našice koje je sastavni dio Županijskog nogometnog saveza osječko-baranjska županija i Hrvatskog nogometnog saveza. Uz navedeno, Nogometno središte Našice je i član Športske zajednice Grada Našica. Kao što je već rečeno, razvojem nogometa i osnivanjem klubova došlo je do potrebe za osnivanjem našičkog nogometnog središta. Do tada su klubovi svoje igrače morali registrirati i ostale administrativne klupske poslove obavljati u Osijeku, što su i činili pojedinačno ili skupno. Iako su se klubovi osnivali u prvoj polovici i sredinom 20. stoljeća, većina klubova nije bila uključena u prvenstvena i ostala službena natjecanja, već su utakmice odigravali povremeno ( prijateljske i revijalne utakmice ). Poslije Drugog svjetskog rata, nakon osnivanja većeg broja klubova, sve više njih se uključivalo i u službena natjecanja.

Nogometno središte Našice[uredi | uredi kôd]

Nogometno središte Našice okuplja nogometne klubove s područja grada Našica (12 klubova) i pet općina - Đurđenovac (5 klubova), Feričanci (1 klub), Koška (4 kluba), D.Motičina (2 kluba) i Podgorač (5 klubova). U sastavu Nogometnog središta Našice djeluje 28 klubova koji su sa svojih četrdesetak natjecateljskih ekipa uključeni u natjecanja koja su pod ingerencijom Nogometnog središta Našice, a desetak natjecateljskih ekipa još sudjeluje u višim rangovima natjecanja koji su pod nadležnošću Hrvatskog nogometnog saveza, Središta Osijek i Županijskog nogometnog saveza Osječko-baranjske županije. Natjecanja pod okriljem Nogometnog središta Našice su sljedeća:

Natjecanjima LNS Našice i Liga mladeži rukovode tijela izabrana od strane Izvršnog odbora te zajedno s tijelima 2. ŽNL Našice koja su verificirana od strane Izvršnog odbora Županijskog nogometnog saveza Osječko-baranjske županije. U sklopu Nogometnog središta Našice djeluju još Zbor nogometnih sudaca Našice i Zbor nogometnih trenera NS Našice. Nogometno središte Našice organizira i Kup natjecanje uz sudjelovanje svih klubova, a pobjednik kupa sudjeluje u kup natjecanju Županijskog nogometnog središta Osječko-baranjske županije.

Ostalo[uredi | uredi kôd]

Nogometno središte Našice, po uzoru na HNS, u kojem su umreženi klubovi prvog do trećeg stupnja natjecanja, među prvima je u Hrvatskoj koje je u nižim ligama provelo umrežavanje svih svojih klubova putem interneta, te vođenje sustava natjecanja prema službenom HNS-ovom sustavu COMET.

Popis klubova, liga i godina osnivanja[uredi | uredi kôd]

3. HNL – Istok - 2023./24.

1. ŽNL Osječko-baranjska- 2023./24.

2. ŽNL Našice - 2023./24.

Liga NS Našice - 2023./24.

Zbog malog broja klubova u sezonama 2021./22.,2022/23. nastupala su i četiri kluba iz Lige NS Donji Miholjac.

Klubovi u stanju mirovanja

2. Hrvatska malonogometna liga - istok

Ženski nogometni klubovi

Ženski nogometni klubovi u stanju mirovanja

Izvor[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]