Vojska Crne Gore

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Oružane snage Crne Gore)
Vojska Crne Gore
Grb Vojske Crne Gore
Utemeljena2006.
Grane kopnena vojska
mornarica
zrakoplovstvo
StožerGeneralštab Vojske Crne Gore (hrv. Glavni stožer)
Vodstvo
Vrhovni zapovjednikpredsjednik Milo Đukanović
Ministar obraneMilica Pejanović Đurišić[1]
Načelnik GS VCGAdmiral Dragan Samardžić
Ljudstvo
Vojna dob18 godina
Povezani članci
PovijestCrnogorska vojska 1852. – 1876.
Crnogorska vojska 1879. – 1912.
Crnogorska vojska 1919. – 1921.
Činovipotporučnik, poručnik, kapetan, major, potpukovnik, pukovnik, brigadni general, generalmajor, generalpotpukovnik
Trening crnogorske vojske
Vježba crnogorske vojske

Vojska Crne Gore predstavlja naoružani dio Snaga sigurnosti za obranu Crne Gore (uz policiju i obalnu stražu), koja djeluje u skladu s ustavom i načelima međunarodnoga prava koja određuju načela porabe sile za samoobranu. Vojska se još uvijek nalazi u procesu ustroja, nakon što je Crna Gora 2006. godine stekla neovisnost, te nakon što je došlo do ukidanja Vojske Srbije i Crne Gore. Očekuje se donošenje novoga Zakona o obrani do kraja ljeta 2007., kao i Zakona o Vojsci Crne Gore, Strategije obrane (Strategija nacionalne sigurnosti je donesena) te Vojne doktrine, koji će biti u skladu s normama NATO-a i Europske unije, ali i u duhu vojne tradicije. Vojska vuče tradiciju od crnogorske Kraljevske vojske, pa će uskoro, u skladu s tim, dobiti nove činove i odore (uniformu).

Vojska Crne Gore je potpuno profesionalna i broji 2370 djelatnih vojnih osoba (vojnika, dočasnika i časnika). Služenje vojnoga roka je dragovoljno i traje 3 mjeseca. Pričuvni sastav je relativno velik, a u slučaju potrebe, Vojska može mobilizirati do 70 tisuća pripadnika pričuvnoga sastava (tzv. rezervista).

Crna Gora je 5. lipnja 2017. godine postala 29. članica NATO-a.[2]

Mornarička položajna zastava Predsjednika Crne Gore.
Predsjednička zastava Crne Gore kao simbol vrhovnoga zapovjednika dok je na kopnu.

Zapovjedništvo[uredi | uredi kôd]

Vrhovni zapovjednik Vojske je Predsjednik Crne Gore. Ministar obrane je Milica Pejanović Đurišić. Prvi ministar obrane bio je sam predsjednik crnogorske Vlade Milo Đukanović.

Glavni stožer[uredi | uredi kôd]

Glavni stožer (Generalštab) je posebna ustrojbena jedinica Ministarstva obrane Crne Gore i najviše je stručno tijelo za poslove pripreme i uporabe Vojske Crne Gore u miru i ratu. Prvi načelnik Generalštaba je general-pukovnik Jovan Lakčević, a na njegovom je čelu sada admiral Dragan Samardžić. Sjedište Generalštaba je u Podgorici.

Mornarica Vojske Crne Gore[uredi | uredi kôd]

Mornarička baza smještena je u Baru. Zadaće Baze su zaštita teritorijalnoga mora i epikontinentskoga pojasa države Crne Gore od svih vrsta ugrožavanja, zatim doprinos regionalnoj sigurnosti na moru, kao i podrška stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda i spašavanje na moru. Brodovi su uglavnom zastarjeli, nasljeđeni od bivše JNA.

Zrakoplovstvo Vojske Crne Gore[uredi | uredi kôd]

Zrakoplovna baza smještena je na aerodromu Golubovci pokraj Podgorice. Namijenjena za izvođenje zračne podrške snagama kopnene vojske i ratne mornarice u cilju ojačavanja, pomaganja i stvaranja povoljnih uvjeta za izvršenje njihovih zadataka. Osnovnu namjenu Baza ostvaruje kroz izvršenje zadataka zračne podrške:

  • zrakoplovna djelovanja,
  • zračnog prijevoza
  • izviđanja iz zraka
  • protuzračnu obranu
  • zračno promatranje i javljanje

Zrakoplovstvo ima 1 helikopter Mi-8, 15 helikoptera Gazelle, 3 Utva 75 kao i 17 aviona G-4 Super Galeb koji nisu u upotrebi i bit će transportirani u Hrvatsku i Srbiju (po 6 komada svakoj). Vojska Crne Gore zadržat će samo 3-4 Super Galeba.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (cg.) Ministarstvo obrane Crne Gore prof.dr Milica Pejanović-Đurišić
  2. www.vecernji.hr, "Crna Gora i službeno primljena u NATO: 'To je povijesni događaj'", objavljeno 5. lipnja 2017., pristupljeno 6. lipnja 2017.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]