Oružane snage Slovačke

Izvor: Wikipedija
Oružane snage Slovačke
GraneKopnena vojska
Protuzračna obrana
Ratno zrakoplovstvo
Vodstvo
Vrhovni zapovjednikAndrej Kiska
Načelnik Glavnog stožerageneral zbora
Ljudstvo
Vojna dob17 godina
Novačenjedragovoljno služenje vojnog roka

Oružane snage Slovačke Republike (slk. Ozbrojené sily Slovenskej republiky) službeni je naziv za vojsku Slovačke. Oružane snage štite suverenitet i neovisnost Slovačke te brane njenu teritorijalnu cjelovitost, što im je glavna zadaća. Pored toga, sudjeluju u međunarodnim mirovnim, humanitarnim i drugim operacijama i misijama, obavljaju određene zadatke u stanju neposredne ugroženosti te pružaju pomoć institucijama civilne vlasti i stanovništvu u slučaju prirodnih, tehničko-tehnoloških i ekoloških nesreća. U sastavu NATO snaga se nalazi od ožujka 2004. godine i ima godišnji budžet od oko 400 milijuna američkih dolara ili oko 1,87% bruto domaćeg proizvoda.

Struktura[uredi | uredi kôd]

Oružane snage Slovačke Republike se sastoje od kopnenih snaga, zrakoplovstva i protuzračne obrane i zapovjedništva za obuku i podršku. Kopnene snage se sastoje od dvije aktivne mehanizirane brigade. Zrakoplovstvo i protuzračna obrana se sastoje od eskadrile avijacije, helikopterske eskadrile i SAM brigade. U okviru zapovjedništva za obuku i podršku nalaze se različite logističke, jedinice veze, počasna jedinica, kao i jedinice za obuku. Pod zapovjedništvom generalnog stožera su vojna akademija, pukovnija specijalnih jedinica i druge manje jedinice.

Mirovne misije[uredi | uredi kôd]

Oko 750 Slovačkih vojnika se nalaze na nekoliko mirovnih misija u svijetu u okviru NATO-a i UN-a, među kojima su EUFOR u Bosni i Hercegovini, KFOR na Kosovu i Metohiji i jedan inženjerijski odred stacioniran u Afganistanu. Od nezavisnosti Slovačke Republike, poslije Baršunaste revolucije 1993. godine, do 2006. godine poginule su 53 osobe u uniformi, najviše prilikom pada aviona An-24, koji se 2006. godine srušio u Mađarskoj na putu za Bosnu i Hercegovinu. Oružane snage Slovačke Republike se prema istraživanjima u Slovačkoj smatraju državnom institucijom od najvećeg povjerenja među građanima.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]