Vojska Crne Gore

Izvor: Wikipedija
Vojska Crne Gore
Grb Vojske Crne Gore
Utemeljena2006.
Grane kopnena vojska
mornarica
zrakoplovstvo
StožerGeneralštab Vojske Crne Gore (hrv. Glavni stožer)
Vodstvo
Vrhovni zapovjednikpredsjednik Milo Đukanović
Ministar obraneMilica Pejanović Đurišić[1]
Načelnik GS VCGAdmiral Dragan Samardžić
Ljudstvo
Vojna dob18 godina
Povezani članci
PovijestCrnogorska vojska 1852. – 1876.
Crnogorska vojska 1879. – 1912.
Crnogorska vojska 1919. – 1921.
Činovipotporučnik, poručnik, kapetan, major, potpukovnik, pukovnik, brigadni general, generalmajor, generalpotpukovnik
Trening crnogorske vojske
Vježba crnogorske vojske

Vojska Crne Gore predstavlja naoružani dio Snaga sigurnosti za obranu Crne Gore (uz policiju i obalnu stražu), koja djeluje u skladu s ustavom i načelima međunarodnoga prava koja određuju načela porabe sile za samoobranu. Vojska se još uvijek nalazi u procesu ustroja, nakon što je Crna Gora 2006. godine stekla neovisnost, te nakon što je došlo do ukidanja Vojske Srbije i Crne Gore. Očekuje se donošenje novoga Zakona o obrani do kraja ljeta 2007., kao i Zakona o Vojsci Crne Gore, Strategije obrane (Strategija nacionalne sigurnosti je donesena) te Vojne doktrine, koji će biti u skladu s normama NATO-a i Europske unije, ali i u duhu vojne tradicije. Vojska vuče tradiciju od crnogorske Kraljevske vojske, pa će uskoro, u skladu s tim, dobiti nove činove i odore (uniformu).

Vojska Crne Gore je potpuno profesionalna i broji 2370 djelatnih vojnih osoba (vojnika, dočasnika i časnika). Služenje vojnoga roka je dragovoljno i traje 3 mjeseca. Pričuvni sastav je relativno velik, a u slučaju potrebe, Vojska može mobilizirati do 70 tisuća pripadnika pričuvnoga sastava (tzv. rezervista).

Crna Gora je 5. lipnja 2017. godine postala 29. članica NATO-a.[2]

Mornarička položajna zastava Predsjednika Crne Gore.
Predsjednička zastava Crne Gore kao simbol vrhovnoga zapovjednika dok je na kopnu.

Zapovjedništvo[uredi | uredi kôd]

Vrhovni zapovjednik Vojske je Predsjednik Crne Gore. Ministar obrane je Milica Pejanović Đurišić. Prvi ministar obrane bio je sam predsjednik crnogorske Vlade Milo Đukanović.

Glavni stožer[uredi | uredi kôd]

Glavni stožer (Generalštab) je posebna ustrojbena jedinica Ministarstva obrane Crne Gore i najviše je stručno tijelo za poslove pripreme i uporabe Vojske Crne Gore u miru i ratu. Prvi načelnik Generalštaba je general-pukovnik Jovan Lakčević, a na njegovom je čelu sada admiral Dragan Samardžić. Sjedište Generalštaba je u Podgorici.

Mornarica Vojske Crne Gore[uredi | uredi kôd]

Mornarička baza smještena je u Baru. Zadaće Baze su zaštita teritorijalnoga mora i epikontinentskoga pojasa države Crne Gore od svih vrsta ugrožavanja, zatim doprinos regionalnoj sigurnosti na moru, kao i podrška stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda i spašavanje na moru. Brodovi su uglavnom zastarjeli, nasljeđeni od bivše JNA.

Zrakoplovstvo Vojske Crne Gore[uredi | uredi kôd]

Zrakoplovna baza smještena je na aerodromu Golubovci pokraj Podgorice. Namijenjena za izvođenje zračne podrške snagama kopnene vojske i ratne mornarice u cilju ojačavanja, pomaganja i stvaranja povoljnih uvjeta za izvršenje njihovih zadataka. Osnovnu namjenu Baza ostvaruje kroz izvršenje zadataka zračne podrške:

  • zrakoplovna djelovanja,
  • zračnog prijevoza
  • izviđanja iz zraka
  • protuzračnu obranu
  • zračno promatranje i javljanje

Zrakoplovstvo ima 1 helikopter Mi-8, 15 helikoptera Gazelle, 3 Utva 75 kao i 17 aviona G-4 Super Galeb koji nisu u upotrebi i bit će transportirani u Hrvatsku i Srbiju (po 6 komada svakoj). Vojska Crne Gore zadržat će samo 3-4 Super Galeba.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (cg.) Ministarstvo obrane Crne Gore prof.dr Milica Pejanović-Đurišić
  2. www.vecernji.hr, "Crna Gora i službeno primljena u NATO: 'To je povijesni događaj'", objavljeno 5. lipnja 2017., pristupljeno 6. lipnja 2017.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]