Pedro Calderón de la Barca

Izvor: Wikipedija
Pedro Calderón de la Barca

Don Pedro Calderón de la Barca u svećeničkom ruhu
Rođenje Madrid, 17. siječnja 1600.
Smrt Madrid, 25. svibnja 1681.
Zanimanje svećenik, dramatičar
Nacionalnost Španjolac
Period pisanja 1627.1672.
Književne vrste drama
Književni period barok
Važnija djela
Portal o životopisima

Pedro Calderón de la Barca (Madrid, 17. siječnja 1600.Madrid, 25. svibnja 1681.) najveći je dramatičar španjolskog baroka i posljednji veliki pisac zlatnog vijeka španjolske književnosti.

U mladosti se odlučio za vojničku karijeru, a 1651. godine se zaredio i neko vrijeme živio na dvoru kralja Filipa IV. kao kapelan. Isusovački đak i svjedok propadanja španjolske moći, Calderón je pjesnik epohe koja je živjela u obmanama slavne prošlosti i nedostaje mu spontanost i vitalna snaga jednog Lope de Vege, ali je nadoknađuje poniranjem u psihu svojih junaka i majstorskom dramskom tehnikom. Njegove "Komedije" mogu se podijeliti na religiozne, filozofske i tragične.

Calderón je napisao i oko 200 kazališnih komada, od kojih su 80 kratka crkvena prikazanja u jednom činu (autos sacramentales) koja su se izvodila pod vedrim nebom i u kojima obrađuje motive iz Starog i Novog zavjeta. Od svjetovnih su mu drama najpoznatije Zalamejski sudac (1652.) i Život je san (1636.), koje se još i danas s uspjehom izvode.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Wikicitata
Logotip Wikicitata
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Pedro Calderón de la Barca

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Pedro Calderón de la Barca