Podestat

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Podestatova palača u Firenci, danas muzej Bargello

Podestat (tal. podestà), naziv koji se daje određenim visokim službenicima u mnogim talijanskim gradovima od kasnog srednjeg vijeka uglavnom sa značenjem glavnog magistrata grada-države (kao što se inače označuje u ostalim gradovima, npr. rettori "rektori"), ali također i lokalnog administratora, predstavnika (njemačko-rimskog) cara.

Pojam dolazi od latinske riječi potestas što označava snagu, silu. Razvoj pojma koji je od značenja sile ili autoriteta postao titula osobe koja drži takvu moć paralelna je s razvojem islamskog pojma "sultan".

Podesterija[uredi VE | uredi]

Ova izvedenica doslovno označava (razdoblje i) službu podestata, ali također može označavati i distrikt kojim upravlja pojedinac unutar veće države.

U stato di terraferma koje je duždevska Mletačka republika postupno uspostavila u bazenu rijeke Po, anektiravši razne bivše prinicpate i samoupravne gradove, većinom u petnaestom stoljeću, podesterije su bile srednja razina u hijerarhijskoj administrativnoj organizaciji, dok je najveću ('provincijsku') razinu činio territorio (otprilike moderna administrativna regija).

Budući da je drugoj duždevskoj republici, Genovi, bizantski car 1273. godine dodijelio nadzor nad Perom i Galateom, trgovačkim predgrađima Konstantinopola, one su se tada našle pod upravom običnog podestata sve do 29. svibnja 1453. kada su čitav Konstantinopol osvojili otomanski Turci.

Više informacija[uredi VE | uredi]