Talijanska Socijalna Republika

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Talijanska Socijalna Republika
Repubblica Sociale Italiana
Marionetska država Velikoga Njemačkog Reicha
Flag of Italy (1861-1946).svg
1943.–1945. Flag of Italy (1861-1946).svg
Zastava Grb
Zastava Grb
Lokacija Italije
Glavni grad Rim (de iure)
Salò (de facto)
Jezik/ci talijanski
Religija nije definirano
Vlada Diktatura
Duce
 - 1943. – 1945. Benito Mussolini
Povijest Drugi svjetski rat
 - Operacija Hrast 12. rujna 1943.
 - ukinuta 25. travnja 1945.

Talijanska Socijalna Republika ili TSR, (tal. Republica Sociale Italiana ili RSI) je bila marionetska država nacističke Njemačke koju je vodio "Duce" i "ministar vanjskih poslova" Benito Mussolini. RSI je nastala u sjevernoj Italiji, ali je ovisila o Wehrmachtu (Njemačke oružane snage). Država je još bila poznata kao Salska Republika (tal. Repubblica di Salò) jer je ministar vanjskih poslova RSI-a (Benito Mussolini) boravio u Salu, malom gradiću kod jezera Garda. Talijanska Socijalna Republika je bila drugi i zadnji predstavnik fašizma u Italiji.

Kontekst stvaranja RSI-a[uredi VE | uredi]

Karta Italije od 1943. – 1945.

24. srpnja 1943., nakon savezničkog iskrcavanja na Siciliju, Veliko fašističko vijeće je, na prijedlog Dino Grandia, izglasalo nepovjerenje Mussoliniju. Sljedeći dan, talijanski kralj Viktor Emanuel III. je otpustio Mussolinija iz vladinog kabineta s naredbom da ga se uhiti. U ovo vrijeme u monarhiji porastao je broj fašističkih članova vlade i Talijana općenito kojima je dojadilo talijansko ratovanje koje je vodilo Italiju krivim putem uz nacističku Njemačku. Poražavajući rat ostavio je Mussolinija osramoćenog i kao "cezara utopista." Nova vlada maršala Italije (tal. Marscialo d' Italia) Pietra Badoglia započela je tajne pregovore sa Saveznicima o kapitulaciji Italije i prelasku na stranu Saveznika. Badogliova ideja nije bila samo mir i prelazak na stranu Saveznika već i objavljivanje rata Njemačkoj.

Kad su Nijemci u Italiji uvidjeli novi status quo, poslali su neke od najboljih jedinica Wehrmachta u Italiju s ciljem očuvanja pronjemačke vlade. To je bila zapreka savezničkom napredovanju kroz Italiju, što je i utjecalo na istoimenu državu. Dok se Badoglio kleo na slijepu odanost Njemačkoj, poslanici talijanske vlade već su potpisali razoružanje i kapitulaciju Italije u Cassibileu, u saveznički okupiranoj Siciliji 3. rujna 1943. godine. Talijanska Socijalna Republika (na sjeveru zemlje) se uz pomoć Trećeg Reicha uspjela održati neposredno prije pada same Njemačke. Kada su početkom travnja 1945. talijanski partizani (čiji je broj tada dosezao oko 100.000 pripadnika) uz pomoć saveznika zauzeli Milano, ubili su Mussolinija te naglavačke na milanskom glavnom trgu objesili već mrtve fašističke vođe čime je TSR službeno prestala postojati. TSR je postojala nepune dvije godine.

Izvori[uredi VE | uredi]