Tambura: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 3 bajta ,  prije 8 godina
m
promjena kategorije
m (izvor)
m (promjena kategorije)
* trup (korpus),
* vrat i
* glavu.
 
Trup je izdubljen iz [[javor]]a, [[kruška|kruškova]], [[jablan]]ova, [[lipa (biljka)|lipova]] drva, a ponekad se nađe i od [[kornjača|kornjačine]] kore. U novije se vrijeme tambure ne izrađuju od jednog komada drveta nego od tankih savijenih dasaka. Trup je prekriven tankom daskom od meka drva (smrekovine, jelovine, čama) koja se zove glasnjača (tahta). Gornji je dio glasnjače od tvrdog drva da se trzalicom ne bi oštetio. Na njoj su zvučni otvori, rupice, koje narod zove izlaz glasa (odušak, negdje jasnica), a ima ih katkad od 8 da 24; na novijim je tamburama obično samo jedna veća rupa u sredini. Vrat tambure (držak, ručica, divčak) u pravilu je dug. Duž njegove gornje strane, prekrivene obično tamnijim tankim slojem daščice, pričvršćena je [[hvataljka vrata (glazbala)|hvataljka]] na koju su poprijeko pribijene prečnice (pragovi).
 
Prečnice su od čelične žice, koje označuju mjesto gdje se pritiskom prsta dobiva određen [[ton]]. Na pučkim tamburama prečnice su poredane po netemperiranoj ugodbi, a na novijima prema temperiranoj, obično kromatskoj, rjeđe dijatonskoj (u ovom slučaju prečnice ne idu preko cijele širine vrata, nego do polovice širine s donje stane za cijele stupnjeve, a s gornje za polustupnjeve). Glava je na kraju vrata u piljastu ili pužoliku obliku. U glavu su utaknute čivije.
 
Umjesto [[drvo|drvenih]] čivija u novije se vrijeme u glavu pričvršćuje stroj za navijanje žica, prilagođen pužolikoj glavi. Između glave i vrata je konjić s urezanom udubinom za svaku žicu. Žice idu od čivije preko konjića duž vrata i trupa, na kojem je kobilica s urezima za žice kao i na konjiću, a zapinju se na kraju trupa ozdo za zapinjače. Tambure su najčešće dugačke 70 do 95 [[centimetar]]a i to su u većini slučajeva basprimovi i kontre, ali postoje i potpuno male (prim) od 37  cm, dok se u tamburaškim zborovima upotrebljavaju i velike tambure (bas) od 140 pa do 200  cm. Trzalice su rađene od kosti (rog krave ili bika, od višnjine kore ili od orlova, paunova pera), a u novije vrijeme od [[celuloza|celuloidnih]] ili plastičnih tvari. Trzalica se drži između palca i kažiprsta, ponekad i sa srednjakom.
[[Datoteka:VDHGTC.JPG|mini|270px|desno|Hrvatski tamburaški sastav "Alkari" iz [[Zürich]]a na [[Večernjakova domovnica|Večernjakovoj Domovnici 2013]].]]
 
** bisernica I
** bisernica II
** bisernica III
 
* [[Brač (tambura)|bračevi]] (basprimi)
* [[berda]] (berde, bas, begeš)
 
Najmanji [[tamburaški zbor]] čine trojica tamburaša ([[tercet]] ili [[trio]]). Slijede kvartet, kvintet, sekstet itd. Mali tamburaški zbor uobičajeno ima od sedam do deset svirača. Skupinu s više od petnaestak tamburaša naziva se tamburaškim orkestrom. Čini ga najčešće nekoliko bisernica I i II, bračeva I, II i III., jedna ili više bugarija, jedno ili više čela, jedan ili više čelovića, jedna ili više berda.
 
Ponekad se u tamburaški orkestar uvrštavaju i [[Mandolina|mandoline]], najčešće u [[Dalmacija|Dalmaciji]]. Ponegdje se iz sastava izostavljaju [[Čelo (tamburica)|čelo]], [[čelović]] i brač III. Postoje i tamburaški sastavi s manjim brojem istovrsnih instrumenata, primjerice samo s po jednom [[bisernica|bisernicom]], [[brač (tamburica)|bračem]], [[bugarija|bugarijom]] i [[berda|berdom]], pritom uz druge instrumente poput [[gitara]] ili [[violina]].
== Mogućnosti instrumenta ==
 
Tambura najčešće ima 4, 5 i 6 žica no broj varira. Obično su prve dvije ugođene ''unisono'' i na njima se izvodi melodija. Tambure su jednoglasne, dvoglasne i troglasne. Razmak u tonovima koje daju prazne žice katkad je sekunda ([[Banja Luka]]), češće terca (bugarije), no najviše kvarta (bačko-srijemske tambure) ili kvinta. Za muziciranje na tamburi narodni je izraz ''udarati u tamburu'', ''tamburati'', rjeđe ''kucati u tamburu''. No, sve više se koristi izraz ''svirati u tamburu''. Trzalicom, koja se već na spomenuti način drži među prstima, se udara u žice kako bi se dobili kratki tonovi ili trže kako bi se dobili dulji tonovi.
 
Tamburaški zbor je skupina tamburaša koji zajednički muziciraju na tamburama različitih veličina. Zajedničko tamburanje može biti u tercetu, kvartetu, kvintetu i sekstetu tambura, ali i u većim sastavima. Tamburaški ansambl do 15 svirača je tamburaški zbor koji pretežno samo prati pjevanje. Veća se skupina naziva tamburaški orkestar i najčešće se bavi koncertnim muziciranjem. Manjim zborovima ravna primaš, a većima dirigent. S obzirom na način ugodbe tambura postoji nekoliko sistema tamburaških zborova, od kojih su osnovna dva kvartni i kvintni. Nekad se muziciralo na jednoglasno-dvoglasnim tamburama, a kasnije i na troglasnim i četveroglasnim. Prema tome se i tamburaški zborovi dijele na dvoglasne, troglasne i četveroglasne. Svi su oni ugođeni temperirano.
 
[[Kategorija:Trzalački glazbeni instrumenti]]
[[Kategorija:NarodniTradicijska glazbeninarodna instrumentiglazbala]]
 
 
{{Link FA|hu}}
 
[[en:Tamburica]]

Navigacijski izbornik