Razlika između inačica stranice »Richard Marcinko«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisano 788 bajtova ,  prije 1 godinu
Ispravak.
(dopuna)
(Ispravak.)
|'''Richard "Dick" MarinckoMarcinko"''' (Lansford, [[Pennsylvania]], 21. studenog]] [[1940.]]), umirovljeni časnik [[Američka mornarica|mornarice Sjedinjenih Država]] hrvatsko-slovačkog podrijetla, utemeljitelj i prvi zapovjednik ''SEAL Team Six''DEVGRU-a i specijalne postrojbeCrvene ''Crvena ćelija'' ("Red Cell")ćelije. Nakon umirovljenja postao pisac, radijski voditelj, vojnimotivacijski savjetnikgovornik i filmskivojni glumacsavjetnik.
 
Marcinko je dobitnik ZlatneSrebrne zvijezde, i četiri Brončane zvijezde za hrabrost, dvije Medalje mornaričkebrončane medalje i Vijetnamskog križazvijezde za hrabrost sa zlatnom zvijezdom. Koliko je bio opasan svjedoči činjenica da je tijekom [[Vijetnamski rat|Vijetnamskog rata]] komunistički [[VietkongViet Cong]] aspisaoraspisao nagradu od 50.000 piastri za njegovu glavu.
 
== Rani život i obrazovanje ==
Rođen je u Landsfordu u [[pennsylvania|Pennsylvaniji]] krajem 1940. u hrvatsko-slovačkoj obitelji. Otac je bio podrijetlom [[Hrvat]] iz Dubrave kraj Stoca u [[hercegovina|Hercegovini]], a majka [[Romi|Romkinja]] iz [[Slovačka|Slovačke]]. Nakon što pada razred u srednjoj školi u New Brunswicku u [[New Jersey]]u prijavljuje se u [[Korpus mornaričkog pješaštva SAD-a|marinceMarince]], ali je odbijen jer nije imao završenu [[srednja škola|srednju školu]]. U jesenrujnu 1958. primljen je u marinceMarince kao radiovezist na mornaričku izobrazbu. Pri časničkojŠkoli školiza časničkog kandidatata diplomira 1965. te postaje marincem''ensign''. najnižegDodijeljen čina.je SljedećeSEAL godinetimu ulazi2 u elitnulipnju postrojbu SEAL:1966. U međuvremenu je diplomirao međunarodne odnose na Sveučilištu u Montgomeryu u [[Alabama|Alabami]] te magistrirao [[političke znanosti]] pri Mornaričkoj poslijediplomskoj školi.
 
== Vijetnamski rat ==
Godine 1967. dolazi u [[Vijetnam]] kaos pripadnik2. drugevodom, postrojbeSEAL mornaričkogtim SEAL-a2 (''SEALna Teamšestomjesečnu Two'')rotaciju. Dana 18. svibnja 1967. Marcnko vodi svojusvoj postrojbuelement u napadu na Ilo Ilo Hon (otok Ilo Ilo) koji završava potapanjem šest [[Vietkong]]ovih sampana (borbenih čamaca) uz velike ljudske gubitke. [[Američka mornarica]] tu je akciju nazvala “Najuspješnija“najuspješnijom operacijaoperacijom SEAL-ova u delti Mekong” i dugo je bila sinonim za brz i učinkovit prepad. Za vođenje u spomenutoj akciji Marcinko dobiva prvu od svoje četiri Medalje brončane medaljezvijezde kao i Vijetnamski križ za hrabrost sa zlatnomSrebrnom zvijezdom. Tijekom Tet ofenzive, Marcinko naređuje svome vodu da pomogne specijalnim[[Specijalne snage Američke vojske|Specijalnim snagama američkeAmeričke vojske]] u Chau Docu, a ono što je počelo kao ulična bitka pretvorilo se u misiju spašavanja američkih [[medicinska sestra|medicinskih sestara]] i [[učitelj]]a zarobljenih u crkvi i bolnici u gradu.
 
Nakon što je završetka dvogodišnje službe u Vijetnamu promaknut je u čin [[poručnik]]aporučnika zapovjednika. Godine 1973. odlazi u [[Kambodža|Kambodži]] gdje četrnaest mjeseci savjetovujesavjetuje i djelatno pomaže Kambodžanima u borbi protiv režima [[Crveni kmeri|Crvenih Kmera]]. ''Dick'' 1975. Rick napušta Kambodžu i postjepreuzima zapovjednikzapovjedništvo postrojbe ''SEAL Teamtima 2 od 1974. do Two''76.
 
== SEAL Team Six6 ==
Tijekom [[iranska revolucija|krize na Iranu 1979. godine]], Marcinko je bio jedan od dva predstavnika [[Američka mornarica|Mornarice]] za radnu skupinu združenog načelničkog stožera poznatog kao TAT (Teroristički akcijski tim). Svrha TAT-a bila je izrada plana za oslobađanje američkih talaca u Iranu (neuspjeli pokušaj u travnju 1980.), uzrokujući tragičan ishod u operaciji ''jastreboveOrlova pandže'' u [[Somalija|Somaliji]] 13 godina kasnijekandža.{{fusg|bilj}}
 
Nakon neuspjeha u [[TeheranTehran]]u Američka mornarica uviđa potrebu osnivanja moćnijih protuterorističkih postrojbi za što zadužuje Marcinka. Marcinko je bio prvi zapovjednik nove jedinice i premda je mornarica u to vrijeme imala samo dvijedva SEAL ekipetimova, Marcinko naziva jedinicu ''SEAL Teamtim Six''6 kako bi zbunio neprijatelje, posebno tadašnji [[Sovjetski Savez]], uvjeravajući ih kako [[Sjedinjene Države]] imaju još tri SEAL postrojbetimova za koje nisu znali. Osobno je izabrao pripadnikeSEAL-ove postrojbei izTim zajednice6 posebnihje operacijaaktiviran američkesa mornarice,75 uključujućistrijelaca. posebanIako odsjekje protuterorističkeuobičajeno ekipetrajanje ''SEALzapovjedništva Teamdvije Two''godine, kodnog naziva MOB-6. Marcinko je zapovijedaobio Šestomzapovjednik SEAL-ovomTima postrojbom tri godine,6 od kolovoza 1980. do srpnja 1983. godine.
 
''SEAL Teamtim Six''6 kasnije postaje udarna protuteroristička jedinica Mornarice, prerastavši je u ''DEVGRU'' – Mornarička posebnu ratnu razvojna skupinu i uz ''[[Delta Force]]'', njihovu kopnenuinačicu inačicuiz [[Vojska Sjedinjenih Država|Vojske]], postaje glavnajedna od glavnih vojna protuterorističkaprotuterorističkih postrojba SAD-a.
 
== Crvena ćelija - "Red Cell" ==
Nakon što odstupa iz zapovjedništva ''SEAL Teamtima Sixa''6, Marcinko od admirala Jamesa Lyonsa dobiva zadatak osnivanja jedinice za ispitivanjeranjivostispitivanje ranjivosti američke mornarice na [[terorizam]], službenog imena OP-0D6 (neslužbeno ''"Crvena ćelija''").
Godine 1984. ''Ćelija'' ima 13 bivših SEAL-ovacaova iz šesteTima postrojbe6 koji provjeravaju sigurnost pomorskih stožera, nuklearnih [[podmornica]], [[brod]]ova, civilnih [[zračna luka|zračnih luka]] i američkog veleposlanstva. ''Ćelija'' nekoliko puta sudjeluje i u osiguranju predsjedničkog zrakoplova [[Air Force One]].
 
== Bilješke ==
{{fusd|bilj}} U pokušaju da uhite mjesnog zapovjednika Mohammeda Faraha Aidida pripadnici elitne postrojbe ''[[Delta Force]]'' upali su u zasjedu, ubijeno je 18 američkih vojnika, a tijela nekih od njih somalijski pobunjenici vukli su ulicama [[Mogadišu]]a. O tom okršaju [[Ridley Scott]] je 2001. snimio film ''Pad Crnog jastreba''.
 
{{GLAVNIRASPORED:Marcinko, Richard}}
[[Kategorija:Hrvati u SAD-u]]
[[Kategorija:Američki filmski glumci]]
1.285

uređivanja

Navigacijski izbornik