Iranska revolucija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Masovni prosvjedi u Teheranu (1979.)

Iranska revolucija (perz. انقلاب اسلامی, poznata i kao Islamska revolucija u Iranu) odnosi se na niz prosvjeda i političkih promjena u Iranu između 1977. i 1979. godine koji su preobrazili zemlju iz monarhije pod vodstvom M. Reze Pahlavija u Islamsku republiku na čelu s ajatolahom Homeinijem.

Masovni iranski prosvjedi i štrajkovi započeli su u siječnju 1978. godine zbog kojih je Pahlavi pobjegao iz zemlje u siječnju sljedeće godine, a nekoliko dana kasnije Homeini se iz progonstva vratio u Teheran gdje su ga dočekali milijuni ljudi. Monarhija je službeno okončana 11. veljače 1979. kada je iranska vojska (ranije vjerna Pahlaviju) proglasila neutralnost, a sama revolucija završila je 1. travnja kada je nakon referenduma pobjedom od 98,2% proglašena Islamska Republika Iran. Novi ustav donešen je u prosincu iste godine, a u njemu se stapaju elementi republike i teokracije.

Revolucija je bila jedinstvena po iznenađenju koje je proizvela u svijetu jer je nedostajala većina uobičajenih čimbenika revolucije kao što su poraz u ratu, gospodarska kriza, pobuna seljaka ili nezadovoljna vojska. Do promjena je došlo velikom brzinom i zbačen je režim za kojeg se smatralo da ga čvrsto čuva bogato financirana vojska i obavještajne službe. Nakon revolucije Iran se našao u jedinstvenoj situaciji s obzirom da je zauzeo oštar stav protiv obje hladnoratovske supersile, što je u daljnjim mjesecima rezultiralo dalekosežnim posljedicama za regiju - SSSR izvršava ofenzivu na Afganistan, a Saddamov Irak uz američku potporu pokreće napad na Iran.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Wikimedijski zajednički poslužitelj:

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Iranska revolucija