Premuda

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Premuda. Za glavno naselje na ovom otoku, koje administrativno pripada gradu Zadru, pogledajte Premuda (Zadar).
Premuda
Croatia - Premuda.PNG
Podatci
Smještaj Jadransko more
Otočna skupina zadarski otoci
Koordinate 44°19′57″N 14°37′09″E / 44.33263560°N 14.61912238°E / 44.33263560; 14.61912238Koordinate: 44°19′57″N 14°37′09″E / 44.33263560°N 14.61912238°E / 44.33263560; 14.61912238
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Glavno naselje Premuda
Površina 8,67[1] km2
Obalna crta 25,731[1] km
Broj stanovnika 64[2]
Haven van Premuda.JPG
Premudska luka

Premuda je otok u hrvatskom dijelu Jadranskog mora i pripada zadarskom otočju. Otok Premuda dug je 9 km i do 1 km širok a zauzima površinu od oko 9,2 km². Nalazi se jugo-zapadno od otoka Silbe i sjeverozapadno od otoka Škarde, te je najzapadniji otok koji pripada zadarskim otocima. Premuda ima velik broj prirodnih uvala: Premuda koja se lokalno dijeli na Dragu, Bačinu runku i Porat, Zaporat, Široki, vela i mala Letnja, Dobra, Pastirski, Kalpić, Prisika, Driveni, Sridnji, Skrajni, Loza, Kalanji bok, Nozdre i Golubinka. Otok je obrastao crnikom i niskim raslinjem planikom, vrijesom, brikom, mirtom, komorom..., te maslinama koje se u zadnje vrijeme sve više uređuju. Do sredine 50-tih godina otok je bio većim dijelom pod vinovom lozom koja je nažalost zbog pojave bolesti u potpunosti uništena. Premuda ima dvije luke, na sjevernoj strani otoka u uvali Loza, koja je do izgradnje trajektnog pristaništa Krijal bila glavna luka za prihvat brodske veze, dok se sad koristi samo povremeno za pristajanje brodske veze u slučaju jakog vjetra iz južnog ili zapadnog smjera. Na južnoj strani otoka smještena je na predjelu Krijal stara ribarska luka, sagrađena još za vrijeme Austrougarske u obliku potkove, te se koristila za privez lokalnih ribarskih brodova i nautičara tokom ljeta. 2005 godine zapadno od stare luke sagrađeno je novo trajektno i brzobrodsko pristanište Krijal. Južno od luke Krijal tokom ljetnih mjeseci nalazi se također nautičko sidrište sa cca 40 bova. Za sidrenje nautičara također je popularna uvala Premuda koja se nalazi cca 1NM južno od luke Krijal.

[[Datoteka:Premuda_island.jpg|okvir|lijevo|Premuda — pogled prema Iloviku. Na otoku se nalazi istoimeno mjesto Premuda, koje ima oko 64 stalnih stanovnika, ali na otoku u pravilu zimi bude do 100 stanovnika dok se ljeti taj broj kreće oko 300. Stalni stanovnici su većinom umirovljenici, dok se par mlađih osoba bavi ribarstvom, stočarstvom, te turizmom. Na otoku preko zime radi trgovina, pošta i škola, a preko ljeta je otvorena i trgovina u luci Krijal, te tri restorana i caffe bar. Većina stanovnika Premude je otišla početkom 20. stoljeća trbuhom za kruhom u inozemstvo (većinom u Ameriku) ili u veće hrvatske gradove. Premuda je povezana svakodnevnom brzobrodskom vezom sa Zadrom, te u zimskom periodu tri puta tjedno sa trajektom (u ljeti svakodnevno). Na otoku postoji određen broj apartmana i soba za iznajmljivanje, pa se broj turista iz godinu u godinu povećava.

Premuda je također atraktivna destinacija nautičarima i roniocima. U blizini Premude postoje brojne atraktivne lokacije za ronjenje kao sto je popularna "katedrala" sustav špilja, koja očarava svojom ljepotom. Olupina broda Szent István je dostupna samo najiskusnijim roniocima.

Otok je oslobođen za Domovinskog rata od velikosrpske okupacije kad se 6. rujna 1991. JRM povukla iz baze na otoku Premudi.[3]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Premuda

Vukovar water tank.jpg Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Domovinski rat on line. Vidi Dopusnicu Domovinskog rata on line za Wikipediju na hrvatskome jeziku.