Prijezda I. Kotromanić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Prijezda I. Kotromanić († 1287.), slavonski velikaš, vazal hrvatsko-ugarskoga kralja[1] i bosanski ban (o. 1250.-1287.), vjerojatno rođak i nasljednik bana Mateja Ninoslava.[1] Prvi je pozanti član dinastije Kotromanića.

Prijezda je slavonski velikaš kojega je kralj Bela IV. obdario župom Novak na Dravi radi ustrajanja na katoličanstvu. Iskoristio je državnu krizu u vrijeme posljednjih Arpadovića i zavladao (središnjom) Bosnom. Za Prijezdina banovanja ponovno započinje razdoblje postupnog uspona i sve veće samostalnosti Bosne. Vrhovništvo hrvatsko-ugarski kraljeva je priznavao u načelu.[1]

S Jelisavom, kćerkom srpskoga kralja Dragutina Stefana, oženio je sina Stjepana I. Kotromana 1284. Za slavonskoga velikaša Ladislava Babonića udao je kćer Katarinu 1287. Tako je se s moćnim susjednim obiteljima povezao.[1]

U vladarskoj ispravi iz 1287. spominje se kao domino concedente banus Boznensis.[2] Naslijedio ga je sin Prijezda II. koji od 1290. vlada zajedno s bratom Stjepanom I. Kotromanićem.

Bilješke[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 "Prijezda I. | Hrvatska enciklopedija" pristupljeno 26. prosinca 2018.
  2. Povijest Hrvata, srednji vijek, str. 235.

Literatura[uredi VE | uredi]


Crown of Saint Edward.svgP vip.svg Nedovršeni članak Prijezda I. Kotromanić koji govori o vladaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.