Provjereno

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Provjereno
Format Informativni magazin
Autor Ivana Paradžiković
Razvoj Nova TV
Država podrijetla Hrvatska
Jezik Hrvatski
Broj epizoda 500 (14. veljače 2019.)
Produkcija
Trajanje epizode 48 minuta
Prikazivanje
TV kuća Nova TV
Emitiranje 5. rujna 2007.još traje
Vanjske poveznice
Službene internetske stranice

Provjereno je televizijska emisija koja se bavi istraživačkim novinarstvom, a emitira se na Novoj TV. Emisija je započela s emitiranjem 2007. godine, a danas se emitira četvrtkom u 22:00 sata. Emisiju uređuje i vodi Ivana Paradžiković.

Provjereno se prvenstveno bavi socijalnim i političkim problemima u Hrvatskoj, ali također sadrži priloge koji su više eksperimentalne ili duhovite naravi.

Budući da se emisija često bavi kriminalom i korupcijom, mnogi novinari Provjerenog su tijekom godina primali prijetnje zbog svog rada. Unatoč tome, Provjereno je u više navrata uspjelo razotkriti slučajeve kiminala, korupcije ili nemara vlasti u Hrvatskoj.[nedostaje izvor]

Format[uredi | uredi kôd]

Provjereno slijedi format tipičan za televizijski informativni magazin, te sadrži četiri priloga u svakoj epizodi. Svaki prilog najavljuje voditeljica, nakon čega se emitira sam prilog.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Provjereno je počelo s emitiranjem u rujnu 2007. godine. Prve dvije sezone emisiju je vodila Marija Miholjek, a 2009. godine Ivana Paradžiković preuzima vođenje i uređivanje emisije.

Novinari[uredi | uredi kôd]

Trenutni[uredi | uredi kôd]

Bivši[uredi | uredi kôd]

  • Maruša Stamać (2018. – 2019.)
  • Kristina Čorak (2017. – 2018.)

Nagrade i nominacije[uredi | uredi kôd]

Provjereno je više puta, u javnosti i medijima, prepoznato zbog svoga rada, te danas slovi kao jedna od malog broja emisija u Hrvatskoj koje se bave istraživačkim novinarstvom. Ivana Paradžiković je za svoj rad na promicanju ljudskih prava primila nagradu Joško Kulušić Hrvatskog Helsinškog odbora, kao i nagradu Večernjakova ruža za osobu godine. Danka Derifaj je dvije godine za redom primila nagradu Velebitska degenija, za rad na području zaštite prirode. Također je primila nagradu Marija Jurić-Zagorka Hrvatskog novinarskog društva.


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

  1. UŽIVO: Zoran Šprajc osvojio je treću Ružu za TV osobu godine. vecernji.hr. Večernji list (28. travnja 2020.) pristupljeno 28. travnja 2020.