Radivoj Ostojić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Radivoj Ostojić († Jajce, lipanj 1463.), hrvatski vojvoda u Bosni i protukralj Bosne (1432.-1435.); nezakoniti sin kralja i bana Stjepana Ostoje iz vladarske dinastije Kotromanića.

Poslije smrti zakonitog polubrata Stjepana Ostojića 1421. godine, neuspješno je polagao pravo na prijestolje kao protivnik strica Tvrtka II. Oko 1433. proglasio se kraljem i banom Bosne uz podršku Osmanlija, no većina plemstva nije ga priznala te je 1435. godine izgubio svaku podršku u zemlji i odrekao se krune.

Poslije smrti Tvrtka II. 1443. godine, kraljem i banom je proglašen Radivojev mlađi brat Stjepan Tomaš (1444.-1461.). Nakon bratove smrti 1461. počele su kružiti glasine da ga je otrovao Radivoj.

U svibnju 1463. godine prekinuo je osmanlijsku opsadu kraljevskog grada Bobovca, predavši ga Turcima. Mjesec dana kasnije uhvaćen je u tvrđavi Ključ te pogubljen zajedno sa sinom Tvrtkom i nećakom, kraljem Stjepanom Tomaševićem. Njegovog drugog sina, Matiju, instalirali su Turci kao marionetu na položaj kralja u okupiranoj Bosni.


Crown of Saint Edward.svgP vip.svg Nedovršeni članak Radivoj Ostojić koji govori o vladaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.