Jelena Gruba

Izvor: Wikipedija
Jelena Gruba
kraljica Jelena Gruba
Bosanska kraljica
Vladavina 1395.1398.
Prethodnik Stjepan Dabiša
Nasljednik Stjepan Ostoja
Suprug Stjepan Dabiša
Dinastija Kotromanići

Jelena Gruba (1345. – poslije 18. ožujka 1399.), bosanska kraljica, prvo kao supruga kralja Dabiše od 1391. do 1395. godine, a zatim od 1395. do 1398. godine kao jedina žena na bosanskom vladarskom tronu.[1]

Vladavina[uredi | uredi kôd]

Prijestolje kraljice Jelene Grube

Rođena je u plemćikoj obitelji Nikolića, koji su vladali jednim dijelom Huma.[2] Udala se za Dabišu, izvanbračnog polubrata kralja Tvrtka I. S Dabišom je u braku bila od 1391. do njegove smrti 1395. godine. Iz njihovog braka rođena je jedna kćerka, Stana. Po Dabišinoj smrti bosansko plemstvo je izabralo na stanku za vladaricu.

Za vrijeme njene vladavine ojačali su plemići s krupnim posjedima koje su praktično upravljale većim dijelom države. Oni su vodili samostalnu politiku i u sklopu svojih posjeda ubirali su carine čime su direktno podrivali i slabili središnju vlast. Njena vladavina okončana je u svibnju 1398. godine, kada su ju veliki zemljoposjednici, plemići predvođeni Hrvojem Vukčićem, lišili vlasti proglašenjem Ostoje za novog kralja. Razlozi za njenu smjenu nisu poznati, ali je ona nakon vladavine nastavila živjeti u Bosni s naslovom kraljice.

O kraljici Jeleni saznajemo iz samo dva povijesna izvora. Ti su dokumenti jedna povelja upućena Dubrovniku, te jedan zahtjev. Zanimljivo je da nije kovala svoj novac, nego je koristila novac prethodnog kralja, svoga muža, Stjepana Dabiše. Rođaci su joj bili plemići Nikolići, koji su vladali jednim dijelom Huma. Nadimak je stekla zbog svoje grubosti i vanjskog izgleda. Na grub način pokušala je da sačuva vlast, ali joj to nije uspjelo.[nedostaje izvor]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Jelena Gruba | Hrvatska enciklopedija. www.enciklopedija.hr. Pristupljeno 17. prosinca 2020.
  2. John Van Antwerp Fine, The Late Medieval Balkans, A Critical Survey from the Late Twelfth Century to the Ottoman Conquest, University of Michigan Press, 1987.

Vanjske povezice[uredi | uredi kôd]

Jelena Gruba

Nedovršeni članak Jelena Gruba koji govori o vladaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.