Jelena Gruba

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži


Jelena Gruba bila je bosanska kraljica, prvo kao supruga kralja Dabiše, a zatim kao jedina žena na bosanskome vladarskom tronu.

S Dabišom je u braku bila od 1391. do njegove smrti 1395. godine. Iz njihovog braka rođena je jedna kćerka, Stana. Po Dabišinoj smrti izabrana je za vladaricu od strane bosanske vlastele.

Za vrijeme njene vladavine ojačale su krupne velmože koje su praktično upravljale većim dijelom države. Oni su vodili samostalnu politiku i u sklopu svojih posjeda ubirali su carine čime su direktno podrivali i slabili centralnu vlast. Njena vladavina okončana je u svibnju 1398. godine, kada ju je vlastela kraljevine Bosne, predvođena Hrvojem Vukčićem, lišila vlasti proglašenjem Ostoje za novog kralja.

Razlozi za njenu smjenu nisu poznati, ali je ona nakon vladavine nastavila živjeti u Bosni s titulom kraljice.

O kraljici Jeleni saznajemo iz samo dva povijesna izvora. Ti su dokumenti jedna povelja upućena Dubrovniku, te jedan zahtjev. Zanimljivo je da nije kovala svoj novac, nego je koristila novac prethodnog bosanskog kralja, svoga muža, Stjepana Dabiše. Rođaci su joj bili plemići Nikolići, koji su vladali jednim dijelom Huma.Posljedna kraljica Jelena je nazvana imenom zbog svoje grubosti i vanjskog izgleda.Na grub način pokušala je da sačuva kraljevstvo,ali joj to nije uspjelo.


Sažetak[uredi VE | uredi]

[1]