Razgovor sa suradnikom:DiMares03

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ostavite mi novu poruku klikom ovdje


Dobrodošlica[uredi kôd]

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije. Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti?
  • Slike - obvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati, možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć, pogledajte:

Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za raspravu, suradničkim stranicama i Kafiću molim potpisujte tako što ćete napisati 4 tilde (~~~~) ili kliknuti na gumb na alatnoj traci.

Još jednom, dobro došli! --Roberta F. 19:45, 9. studeni 2007. (CET)

Uklanjanje predložaka administratora[uredi kôd]

Žuti karton


Molim te, ne uklanjaj predloške administratora, već se potrudi obrazložiti razloge opstanka članka "Ronilački klub Špinut" na Wikipediji. Pozdrav --Roberta F. 21:04, 11. studeni 2007. (CET)

Drugi pokušaj[uredi kôd]

DiMares03, zato i imamo stranicu za vježbanje, uvodni tečaj i poprilično objašnjena što Wikipedija nije, kako bi suradnici mogli vježbati i pročitati gdje griješe. Predloške koje sam postavila, nemoj uklanjati, a uskoro ćemo odlučiti što se može ili ne može s tim člankom. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 21:18, 11. studeni 2007. (CET)

Trbušni ples[uredi kôd]

DiMares03, lijepo si započela članak Trbušni ples, prebacih ga u glavni imenski prostor, samo ga još treba lektorirati i ispraviti pravopisne greške. Kod dodavanja međuwikipoveznica možeš uvijek dodati sve međuwikipoveznice koje se nalaze na en:wiki, s tim da nove dodajemo abecednim redom (hr: međuwikipoveznicu na en:wiki). Ako imaš još neka pitanja, slobodno pitaj. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 16:04, 12. studeni 2007. (CET)

Ronilački klub[uredi kôd]

DiMares03, nastavi pisati i o ronilačkom klubu, kada vidimo o kakvom se klubu radi, onda ćemo odlučiti o uklanjanju predložaka. Stranice koje administratori premjeste na stranice za razgovor ne premještaju suradnici već samo administratori, a više o postupku premještanja pročitaj u Wikipedija:Premještanje, koje treba razlikovati od Wikipedija:Preusmjeravanje. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 10:38, 13. studeni 2007. (CET)

Pozdrav[uredi kôd]

Pozdrav iz susidstva. Ostavija san ti ponešto na glavnoj strani. --ARMchoir 16:16, 13. studeni 2007. (CET)

I još nešto. Onaj članak šta si počela o RK Špinut, triba ga nadopuniti sa podaciman, povist kluba, uspjesi, zaslužni članovi. Ja ti tu ne moren pomoći, razumin se u to ka i u astronomiju. A o zvizdama me ne pitaj ništa. Moje su stvari more i makine. A MORE I SPIZA I BUMBA.

Evala[uredi kôd]

Sve si tačno zaključila, inžinjer, strojar, pomorac, susid,...Vidio sam šta si napisala o Špinutu. Kako ovdje imamo još par igrača iz Splita, mlade pripravnike, Bruna B. i njegovog kolegu iz razreda Rina, pokušao sam im nabaciti ideju da obrade splitske kotare, a i Špinut bi došao u obzir. Ono što sam tebi napisao je bilo zato šta postoji prijedlog da se članak o ronilačkom klubu izbriše. Prijedlog će biti usvojen ukoliko članak ne bude dobar, da se iz njega nešto može naučiti. Zato se potrudi i proširi ga, bilo bi mi žaj izgubiti podatke o Splitu. Za pravo reć, ja i ne znam di se klub nalazi, znam di je Gusar, tamo sam nekad trenirao. Pozdrav --ARMchoir 08:25, 16. studeni 2007. (CET)

Postavljanje datoteke[uredi kôd]

DiMares03, što ti točno piše, jesi li kliknula na "Browse"? --Roberta F. 00:10, 23. studeni 2007. (CET)

Novi suradnici[uredi kôd]

DiMares, hvala tebi što si se pridružila wikizajednici i uspješno napreduješ. Ako imaš još pitanja, tu smo. Lipi pozdrav :-))--Roberta F. 13:05, 23. studeni 2007. (CET)

Bujoldica[uredi kôd]

A baš sam se pitao zar nema nikog drugog osim mene tko na hr Wikipediji voli Bujoldicu ;-) Imaš nešto pravopisnih pogrešaka, ali to ćeš ili sama ispraviti ili ću ja kad završiš s radom. Inače, odlično napisano! (skoro zaboravih, imamo na wiki članak o nagradi Hugo, nemamo Nebulu). SpeedyGonsales 20:42, 2. prosinac 2007. (CET)


Autorska prava, teška tema. Ukratko, na zajedničkom poslužitelju se nalaze slobodne slike (one koje možeš staviti na svoje web stranice i nitko ti ne može ništa, ako ne zaboraviš navesti izvor). Slika na koje netko može polagati autorska prava nema na zajedničkom poslužitelju.
Pročitaj Wikipedija:Rješavanje statusa slika/Osnovna pitanja i odgovori, odlomak pod pravedna uporaba. Smiješ staviti sliku korica knjige, ali ako zadovoljiš određene uvjete, nadam se da neću zaboraviti nijedan:
  • ne možeš uzeti sliku korica s Interneta
  • trebaš sama slikati ili svoju knjigu ili iz knjižnice (od prijatelja itd)
  • ta slika bi trebala biti u niskoj rezoluciji (dakle da se ne može rabiti u komercijalne svrhe, nego samo na web stranicama)
  • trebaš navesti sve podatke o knjizi (autora, naziv knjige, naziv izdavača, godinu izdanja, autora ilustracije ako postoji)
To sve vrijedi za stavljanje slike na Wikipediju. Uporaba je opet specifična:
  • slike koje rabimo s obrazloženjem pravedne uporabe, trebaju to obrazloženje i opravdati, tj. ne možeš tu sliku staviti na bilo koju stranicu na Wikipediji, u pravilu je dozvoljeno sliku neke knjige staviti samo na stranicu koja govori o toj knjizi.
npr. knjigu je izdao Algoritam, autor ilustracije je Igor Kordej, onda osim što staviš sve podatke po gornjoj špranci, još staviš poveznice na izdavača i autora ilustracije (pošto već imamo članke o njima na Wikipediji). To bi (ukratko ;-) bilo to. Neću se čuditi ako članci ostanu bez slika :-) SpeedyGonsales 16:55, 3. prosinac 2007. (CET)
Odgovor na prvo pitanje: da. Adini nemaju dovoljno vremena da mogu paziti na svaku sliku, članak itd. Ali trude se koliko stignu, jer Wikimedia Foundation ima preko nekoliko slučajeva na američkom sudu (kako čujem). Trik je da admini maknu sve nelegalne sadržaje kad saznaju za njih, i nitko nema neku realnu osnovu za tužbu, ali to ne znači da nije moguće pokrenuti parnicu, a to automatski znači da Wikimedia Foundation ima troškove za odvjetnike (makar ih kasnije platio tužitelj, koliko znam nema fiškala koji ne rade za novce, to se samo u američkim filmovima vidi ljude koji rade pro bono ;-).
Drugo pitanje: ako nemaš svoj fotić, ili ti je lakše napisati email Algoritmu i čekati odgovor, da, možeš i njih tražiti dozvolu za uporabu slika s njihovih web stranica na Wikipediji (bilo po principu pravedne uporabe, bilo da daju sliku u javno vlasništvo). Nema problema, admini odgovaraju na pitanja suradnika. Ako ja ne odgovorim dulje vrijeme, slobodno napiši pitanje u kafić, pa će odgovorit netko drugi. SpeedyGonsales 16:28, 4. prosinac 2007. (CET)

Lois McMaster Bujold[uredi kôd]

Isprva nisam znao zašto sam to učinio, a onda mi bio jasnije. Pritisnu sam krivi "gumb", a kasnije nisam provjeravao, jer mi je uletio neki drugi posao. Ispričavam se, nije bilo namjerno. Vratio sam. Pozdrav --Suradnik13 10:03, 13. prosinac 2007. (CET)

Poruke[uredi kôd]

DiMares, pokušah ostaviti poruku i meni nema nikakvih problema kod suradnika Tomislava Sahule. Slobodno pokušaj ponovno na njegovoj suradničkoj stranici za razgovor. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 09:10, 4. siječanj 2008. (CET)

DiMares, kada otvoriš stranicu za razgovor onda možeš na vrhu vidjeti izbor između "stranica suradnika", "razgovor", "uredi", "+", "stare izmjene", "premjesti". E sad, kada želiš nekom suradniku ostaviti poruku onda klikneš na onaj mali "+" i otvorit će ti poseban okvirić u kojem ćeš napisati suradniku poruku. Ako još nešto nije jasno slobodno pitaj. Lipi pozdrav :-)) --Roberta F. 18:40, 4. siječanj 2008. (CET)
Bilo bi dobro još dodati inerwiki člancima koje radiš, naravno onima kod kojih postoji, lijep pozdrav. --Dalibor Bosits © 18:25, 7. siječanj 2008. (CET)
Mislio sam na međuwikipoveznice odnosno interwiki (češće koristimo naziv interwiki), one koje spajaju Wikipedije na različitim jezicima, ove koje spajaju članke unutar jedne Wikipedije zovemo samo poveznice, a one koje vode na stranicu nepovezanu s Wikipedijom vanjske poveznice, puno povez... Pozdrav. --Dalibor Bosits © 12:32, 8. siječanj 2008. (CET)

Spajanje članaka[uredi kôd]

Bog! Pitanje koje si postavila u kafiću može se riješiti: stavi na neki od ta dva članka predložak i upiši u koji se tekst treba uklopiti. Eto, taj predložak: {{mergefrom}} Pozdrav.--Vatrena ptica 15:41, 11. siječanj 2008. (CET)

Vrlo jednostavno, jer vodi na blog, tako će biti obrisano i na ostalim člancima. Lijep pozdrav! :-)

. --Dalibor Bosits © 20:06, 26. siječanj 2008. (CET).

Obavijest za slike[uredi kôd]

Na Wikipediji na hrvatskom jeziku je započelo sređivanje slika koje su nedovoljno i neispravno označene.

Suradniče,

Prema Općim uvjetima postave slika, Uputama za označavanje starih slika (koje su se do sada ignorirale) kao i Rezoluciji Zaklade Wikimedija, vi koji ste sliku postavili dužni ste ispravno opisati sliku i označiti je ispravnom oznakom autorskih prava.

Ovim putem ste zamoljeni posljednji put da sve slike koje ste postavili, označite odgovarajućom oznakom o autorskim pravima, vodeći računa da oznaka odgovara pravnom statusu slike i dodate info okvir Infoslika.

Ove kratke upute koje su u skladu sa ovom obaviješću će Vam pomoći ukoliko imate nedoumica.

Pogledajte i ovo osnovno pravilo i ovaj popis oznaka za dozvole s kratkim objašnjenjima svake.

Kada označavate slike, molimo vodite računa da osim oznake obvezno stavite i poveznicu (URL) prema site-u odakle je slika preuzeta; ako je slika skenirana, navedite naslov i autora publikacije i ISBN broj te publikacije; ako ste Vi autor, navedite to kao izvor (napomena: kod snimaka ekrana i skeniranih slika Vi niste autor slike). Ako smatrate da slika ispunjava uvjete za pravednu uporabu koji su navedeni na oznaci za dozvolu, navedite i obrazloženje za tu pravednu uporabu.

Popis slika koje ste postavili na Wikipediju na hrvatskom jeziku možete pogledati ovdje

Galeriju istih slika možete pogledati ovdje

Napomene:

  • Navedite sve podatke za slike koji se traže od vas
  • Ne stavljajte pogrešne oznake na slike, naročito nemojte stavljati „pravedna uporaba“ ili „javno dobro“ bez obrazloženja!
  • Krajnji rok za ispravak podataka o slikama je 23. ožujka 2008.

Slike koje nakon isteka roka ne budu imale sve potrebne podatke i jasno nedvosmisleno označen pravni status bit će obrisane!

Ova je poruka automatski poslana svim suradnicima koji su postavljali slike na Wikipediju na hrvatskom jeziku.
Ovu poruku je poslao administrator Andrej Šalov pomoću bota CrniBot 28. veljače 2008.

Nagrade[uredi kôd]

Ajd pogledaj malo bolje gdje su nagrade (tamo su, nisu brisane) i ne vraćaj na stare nekorištene preloške slijedeći put, nego pitaj :-) --Edgar Allan Poe (razgovor) 11:15, 27. ožujak 2008. (CET)

Kad ti se otvori članak vidjet ćeš gdje ti piše nagrade i nakon par sekunda će ti se do toga pokazat prozor sakrij/otkrij. Tu klikneš i vidiš ih. To je svojstvo novog predloška: ako nangare želiš vidjeti otkrij, ako ne ostavi sakriveno. :-) --Edgar Allan Poe (razgovor) 16:42, 28. ožujak 2008. (CET)

Zaštićeni[uredi kôd]

DiMares, neki članci zaštite se samo za neprijavljene (ili nove) suradnike, no prijavljeni suradnici ih mogu uređivati. Članci se obično zaštićuju zbog vandalizama, važnosti ili uređivačkih sukoba. Članak o Ninjama zaštićen je zbog čestih neopravdanih promjena vanjskih poveznica. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 23:31, 21. svibanj 2009. (CEST)