Razgovor sa suradnikom:Don Pedone

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija

Upute za početnike: vidi

Wikipedijin
uvodni tečaj
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Sestrinski projekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Dodatno

Pomoć:Sadržaj

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti? (vidi predložak desno)
  • Slike - obvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite slijedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte se tako što ćete pritisnuti gumbić na alatnoj traci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:vaše ime") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja!

Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih web stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obavezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta.

Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju objavljenima pod uvjetima GNU licence za slobodnu dokumentaciju.

Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


Još jednom, dobro došli! . Vodomar 08:59, 20. srpnja 2006. (CEST)[odgovori]


Dobar dan! Bravo na suradnji, ali i jedna napomena: krivo stavljaš wikipoveznice. Pogledaj Wikipedija:Tečaj (Wikipoveznice) ili provjeri u drugim člancima kako se to radi. --Zmaj 11:28, 21. srpnja 2006. (CEST)[odgovori]

Krive wikipoveznice, logiranje[uredi kôd]

Bok,

Jesi li ti ista osoba koja se redovito pojavljuje i piše o Nurnberškom procesu, ali se nikad ne logira? Ako jesi, trebali bi malo prokomentirati tvoje postavljanje wikipoveznica. --Ante Perkovic 02:22, 24. srpnja 2006. (CEST)[odgovori]

wikipoveznice[uredi kôd]

Bok,

Već sam ti pokušao objasniti, ali ti ne reagiraš. Da ne duljim, samo ću te zamoliti: nemoj stavljati wikipoveznice. Ove što stavljaš se moraju popravljati i bolje je da ih nema. Eto, samo to. --Ante Perkovic 00:52, 25. srpnja 2006. (CEST)[odgovori]

Evo primjer: poveznica na 22. siječnja 1877.- 3. lipnja 1970). Pa daj mi molim te objasni što si ti zamislio da piše na stranici naslova 22. siječnja 1877.- 3. lipnja 1970)!? Obrati pažnju i na samo jednu zagradu, valjda za bolji umjetnički dojam. --Ante Perkovic 00:56, 25. srpnja 2006. (CEST)[odgovori]


Bok,

Tvoji tekstovi su uglavnom OK, ali da bi uspjesno suradjivali, moramo komunicirati, pa bih te ubuduce zamolio da se svaki put logiras, tako da ti mozemo ostaviti poruku ovdje i da smo sigurni da ces je ti procitati. Time bi rijesili 90% problema.

Vidim da pises jako puno i to je super, ali, kao i svi mi, radis neke pocetnicke greske. Zadatak administratora, a i drugih vrijednih suradnika, je da te na to upozore, sto je do sada bilo jako tesko jer se nisi logirao, pa bi svaki put pristupio s druge IP adrese i mi bi ostavljali poruke na krivim mjestima.

Sad kad smo napokon uspostavili komunikaciju, molim te da napokon proucis kako se pisu poveznice.Upute su ti ovdje:

Wikipedija:Tečaj (Wikipoveznice)

Ako ti je tako lakse, mozes otici na svoje stare clanke i pogledati kako smo ih mi popravili. Ako bas nemas vremena ni za to (a to zaista nije visa matematika!), onda jednostavno nemoj stavljati wikipoveznice dok ne shvatis kako sluze. No, svakako, prije ili kasnije ces morati odvojiti tih 30 sekundi da naucis kako se wikipoveznice postavljaju.

Inace, ja tvoje clanke nisam zatvorio nego sam ih (vjerojatno, ako se dobro sjecam) prebacio na stranicu za razgovor iz razloga sto nisu zadovoljavali neke osnovne kriterije. S obzirom da se zapravo ni ne sjecam da sam nekog brisao, moguce je cak da sam ih prebacio na drugi naslov. U takvim situacijama mi redovito o tome obavijestimo autora, ali kako bi autor (ti) nestao odmah nakon pisanja clanka, to je bilo nemoguce.

Sto se tice nepostojanja pojedinih clanaka - naravno da neki nedostaju. I kad budemo imali 5 milijuna clanaka, opet ce neki nedostajati.

Znam da si clanke o nacizmu ti napisao i na nekima od njih smo postavili napomene u vezi raznih dorada koje treba napraviti u clanku - od krivih wikipoveznica (wikilinkova) do potrebe za stilskom odradom (gdje je clanak pisan u obliku natuknica). Tvoje tekstove cijenimo, ali trebalo bi i da ti cijenis ostale suradnike koji te tvoje tekstove uredjuju iza tebe i pokusavaju te neke stvari nauciti. Napomene na vrhu stranica ni u kojem slucaju ne treba shvacati kao kritiku - one sluze da bi se lakse pronaslo stranice koje treba na neki nacin popraviti ili usavrsiti. Te se napomene nalaze na tisucama clanaka, ne samo na tvojima.

Ignoriranje poruka (tzv "zlobna i nepristojna djela") ne bih preporucio iz razloga sto su sve dosadasnje poruke bile dobronamjerne i u cilju poboljsanja nase zajednicke wikipedije.

Nadam se da je ovim rijesen ovaj problem u komunikaciji :).

Pozdrav i hvala na dosadasnjim tekstovima! --Ante Perkovic 10:06, 25. srpnja 2006. (CEST)[odgovori]

Wikipoveznice 2[uredi kôd]

Navodit ću primjere iz članka Hjalmar Schacht jer mi nije cilj da ih ja stavljam umjesto tebe već da i tebe naučim da ih postavljaš. :-)

Primjer 1.

(22. siječnja 1877.- 3. lipnja 1970)

([[22. siječnja]] [[1877]].- [[3. lipnja]] [[1970]].)

Točka iza godine ostaje iza uglate zagrade.

Primjer 2.

Nacističke stranke --> poveznica izgleda ovako [[Nacistička stranka|Nacističke stranke]]

Ono što ti je ispred znaka | je poveznica a ono iza znaka je ono što vidiš u tekstu na ekranu kad snimiš stranicu.

Primjer 3.

Židova. --> ispravan primjer poveznice je [[Židovi|Židova]]

Poveznice pišemo (osim u iznimnim slučajevima) tako da ne sadrže točke, zareze i ostale znakove interpunkcije.

I na kraju zamolit ću te još jednom da pogledaš kako se postavljaju poveznice na ispravan način.

To je moja zamolba i pomoć tebi kao suradniku, a na tebi je da odlučiš hoćeš li prihvatiti moju zamolbu i pomoć, jer Wikipedija je slobodna enciklopedija kojoj svatko može doprinositi svojim znanjem i iskustvom i odlučiti koliko će i na koji način doprinositi.

Uživaj u radu!

--Andrej Šalov 10:08, 25. srpnja 2006. (CEST)[odgovori]

Wikipoveznice[uredi kôd]

Lijepo smo ti rekli - nemoj stavljati krive wikipoveznice. Bolje nikakve nego krive. Zar je to tako teško shvatiti? --Ante Perkovic 20:18, 25. srpnja 2006. (CEST)[odgovori]

Koliko ja vidim, wikipoveznice su sad ok. Njihova svrha je lako šetanje po wikipediji, jer kod papirnatih enciklopedija čovjek ima nekoliko svezaka, i mora ih listati da bi našao ono što traži, čime se gubi vrijeme. Ukoliko ima dovoljno poveznica, svatko tko dođe na wikipediju može brzo i lako naći sve što traži.

Postoji još jedna stvar na wikipediji koja olakšava traženje: kategorije. Samo se na kraju članka napiše u dvostrukim uglatim zagradama:

[[Kategorija:Ime_kategorije]]

Pogledaj npr. Kategorija:Jordan i sve će ti biti jasno. Ponekad stavim neki članak u krivu kategoriju, ponekad to učini netko drugi, ali uvijek se nađe netko tko će to ispraviti. Abecedni popis kategorija je ovdje, i kad ne znam u koju bi kategoriju stavio članak, pogledam na popis i prava se pronađe. Lijep pozdrav! SpeedyGonsales 09:02, 27. srpnja 2006. (CEST)[odgovori]

wikipoveznice, opet[uredi kôd]

Opet griješiš. Evo ti upute.

Molim te po 500. put - nemoj postavljati krive wikipoveznice. --Ante Perkovic 20:23, 27. srpnja 2006. (CEST)[odgovori]


Evo, po 501. put - nemoj postavljati krive wikipoveznice.

KOJI DIO NE RAZUMIJEŠ?

Zašto napokon ne shvatiš da ih radiš krivo? Pa, samo tražim od tebe da ih uopće ne stavljaš dok ih ne naučiš, stvarno ne tražim puno.

--Ante Perkovic 10:01, 29. srpnja 2006. (CEST)[odgovori]

Gerofob???[uredi kôd]

Kad sam ja to tebe nazvao gerofobom? --Ante Perkovic 09:58, 29. srpnja 2006. (CEST)[odgovori]

Misliš na ovo? Pa mislim da je komentar bio nas mjestu. Rečenica Crkva, starci, skinheadsi, neonacisti, i osobe ekstremno konzervativnih shvaćanja obično su vođe ovakvih ispada je prilično neprikladna za enciklopediju. Crkva, starci, skinheadsi, neonacisti - sve u isti koš?

Zuti karton[uredi kôd]

Žuti karton



Čuj, zaista pišeš korisne tekstove, ali tvoje ignoriranje naših upozorenja me navodi na ideju da nas sve skupa za**bavaš. Zbog toga imaš žuti karton, zadnja opomena prije blokiranja.

Nakon toga nemoj niti pomišljat da nastaviš raditi kao anonimac, jer je tvoje doprinose bolno jednostavno prepoznati. --Ante Perkovic 12:15, 29. srpnja 2006. (CEST)[odgovori]

Pored poveznica koje sam popravila, molim te pogledaj i razgovor uz stranicu. Možda ti se potkrala činjenična greška. Pozdrav Branka France 21:11, 31. srpnja 2006. (CEST)[odgovori]


Nema nikakve potrebe za ispričavanjem, za Boga miloga! Samo mi je drago da svi zajedno težimo da nam podaci budu točni, a nekoliko očiju više - više vidi, zar ne?? Ja se uvijek radujem ako me netko upozori na eventualnu pogrešku. I, još jednom, nikakve isprije nisu potrebne. Ups, vidim da ti je Ante naljepio žuti karton. Pa, daj se malo potrudi. Vidim, da si rado ovdje sa nama, no čini se, da te i muče neke stvari. Javi se, pitaj ako treba, svi ćemo ti, sasvim sigurno, rado pomoći. Lijepi ti pozdrav Branka France 22:17, 2. kolovoza 2006. (CEST)[odgovori]

Opet ja[uredi kôd]

Sorry što gnjavim, ali eto, moram.

Vidim da si me uglavnom poslušao što se tiče ne stavljanja poveznica, ali ti ponekad očito vrag ne da mira. Molim te, ako ih već stavljaš, pokušaj razumjeti kako stvar funkcionira.

Ono što uokviriš sa dvostrukim uglatim zagradama određuje naslov članka kojeg otvaraš klikajući na crveni link koji tako nastaje.

Dakle, očito nema smisla unutar uglatih zagrada ostavljati interpunkcije, zagrade i slično. Molim te, pokušaj kliknuti na ovaj link - Nürnberg.),, pa mi reci bi li ti tako nazvao članak ili bi ga ipak nazvao Nürnberg.

Sorry ako se ponavljamm, ali ponavljaš se i ti.

Pozdrav, --Tycho Brahe 22:37, 2. kolovoza 2006. (CEST)[odgovori]


Jel ti baš MORAŠ unutar svake druge poveznice staviti poneku interpunkciju viška??? --Tycho Brahe 20:26, 3. kolovoza 2006. (CEST)[odgovori]

Žuti karton[uredi kôd]

Žuti karton


Ako još jednom staviš točku unutar poveznice, blokiram te. Već sam ti rekao da poveznice ne stavljaš, ali toleriram ove koje valjaju. Još jedna mala točkica i ... --Tycho Brahe 00:32, 4. kolovoza 2006. (CEST)[odgovori]

Evo, molim te pogledaj kako sam malo "preuredila" (ništa nisam mijenjala, ni slova) tvoj tekst, pa ćeš vidjeti u čemu je razlika, da se naš Tycho ne treba ljutiti. Pozdrav Branka France 23:46, 5. kolovoza 2006. (CEST)[odgovori]

Tvrdoglavost[uredi kôd]

A baš si tvrdoglav! Jesam ti već rekao - ako neznaš - nemoj stavljat wikipoveznice!!! Ovako, stalno moramo krpat iza tebe.

--Tycho Brahe 00:06, 17. kolovoza 2006. (CEST)[odgovori]

Ja se neću bavit tobom ako se ti ne budeš bavio krivim wikipoveznicama, a to ti ne bi trebalo biti teško, jel da? Inače, ne bavim se astrologijom, odakle ti ta ideja. --Tycho Brahe 23:41, 17. kolovoza 2006. (CEST)[odgovori]

Si se uspio prijaviti pod ovim imenom? Ako nešto zapinje javi! --Andrej Šalov 14:39, 26. kolovoza 2006. (CEST)[odgovori]

Connolly[uredi kôd]

Ne shvaćam tvoju želju oko razdvojbe na Jamesu Connollyu. Ja pronalazim samo jednog. Duh Svemira 16:34, 13. prosinac 2006. (CET)

Riješio sam problem. Članak o irskom revolucionaru nalazi se sada pod naslovom James Connolly, a onaj o američkom atletičaru pod naslovom James Brandon Connolly. Usto, postoji i razdvojbena stranica James Connolly (razdvojba). Pozdrav!--Donatus 07:20, 20. prosinac 2006. (CET)