Razgovor sa suradnikom:Edgar Allan Poe/Arhiva 14

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Vidi[uredi]

Upućujem na Razgovor:Povijest Europe. --Flopy (razgovor) 18:58, 18. kolovoza 2009. (CEST)

Pjesme[uredi]

Molim te, ubuduće pjesme označavaj ovako jer kurzivom označavamo albume.--Phantom (razgovor) 20:11, 18. kolovoza 2009. (CEST)

Ruski nogomet[uredi]

Vi ste pratite ruski nogomet? Hočete da stvoriti članci o igračima prvaka Rusije Rubina? --Aleksandr Kovaljuk (razgovor) 07:45, 23. kolovoza 2009. (CEST)

Mogu li srediti portale? --3D (razgovor) 18:49, 1. rujna 2009. (CEST)

Sun Jat-sen[uredi]

Nema tu anglikanizama i kroatizama, nego povijesti. Prvo pročitaj o povijesti Kine, pa onda možemo dalje razgovarati. Osim toga, na hrvatskom se kaže Republika Kina uz koju još ide dodatak "na Tajvanu" (više o tome). --Ex13 (razgovor) 17:33, 2. rujna 2009. (CEST)

Dr. House[uredi]

Na en wiki ukidaju članke o epizodama serija i uvode popise epizoda, a u članku Eric Foreman (koji je doduše napisao IP) sve je puno poveznica na pojedine epizode. Stoga te molim da kad radiš na člancima o TV serijama (a vidim da radiš) da uz ostale promjene izbaciš suvišne poveznice (ako na to već do sada nisi obraćao pažnju). Hvala unaprijed! SpeedyGonsales 23:09, 7. rujna 2009. (CEST)

Pitaš Gdje je problem?
Problem je u kriterijima, kad bi svaka serija na svijetu imala članak o svakoj epizodi, to bi bilo puno novih članaka. Ali za primjer uzmimo sapunice (koje same po sebi nisu previše vrijedne), one zaslužuju članak jednostavno jer se radi o televizijskoj formi koju gleda puno ljudi, ponekad i po 6 mjeseci 5 dana u tjednu. Dakle, bez obzira radi li se o Dinastiji, Zvjezdanim stazama, Ponosu Ratkajevih, Običnim ljudima, Kućanicama ili Divljoj ruži (Rosa salvaje), svaka serija zaslužuje svoj članak. Ali kako opravdati smislenost članka o svakoj epizodi Divlje ruže? Ili smislenost članka o svakoj epizodi Običnih ljudi? Istina je da svaka epizoda svake serije ima neki scenarij, i da se o tome scenariju može napisati nešto, ali kao što filmske enciklopedije nemaju članke o svakom filmu (nego postoje podebele knjige koje opisuju filmove određene godine ili desetljeća, i to samo određene kinematografije), Wikipedija je otišla korak dalje, može članak o svakoj seriji, može članak o skoro svakom filmu (zanimljivo je primjetiti da na en wiki nema previše članaka o Bolywoodskim filmovima, isto vrijedi i za našu wiki), ali koji to razlog postoji da bi svaka epizoda imala svoj članak? Kad se radi o (uvjetno rečeno) dobrim serijama (čitaj - skupoj američkoj ili britanskoj A produkciji) dobiješ Dr. House-a (ili Sopranose), i stvarno "imaš" o čemu pisati, jer (skoro) svaka epizoda je napeta, ima neku svoju temu (o kojoj je u slučaju nekih serija čak moguće napisati poseban članak), osim stalne glumačke postave tu se skoro uvijek izmjenjuju neki novi glumački gosti itd. En wiki je otišla tim putem, svaka epizoda mnogih serija je imala članak o sebi, i polako sad spajaju mnoge članke u popise epizoda, jer su shvatili da to nema smisla.
Uvijek se može postaviti pitanje, postoje li iznimke? Naravno da postoje, ako se radi o epizodama od 20, 30 ili do 45 minuta, samostalni članci ne dolaze u obzir i to je svakome samo po sebi jasno (a tu je pokrivena praktično svaka sapunica). Kako se prelazi taj format, ako se radi o epizodama od sat ili sat i pol, tu se više i ne radi o epizodama, nego su "epizode" više-manje TV filmovi, svaka epizoda obrađuje svoju temu i samostalna je cjelina za sebe, obično takve serije nemaju više od 4 ili 6 takvih (uvjetno nazvanih) epizoda godišnje, čak je broj ukupnih epizoda takve serije ponekad jednoznamenkast ili mali dvoznamenkast broj, i u takvim slučajevima ima svrhe članak o svakoj "epizodi".
Mi imamo priliku iskoristiti iskustvo s en wiki, ne moramo ići istim putem kao i oni i ponavljati njihove pogreške. Jel sad jasnije "gdje je problem"? SpeedyGonsales 17:03, 8. rujna 2009. (CEST)
Pišeš: nije mi jasno zašto su dozvoljeno Sopranosi (bez ikakvih prigovora Phantomu), a House, koji je jednako popularan nije? Prvo pogledaj još jednom moju prvu poruku, a onda pročitaj sljedeće: molba ostaje, jer u slučaju epizoda serije nije riječ o strogo enciklopedijskom sadržaju, nego o sadržaju fakultativne prirode. Primjer: nije problem da na Wikipediji budu crvene poveznice lignje ili histamin, jer ti članci trebaju biti na Wikipediji. Crvene poveznice na epizode nemaju smisla jer ti članci nisu nužni, članak o seriji zadovoljava potrebu o informiranju čitatelja Wikipedije o postojanju serije. Naravno, u članku Popis epizoda Doktora Housea crvene poveznice su neizbježne, ali u ostalim člancima na Wikipediji ne bi ih (crvenih poveznica na epizode serije) trebalo (niti smjelo) biti. Nadam se da je sad jasnija moja gornja molba. SpeedyGonsales 18:51, 10. rujna 2009. (CEST)

Crveni karton[uredi]

Crveni karton.
Blokirani ste na rok: 1 tjedan!

Razlog je: ignoriranje uputa


17. lipnja 2009. zamolio sam te da smanjiš potpis, smanjio si ga i bilo je u redu neko vrijeme. Danas se opet suradnici žale da je tvoj potpis ogroman (moram priznati da sam i ja vidio da nešto ne valja, ali nisam reagirao dok se i drugi suradnici nisu počeli žaliti). Nadam se da ćeš po isteku ove kazne smanjiti potpis, i da ga više nikad nećeš povećavati tako smeta druge suradnike. SpeedyGonsales 00:09, 14. rujna 2009. (CEST)

Hvala[uredi]

Zahvaljujem na glasovanju prilikom izbora za administratora. Fraxinus (razgovor) 22:50, 30. rujna 2009. (CEST)

Ludwig van Bethoven[uredi]

Mislim da je Lasta uklonio pa vratio promjene na članku, a sad na koncu si ih ti ponovo uklonio :-)--Braco (razgovor) 23:12, 9. listopada 2009. (CEST)

Nisi ti mene shvatio. Ne radi se samo o slici nego o čak 15 promjena koje si pobrisao. Mogao si samo sliku pobrisati i sve ok :-)--Braco (razgovor) 10:16, 10. listopada 2009. (CEST)

Hej, allane gdje živiš? Allane, koliko imaš godina? Muško!!!!! Što si ti mislio? Jesi li vidio moj uređeni članak o Čajkovskom? Imaš li više od 13 godina? Imam 25 Šala Allane! Nemam uopće 25 godina. U pravu si, imam 13 godina. Želiš li me pitati nešto drugo? Zar ti se ne sviđaju slike? Što se sokcu ne sviđa na slikama koje sam stavio? --Carl maria weber (razgovor) 16:37, 10. listopada 2009. (CEST)--Weber

Ideš li u srednju školu? WeberCarl maria weber (razgovor) 16:49, 10. listopada 2009. (CEST)

Prošli mjesec, dok sam gledao Beethovenovu biografiju, našao sam dvije greške: a) Napoleon nije proglašen kraljem, nego carem.
b) Kako je njegova II. simfonija praizvedena bez većeg uspjeha. Taj podatak je netočan. Zbogom Allane, pričat ćemo jedan drugi dan. --Carl maria weber (razgovor) 17:02, 10. listopada 2009. (CEST)

Dr. House[uredi]

Hi! I'm an Italian user of Wikipedia. I really like dr. House: can you tell me the Croatian air date of it, please? (You can answer me here) I need it for an article. --DostoHouskij (razgovor) 19:54, 22. listopada 2009. (CEST)

Gamal Abdel Naser[uredi]

Zamolila bih te da dodaš još nekoliko redaka uvodnom dijelu članka jer se ja ne mogu odlučiti što bih točno izvukla iz teksta. Hvala --MayaSimFan 23:42, 26. listopada 2009. (CET)

Hajde molim te dodaj još nešto u uvod kako bi taj kratak sažetak mogao ići na glavnu. Također te molim da središ dio s izvorima, jer su postojala dva poglavlja. U protivnom ćemo biti primorani biti poništiti izbore i birati ispočetka. --Ex13 (razgovor) 21:58, 8. studenog 2009. (CET)

Zahvala[uredi]

Zahvaljujem na povjerenju i glasu za administratora Wikipedije na hrvatskom jeziku :-)--Pauci.jpg Braco (razgovor)

Iza tisućica idu točke, a ne zarezi.--Uskboy 21:27, 27. listopada 2009. (CET)

Misliš da nisam stručnjak?[uredi]

Iako imam 13 godina, ja još uvijek dobro znam o povijesti glazbe. Velik sam stručnjak za to. Dokaz za to je uređeni članak o Čajkovskom. razgovor) 20:54, 11. studeni 2009. (CEST)

Translation request[uredi]

Hi Allan Poe! Would you be so kind to help me translate this article into the wonderful Croatian language? Please. 3-4 lines would be enough. Thanks a lot!--Mer De Glace (razgovor) 10:42, 13. studenog 2009. (CET)

Ponavljam:[uredi]

Iza tisućica idu točke, a ne zarezi.--Uskboy 21:27, 27. listopada 2009. (CET)--Uskboy 18:24, 21. studenog 2009. (CET)

Valjda se piše npr. π je 3,14, a je 3.000 gledatelja (kao tu). Bar ja tako mislim.--Uskboy 18:37, 21. studenog 2009. (CET)
Nisam baš skonto, al eto.--Uskboy 18:44, 21. studenog 2009. (CET)
Možda.--Uskboy 18:48, 21. studenog 2009. (CET)

SP u rukometu 2009.[uredi]

Vidim da domena croatia2009.com više ne postoji, pa te molim, pošto si ti najviše uređivao članak o SP-u 2009., da ukloniš nepostojeće poveznice na izvještaje s utakmica ili da ih zamijeniš novima (ako postoje). Lijep pozdrav! --Mario Žamić (razgovor) 10:18, 25. studenog 2009. (CET)

Malo slovo[uredi]

Edgare, naslovi se pišedu malim slovom, daklem "kralj Hrvatske", "predsjednik RH" [1]. Pripazi to na svojim uređivanjima. Bog, Kubura (razgovor) 04:08, 20. prosinca 2009. (CET)

{{Digimon}}[uredi]

Svaka čast na trudu oko članaka, ali dužina ovog predloška stvarno nema smisla - gubi se svaka potreba za kategorijom. Čak i s otvorenim likovima, en predložak je tri puta kraći. Mislim da bi bilo dobro izbaciti podgrupe što bi predložak znatno skratilo. Pozdrav i sretan Božić Face-smile.svg --MayaSimFan 23:52, 25. prosinca 2009. (CET)

Pa zapravo, nije potrebno više predložaka, ali će se neki dijelovi ovog velikog morati žrtvovati (zapravo ne linkovi nego samo detaljne podjele). U ovom slučaju mi se baš sviđa kako je stvar riješena na en.wiki, od početka do kraja, s podjelom franšiza-videoigre i podpredloškom za likove (po sezonama?). To nemamo, ali nije problem napraviti. --MayaSimFan 00:46, 26. prosinca 2009. (CET)
Bude prijedlog kad se probudim. --MayaSimFan 01:55, 26. prosinca 2009. (CET)
Ispada da sam se tek sad probudila Face-smile.svg prijedlog prvi - ova prva navigacija, druga je ostatak tvojeg predloška jer se nisam dogovorila sama sa sobom kako bih posložila igre. Likovi još trebaju na sakrij-otkrij, ali to je uglavnom to. Maknula sam podjele digimona jer to zapravo produžuje predložak. --MayaSimFan 02:31, 27. prosinca 2009. (CET)

{{Infookvir TV serija}}[uredi]

Podnaslovi Osnovno, Produkcija, Emitiranje, Vanjske poveznice bi također trebali biti na if-ovima jer ih ne bi trebalo biti ako pod njima ništa ne piše. Također, mislim da se podnaslov "osnovno" može izbaciti. Pozdrav --MayaSimFan 16:11, 29. prosinca 2009. (CET)

No, moraš računati i na to da postoje predlošci u starim člancima gdje možda nisu čak ni navedeni svi parametri, a bez obzira na to što bi trebali biti popunjeni, parametri često nisu popunjeni. Zato to mora na if-ove. A "osnovno" izgleda malo čudno kad je samo to prisutno u infookviru. Uostalom, u infookvire i ide samo ono što je osnovno o nekom pojmu. Molim te da testiranje završiš na nekoj svojoj podstranici ili stranici za razgovor predloška. Ako ti zatreba pomoć, javi. Za digimone još treba napraviti navigaciju u navigaciji (budem čim stignem), a podgrupe mislim da možeš staviti. --MayaSimFan 16:31, 29. prosinca 2009. (CET)

Čitam sad još jednom ovo što si napisao, nisam mislila na izbacivanje svih podnaslova nego samo tog jednog, i još jedna sitnica, originalno ime serije možda rađe na vrh predloška. --MayaSimFan 16:33, 29. prosinca 2009. (CET)

Digimon, drugi put :)[uredi]

Možeš molim te napraviti potrebne izmjene na Suradnik:MayaSimFan/Digimon pa da to riješimo. Tnx --MayaSimFan 16:36, 3. siječnja 2010. (CET)

E, i još nešto, malo neutralnije boje bi bile jako dobre. --MayaSimFan 16:41, 3. siječnja 2010. (CET)

Neutralne boje su ipak dobile podršku zajednice prošle godine. Dakle, ostaju lavanda ili bilo koja nijansa sive. --MayaSimFan 16:53, 3. siječnja 2010. (CET)

Ne protiv sive :P I još ostaju igre, što s njima? Zajednički predložak ili odvojeno? --MayaSimFan 16:59, 3. siječnja 2010. (CET)

Povratak[uredi]

Ne znam Egdare ali vjerojatno je, jedna od novogodišnjih odluka ;) -- Kingstone 93 21:53, 3. siječnja 2010. (CET)

I tebi sve najbolje u novoj godini ;) -- Kingstone 93 22:11, 3. siječnja 2010. (CET)

Veliko i malo slovo u popisima[uredi]

Bog, Edgare.
Gleda san tvoje uređivanje ovdi [2]. Evo, skrećen ti pozornost na to da se prvo slovo u popisima piše malin, a ne velikin slovon, jer ne počinje rečenica, nego novi redak u nabrajanju. Tako pogledaj pod All-star. Ono se piše malin slovon. Kubura (razgovor) 02:47, 7. siječnja 2010. (CET)

Tisućice[uredi]

Tisućice se odvajadu točkon, ne zarezon. Kubura (razgovor) 00:41, 11. siječnja 2010. (CET)

Decimale se odvajadu točkama u engleskom pravopisu. U hrvatskom se odvajadu zarezon.
U engleskom pravopisu se tisućice odvajadu zarezima. U hrvatskom se odvajadu točkon.
Pročitaj Hrvatski pravopis. Kubura (razgovor) 00:50, 11. siječnja 2010. (CET)

Pogledaj rizultate u Googleu. Mene su u školi učili o decimalnom zarezu. Kubura (razgovor) 00:57, 11. siječnja 2010. (CET)

Evo ti Narodne novine, koje su službeno glasilo.
Pogledaj kako odvajadu tisućice i decimale.
Odluka o izmjenama i dopunama Kriterija za financiranje razvojnih programa od 3. prosinca 2008..
Pogledaj članak 3..
Pogledaj i Državni zavod za statistiku. Popis iz 2001.. Primjerice, pogledaj Stanovništvo prema vjeri, po gradovima/općinama. Pogledaj kako odvajadu tisućice, a kako odvajadu decimale (kod postotaka). Kubura (razgovor) 01:59, 12. siječnja 2010. (CET)

Svjetsko prvenstvo u nogometu - Južna Afrika 2010.[uredi]

Bog, Edgare.
Velikim početnim slovom se koristi u nabrajanjima ili u tablicama samo kada se određena rič inače piše velikin slovon ili ako je rečenica u nabrajanjima završila točkon.
U suprotnon, piše se malin slovon.
Pogledaj jedan propis iz Narodnih novina [3]. Od 3. prosinca 2008. je.
Pogledaj članak 4. i kako i kad pišedu velika i mala slova. Ravnaj se po tome. Kubura (razgovor) 02:35, 12. siječnja 2010. (CET)

Još malo.
Promičimo hrvatsko nazivlje. U ovom slučaju sam u članku zaminia "play-off" sa "doigravanje".
Ravna' san se prima HRT-u. Vidi Slovencima gol nade na Lužnjikiju, vist je od 14. studenega 2009..
"U prvom susretu europskih doigravanja za Svjetsko prvenstvo 2010....". Kubura (razgovor) 03:03, 12. siječnja 2010. (CET)

balgo meni[uredi]

Prvo i sam govorim bosanski/bošnjački, a sad i Srbi govore bosanski. Postaje mi jako zanimljov dogodine vjerovatno ni sam neću bit Hrvat.--Uskboy 21:09, 22. siječnja 2010. (CET)

Europsko prvenstvo u rukometu[uredi]

Pozdrav, vidim da ti ponajviše uređuješ ovaj članak. Primjetio sam jednu greškicu. Naime u tabelama drugog dijela prvenstva si zaboravio prenijeti utakmice iz prvog kruga natjecaja. Hrvatska reprezentacija u drugom krugu ima 2 pobjede, 1 neriješenu, nijedan poraz i 5 bodova, a kao broj odigranih utakmica treba navesti i one dvije iz prvog kruga. Dakle Hrvatska je odigrala ukupno 3 utakmice. To važi i za ostale reprezentacije drugog kruga. Hvala na pažnji i pozdrav :-)--Braco (razgovor) 19:15, 25. siječnja 2010. (CET)

Pravila EHF-a su jasna. U drugi krug se prenose bodovi iz prvog kruga ostvareni protiv onih ekipa koje su se iz iste grupe također plasirale u drugi krug. Te dvije utakmice iz prvog kruga se smatraju odigranim a odigrati se imaju utakmice protiv ekipa koje se križaju s tom našom grupom. Dakle te dvije utakmice se unose u tablicu kao već odigrane. Ovdje ti je tablica sa službene stranice EHF-a. Ako nećeš ti, onda ću ja to popravit. Podzrav.--Braco (razgovor) 00:25, 26. siječnja 2010. (CET)

Heh, ne mora bit da je u tvojoj knjizi točno ;), ja znam za obmanjivača smrti--Uskboy 14:57, 26. siječnja 2010. (CET)

"Općepoznato" i Magnum crimen[uredi]

Edgare, nemoj se hvatati argumenta "to svi znaju", "to je općepoznata činjenica". To je najgori argument. Po toj "matematici" bidu svi koji su živili i radili u doba NDH bili nacistički kolaboranti.
Drugo, čim se niki izvor poziva na jedan politički pamflet ka' za izvor za svoje podatke, odmah to odbaci. Takvi često iskrivljivadu, krivo tumačidu ili čak izmišljadu rečenice.
Da si navea niki drugi izvor, ali nekompromitirani izvor - nikom ništa. Ali kad se stranice ka' one mitomanske stranice pozivaju na jedan antikatolički protuhrvatski pamflet, to imaš ignorirat. I uopće ne obadavat šta pišedu ondi. I potražit ozbiljniji izvor.
Što se tiče pisanja ode Paveliću, napisa' ju je i Vladimir Nazor, a komunisti su u Kraljevini Jugoslaviji surađivali sa ustašama u zatvoru. Pa?
Edgare, bit je tega što nisan osporia ono zbog tega što se radi o katoličkom svećeniku. Problem je bia što se pozivalo na problematične izvore. Kubura (razgovor) 02:47, 21. veljače 2010. (CET)

Edgare, ne valja napamet citirati inozemne izvore.
Neđu njima je mnoštvo patoloških hrvatomrzaca. Toliko antihrvatskih interpretacija događaja da je to gadljivo. Vrlo često prižvakavadu iste stereotipe, a vrlo malo ih je zagreblo dublje ispod površine.
Stranci ne znadu stvari bolje od nas samih. Imaj to uvik na umu.
I bolivijska državna televizija je rekla da je rodbina bila ustaška onemu veleposidniku šta je podritlon naš. A rodbina mu je bila u partizanima.
Edgare, koliko si pročita hrvatske literature o odnosu katoličke Crkve prima prikrštavanjima pravoslavaca u NDH? Znaš li koji je bia odnos vlastiju NDH prima srpstvu i kakvi je bia prima pravoslavlju? Znaš li kad Crkva odobrava prilazak na katoličanstvo? Ne ide to tek tako napopriko. To se dopušta samo kad je izraz slobodne volje, inače ne vridi ništa. Napoprike prilaze se dopušta, čak su poželjni, kad se zna da će se time čoviku spasit život. Znaš li koji je poznati hrvatski pisnik bia napisa odu Anti Paveliću, a posli je bia visokim dužnosnikom u NR Hrvatskoj?
Što se tiče smrti u Madridu, to ništa ne govori. Pa znaš li ti koliko su "partizani" pobili katoličkih svećenika, redovnika i redovnica s područja NDH, a koliko je pobijeno tog istog osoblja u svim drugim državama? Znaš li ti koliko su po tome RH i BiH isprid ostalih, znatno većih katoličkih država? Znaš li da je svećeniku poslanje brinuti se za pastvu, da se netko morao duhovnički brinut za ljude koji su bižali/izbigli prid ideologiziranim partizanima i kojekakvim četničkim konvertitima i političkim oportunistima (koji su "uvik na pravoj strani", a ističedu se ekstremizmom kad je očigledno da će jedna strana pobidit)? Pa je li ti dovoljno samo vidit koliko su fratara pobili na području Splitsko-dalmatinske županije? Kubura (razgovor) 02:42, 22. veljače 2010. (CET)

Edgare, nisan iša van teme. Bolivijska TV ti je odraz inozemnih stavova i dokaz da stranci ne znadu dovoljno o nami. Shvati da sa su nami nisu bavili kvalitetni inozemni znanstvenici.
Jesi li ti vidia kakve su sve gluposti pisali?
Drži se hrvatske literature kad se govori o ositljivin hrv. povisnin temama. Inozemci uglavnom samo pripričavadu ono šta su in servirali obavještajci iz jugoslavenskih veleposlanstava i podobnici iz onega sustava. Kubura (razgovor) 03:31, 23. veljače 2010. (CET)

[4] "zašto u članak ne mogu činjenice koje čak ni ti sam ne poričeš kao točne? Oda Paveliću, bježanje od sustava, smrt u Madridu?"
Nisan reka da ih ne poričen. Samo se pozovi na kvalitetne hrvatske izvore koji to kažu. Ali ne na nike nacionalmazohiste , nacionalminimaliste ili nacionalredukcioniste. I onda ti nitko ništa neće reć.
Shvaćaš li, oni izvori radi kojih san bia vratia na prijašnju inačicu su problematični. Magnum crimen i slični ne dolazidu u obzir. Pozivati se na Magnum crimen ne valja, jer to bi bilo pozivanje na pamflet. Kubura (razgovor) 02:24, 24. veljače 2010. (CET)

IRC[uredi]

Aj na brzinu na IRC, imam da ti kažem nešto ;) --Basketball ball light.svg Neno K Basketball.png 21:02, 22. veljače 2010. (CET)

Kolega[uredi]

Pozdrav i tebi. Face-wink.svg Istina, između ostalog, pokušavam kvalitativno i kvantitativno unaprijediti članke o okultnom i ezoteriji na wikipediji (što me zanima isključivo u povijesno-kulturološkom i teorijskom smislu), no nisam se pobliže bavio temama usko povezanima sa sotonizmom, jer me ta tema osobito ne privlači. Ono što ti mogu reći jest da službene sotonističke Crkve, barem načelno i javno, odbacuju bilo kakvu primisao o prakticiranju ljudskih žrtvovanja i sličnog. Problem je, međutim, s malim, skrivenim sotonističkim zajednicama koje prikrivaju svoje djelovanje, a mnogo su opasnije od službenih sotonističkih idolopoklonika, jer doista otimaju i žrtvuju djecu, djevojke i druge ljude. Što želim reći, je da nije lako među dostupnom literaturom razlučiti što je mit i kršćanska propaganda, a što istina. Zato ne znam koliko takva literatura uopće može biti od pomoći. Budući da me sotonizam, kao predmet proučavanja, zanima jedva rudimentarno, nisam tražio ni konzultirao literaturu o toj tematici. Jedino što posjedujem na tu temu je "Sotonizam" od Viktorije Faust i Thomasa H. Knighta (oba pseudonima za imena domaćih autora), u izdanju Distri book iz Zagreba. Postoji još jedna zanimljiva knjiga Elaine Pagels "Podrijetlo zla", koja je (barem trenutno) nedostupna za kupnju (možda ima u knjižnici), ali ona se ne bavi sotonizmon kao ritualnom organizacijom. Možeš pokušati pronaći štogod knjiga u pdf formatu na engleskom na stranici http://asiya.org/index.php?topic=MagicalAthenaeum. Također, možeš nabaviti "Honorijev grimorij", čisto za konzultaciju o obredima crne mise, a možda (?) neke informacije o tvom pitanju možeš naći i u knjizi Stanislasa de Guaite "Sotonin hram". Eto, toliko. Nadam se da sam ti, s obzirom na okolnosti, ipak barem malo pomogao. Walter9 (razgovor) 00:38, 23. veljače 2010. (CET)


U prošlosti su postojale sotonističke grupacije koje su izvodile morbidne obrede, poput "Jaraca" krajem 18. stoljeća, čiji su obredi bili popraćeni mučenjima i silovanjima. Crne mise odvijale su se i u Francuskoj u vrijeme Luja XIV., kao i u 19. st. kada je crne mise i žrtvovanja djece prakticirao bivši opat Boullan. Današnje sotonističke Crkve se, kako sam već napisao, ograđuju (barem javno) od takve prakse. Što se tiče kultova, njih svakako ima više negoli što uopće znamo. Takve organizacije djeluju inkognito i vrlo su zatvorene prema vani, a svoje članove psihički programiraju (pranje mozga) i obvezuju ih na šutnju. Dakle, činjenica jest da postoje, relativno su male što im omogućuje djelovanje u tajnosti i jako su opasne. Neke su se spominjale u javnosti, no tu je teško razlučiti što je urbana legenda, što novinarski senzacionalizam, a što prava istina; stoga smatram da ih nema smisla nabrajati.

Što se literature tiče, od svih knjiga ("pravih" i pdf) o okultnim znanostima i temama, najmanje materijala imam o crnoj magiji (osim tamo gdje je dio opće cjeline o magiji) i sotonizmu, zbog već rečenog razloga. Mogu uvjetno izdvojiti nekoliko naslova u pdf formatu koje imam, a koji se više-manje dotiću ili imaju veze sa sotonizmom (mada ipak više sa crnom magijom): Grand grimoire, Grimorium Honorii, Libellus Magicus, De occulta philosophia libri 4, Joseph Lisewski - Ceremonial Magic & the Power of Evocation. Bolje ne stojim ni s konvencionalnim knjiškim izdanjima, izuzev već spomenute knjižice "Sotonizam" koja i nije od osobite informativne, ali ni književno kvalitativne vrijednosti.

Masonski obredi inicijacije prilično su dobro objelodanjeni. Primjerice, A. C. Doyle u jednom romanu o Sherlocku Holmesu potanko opisuje inicijacijski obred. Kod nas je o masonima dosta pisao I. Mužić čije knjige možeš naći u gotovo svakoj knjižnici. Face-wink.svg Walter9 (razgovor) 22:18, 23. veljače 2010. (CET)

Pozdrav! Evo samo kratko. Sjeti se da sam kod Boullana napisao >>bivši<< opat, dakle raspop, mada to ne mora nužno mijenjati na stvari, jer mu se takve sklonosti, naravno, nisu pojavile tek nakon što je napustio aktivnu službu. Nadalje, o sprezi između magije (čak i crne magije!) i Crkve ne treba mnogo pisati. Dovoljno se sjetiti da su kroz čitav srednji vijek gotovo jedini pismeni i učeni ljudi bili upravo svećenici i redovnici pa da se shvati tko je pisao raznorazne priručnike o magiji. Poznata je stvar da se sv. Albert Veliki aktivno bavio alkemijom i magijom, da je sv. Priscilijan bio pogubljen zbog -navodnog- bavljenja magijom, da se poznati biskup Johannes Trithemius (o kojem sam napisao članak) također bavio i pisao o okultnom, ... Uglavnom, popis je jako dug, a čak se i neki pape (s pravom ili ne) nalaze na njemu.

Većina pdf knjiga koje sam naveo imaju za tematiku crnu magiju pa je očekivano da se u tekstu nalaze opisani groteskni i moralno upitni rituali. I za kraj, mislim da se priča o inicijaciji nalazi u jednoj od kratkih priča o Holmesu. Moguće je da se radi o "Nenastanjenoj kući", ali nisam posve siguran. Opet sam se raspisao. heh Walter9 (razgovor) 00:18, 24. veljače 2010. (CET)

Pozdrav! Deklarativno mail nije nikakav problem, no morat ćeš malo pričekati. Imam nekih manjih problema s predprogramima i softwareom.. Kad riješim, pošaljem ti; um međuvremenu, možeš mi ostaviti mail adresu. - Razgledaj web site koji sam ti preporučio. Sve lijepo piše. Ista je stvar i s Boullanom. Pogledaj što ima o njemu na netu, a možeš obići i knjižare, knjižnice i antikvarijate. Od izdavača u RH imaš "Pontes", "Cid novu" i "Novu arku". Mislim da ti je to dosta za početak. Walter9 (razgovor) 13:53, 26. veljače 2010. (CET)

Kafić[uredi]

Upućeno vam je pitanje u kafiću.
Lijepi pozdravi ^^
SwampyQ2 (razgovor) 14:55, 23. veljače 2010. (CET)

Za sada samo upozorenje![uredi]

Žuti karton


[5], razpravljat ti nitko ne brani, ali vrijeđat ne možeš!--Jure Grm, 28. dana mjeseca veljače, godine Gospodnje dvijetisućedesete u 15:08.

Sve odgovore možeš naći u pravilima i smjernicama. Točka. --Jure Grm, 28. dana mjeseca veljače, godine Gospodnje dvijetisućedesete u 15:39.
Je li ti znaš čitat? Evo ponavljam svoju zadnju rečenicu: "Točka."--Jure Grm, 28. dana mjeseca veljače, godine Gospodnje dvijetisućedesete u 15:55.
Rekoh li "Točka."?! Vrlo si blizu crvenog za maltretiranje ... a apropos Marija i Croqa, samo ću ti reći jednu staru hrvatsku narodnu: "Tko vjetar sije, buru žanje!" Amen! Over and out! Slijedeći komentar na ovu temu na mojoj stranici ti je blok! Živio!--Jure Grm, 1. dana mjeseca ožujka, godine Gospodnje dvijetisućedesete u 01:24.

Hlađenje![uredi]

Crveni karton.
Blokirani ste na rok: 3 dana!

Razlog je: vrijeđanje suradnikâ


Wikicitati „XY, zar tvoja zastava nije plavo-žuta sa zvjezdicama? Zar je tvoj nacionalni simbol pleter i kockice?”
()

- šta tebe to briga i odakle ti pravo prozivati i vrijeđati na taj način?!

Wikicitati „Wikipedija nije projekt nacionalnog isticanja niti puhanja sa nekim kvazipatriotizmom”
()

- vrijeđanje svih suradnika koji o postavljanju šahovnice misle drugačije od tebe, nazivajući ih kvazipatriotima!

Wikicitati „doslovna krađa glagoljice i isticanje pletera kao da je nešto svetije od samog pape je čisto puhanje”
()

- Papa se piše velikim slovom, a ovaj dio s vrijeđanjem ("puhanje") sam već gore komentirao!

Wikicitati „ne vidim zašto ljudi terete mene za negiranje Hrvatstva, antipatriotizam i, što mi je osobno bilo iznimno smiješno, dijeljenje hrvatskog nacionalnog korpusa”
()

- nadam se da ti je sad jasnije!

Wikicitati „A što se tiče Galića... čovjek se deklarira kao Uskopljanin. Uskoplje je u BiH. Ima BiH državljanstvo, dakle, njegova je zastava žuto-plava sa zvijedicama.”
()

- čitaj malo bolje, Galic (a ne Galić) nema nikake veze s Uskopljem, a i da ima ... vidi objašnjenje kod prvog citata, dakle opetovano vrijeđanje, nakon višestrukih upozorenja!

Ima tu još toga, ali ovo je dovoljno! P.S. Pozdravio te Colina! --Jure Grm, 1. dana mjeseca ožujka, godine Gospodnje dvijetisućedesete u 00:59. 00:59, 2. ožujka 2010. (CET)

Gumb prikaži kako će izlgedati[uredi]

Prikazi kako ce izgledati2.gif

Information.svgPozdrav, cijenimo vaše doprinose na wikipediji i stoga vas molimo da prije nego što snimite svoje promjene na stranici, kao npr. u članku Pjesma Eurovizije, upotrijebite tipku Prikaži kako će izgledati! koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Ovako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogreške. Prečestim snimanjem raznih sitnica zatrpava se stranica nedavnih promjena. Tipka je prikazana na slici desno! Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu inačicu iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. Hvala na razumijevanju.--DJ SveroH ATunes.png Kontakt 12:36, 7. ožujka 2010. (CET)

Rock me[uredi]

Kao prvo, mislim, youtube ne može bit izvor. A drugo valjda pijanist (ne pijanista), valjda živčani (ne nervni)...--MAN_USK reci 19:58, 7. ožujka 2010. (CET)

WWII[uredi]

Da, dobro si se sjetio. Prvo ću ispisat članke pa ih onda zamijenit, nema problema što se toga tiče.--Karl Habsburg-Lothringen (razgovor) 13:11, 12. ožujka 2010. (CET)

Ivo[uredi]

Čitaj, pa ćeš znati!--Jure Grm, 14. dana mjeseca ožujka, godine Gospodnje dvijetisućedesete u 15:52.

Izabrani članci[uredi]

Edgare, rezultati glasovanja su izjednačeni što znači da izabranog članka još nema. Zašto si članak Harry S. Truman označio kao izabran? --Herr Mlinka (razgovor) 11:16, 15. ožujka 2010. (CET)

Ne, ne, sve je ok. Nije bilo nikakvih promjena. Samo onda trebaš i članak Henrik VI., car Svetog Rimskog Carstva označiti kao izabrani. A kako ćeš riješiti trenutno glasovanje i arhive? Nisam baš neki znalac u tome. Lijep pozdrav! --Herr Mlinka (razgovor) 11:43, 15. ožujka 2010. (CET)
Ok, onda si sve sredio! Face-wink.svg Lijep pozdrav! --Herr Mlinka (razgovor) 12:09, 15. ožujka 2010. (CET)

članak o pjesmi Munja i grom[uredi]

Bok! Danas je službeno objavljeno da će se pjesma pjevati na engleskom jeziku, ima napisano na više internet stranica. Među ostalim i ovdje: http://www.eurosong.hr/eurosong/vukasin-u-oslu-pjeva-na-engleskom pa te molim da poništiš zadnju promjenu. I također te molim ako se može promijeniti naziv članka u naziv kako će biti izvedena na Evroviziji ili barem u verziji Thunder and lightning/Munja i grom? Hvala! Nikolina007 (razgovor) 23:37, 16. ožujka 2010. (CET)

Hvala puno! Slažem se u potpunosti :) Pozz Nikolina007 (razgovor) 23:41, 16. ožujka 2010. (CET)

Andrić[uredi]

Budući da u kafiću pišemo o Andriću pod temom "Admini", bolje je javit se ovako. Mislim da sam negdje (čini mi se na HRT-ovoj emisiji "TV Kalendar") vidio da postoji dokument na kojem se Andrić bio jasno izjasnio kao Hrvat. Kad sam spomenuo da je bio jugoslaven, mislio sam na politčko uvjerenje. Ne bih se složio s time da se on proglasi jugoslavenskim književnikom, mislim da je bolje da bude u sve tri spomenute kategorije: bosanskohercegovački književnik, hrvatski, srpski književnik. To je moj mali osoban stav. Navest da je isključivo srpski ili isključivo hrvatski je sigurno pogrješna. Pozdrav! --Bzmarko (razgovor) 00:46, 17. ožujka 2010. (CET)

Ponovno se slažem s Bzmarkom, što mi već postaje čudno.
Imaš na commonsu dokument, a i kod nas u tekstu da se Andrić izjašnjavao kao Hrvat (,a njegovi roditelji su bili Hrvati) do negdje 25 - 30 godine. Oko tog dokumenta sam se bio i malo "tukao" jer su ga VelikoSrbi htjeli uništiti (pobrisati).
Za mene Andrić je bio pragmatičar. U doba Austro-Ugarske bio je Hrvat, kad je nastala Jugoslavija postao je Srbin i kao nagradu dobio posao u diplomaciji :)--Rjecina2 (razgovor) 10:31, 17. ožujka 2010. (CET)

Iako smo sinoć govorili o Andriću, ja sam tek sad pogledal članak o njemu na našoj wiki. Doadal san svoje mišljenje na razgovoru tog članka. Ovo ča san ti čera spomenul je ustvari onaj dokument iz Poljske na kojem se jasno odredio kao hrvat, MEĐUTIM, slažem se s Rječinom oko tog pitanja. Njemu jednostavno nije bilo toliko važno dal je on hrvat il srbin kao što je danas izrazito važno na ovim prostorima većem dijelu ljudi. Njemu je bilo važnije da je pisac i mislim da se previše mjesta i vremena posvećuje njegovoj nacionalnosti.

Prema tvom pisanju čera, mislel san da se va članku na našoj wiki vodi samo kao hrvatski pisac. Iako na početku stoji samo pojam "hrvatski", kasnije se vrlo jasno, a i uglavnom objektivno govori i o njegovom srpstvu, i ono ča mislim da je i najvažnije, na dnu je kategoriziran i kao bosanskoherc. pisac i srpski i kao hrvatski pisac. Tako da po meni u članku nema ništa previše sporno.

Pogledal san o andriću i na srpskoj, bos., eng. , njem i polj. wiki i manje više je ok. Doduše, na njem. wiki nije kategoriziran pod hrv. pisce, nego samo pod srpske i bos., al to je problem njihovog neznanja. Srpska naravno naginje da je njihov, dok na bos. ističu kritiku njegovog pogleda na muslimane u Bosni. Pozdrav! --Bzmarko (razgovor) 12:55, 17. ožujka 2010. (CET)

Točke[uredi]

Točke idu iza tisućica ne zarezi!--MAN_USK recider 21:22, 20. ožujka 2010. (CET)

Aj pliz nemoj bit mimosvit ;)--MAN_USK recider 22:01, 20. ožujka 2010. (CET)
gledaoci, zvezde i još nešto...--MAN_USK recider 22:09, 20. ožujka 2010. (CET)
Jesi vidio da ima još nešto ;)--MAN_USK recider 12:02, 21. ožujka 2010. (CET)

Tesla[uredi]

Tesla je kao dijete imao državljanstvo Austrijskog Carstva, potom Kraljevine Hrvatska i Slavonija (imaš putovnicu u tekstu) i na kraju SADa--Rjecina2 (razgovor) 23:58, 21. ožujka 2010. (CET)

Prijedlog[uredi]

Pozivam te da se izjasniš o ovom prijedlogu.--Jure Grm, 2. dana mjeseca travnja, godine Gospodnje dvijetisućedesete u 16:07. 16:07, 2. travnja 2010. (CEST)

Kolega, Sretan Uskrs[uredi]

Pozdrav! U pravu si, to mi je jedna od profesija. Nema problema, provjerit ću je li sve u redu, mada priznajem da ni ja ne baratam s nekom osobito relevantnom literaturom po pitanju A. Draškovića. Sretan Uskrs! Walter9 (razgovor) 00:37, 4. travnja 2010. (CEST)

Ne, nešto drugo. Face-tongue.svg hehe. Walter9 (razgovor) 00:49, 4. travnja 2010. (CEST)
Gladnome iz daljine i kuća izgleda kao kruh, željan vjere i u triku vidi čudo. Face-wink.svg Walter9 (razgovor) 00:57, 4. travnja 2010. (CEST)
Btw, mislim da si ti pokretač članaka o kriptozoologiji. Uskočio sam ih srediti, jer su bili dosta zapušteni. Savjet - ako neki članak nije dovršen, označi ga kao mrvu, kako bi članci bili smješteni u kategoriju nezavršenih i time bili lakše dostupni patrolerima i ostalim suradnicima. Walter9 (razgovor) 01:05, 4. travnja 2010. (CEST)

Zar ovo nije moglo iz jednog-dva puta?--MAN_USK recider 23:24, 6. travnja 2010. (CEST)

Patetika[uredi]

"Ovakvu tragičnu pogibelj Europa ne pamti" - malo te ponijelo. Imaš novine i internetske portale pa ih čitaj. --Ex13 (razgovor) 22:06, 10. travnja 2010. (CEST)

Vjerujem da shvaćaš poantu.--Ex13 (razgovor) 22:13, 10. travnja 2010. (CEST)

Zahvalnica[uredi]

Hvala!

Hvala na glasu za prijedlog članka Đuro Špoljarić za izabrani članak. Iako je bolji prijedlog dobio čast biti izabranim, važno je sudjelovati :) -- Bugoslav (razgovor) 08:44, 12. travnja 2010. (CEST)

NDH[uredi]

[6] - jesi pročitao što si uklonio?--Ex13 (razgovor) 21:37, 12. travnja 2010. (CEST)

Kapitulacija Italije?--Ex13 (razgovor) 21:42, 12. travnja 2010. (CEST)

Revertao sam tvoju izmjenu. Kako je Ex naveo 1943. je bila kapitulacija Italije.--Braco (razgovor) 21:44, 12. travnja 2010. (CEST)

Datoteka:Lejla2006.jpg[uredi]

Mislim da za ovo ne vrijedi poštena upotreba, jer je neko mogo poslikat harija i postavi slobodnu sliku.Face-smile.svg--DJ SveroH ATunes.png Kontakt 21:19, 15. travnja 2010. (CEST)

Takav snimak se ne može smatrati razumno opravdanim. Čak ni na en:wiki gdje su poprilično liberalni u nekim stvarima nemaju taj snimak. Kao što sam i pretpostavljao - vrlo si širokog pogleda na PDI.--Ex13 (razgovor) 21:28, 15. travnja 2010. (CEST)
Kao što rekoh - deja vu--Ex13 (razgovor) 21:33, 15. travnja 2010. (CEST)

Bravo, Poe, jedva skidam uskličnike! Samo tako! Face-smile.svg --AmyMirka (Come into my world) 00:43, 16. travnja 2010. (CEST)

Aha, sorry. Ja sma patroler, pa na nedavnima imam uskličnike kod nepregledanih promjena. Kad pregledam jednu, skinem uskličnik i tako. Face-smile.svg (nije ironija)--AmyMirka (Come into my world) 00:51, 16. travnja 2010. (CEST)

Vaša/e slika/e krši/e opća pravila označavanja novih slika[uredi]

Sorry, ali po mom mišljenju to ne može biti opravdana poštena uporaba. --Ex13 (razgovor) 10:38, 16. travnja 2010. (CEST)

Evo obrisao sam ju. Jel te mogu zamoliti da se ograničiš na postavljanje logova i album covevera, bez slika živih osoba?--Ex13 (razgovor) 11:12, 16. travnja 2010. (CEST)