Razgovor sa suradnikom:Freework

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija

Dobrodošlica[uredi kôd]

Wikipedijin
uvodni tečaj
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Sestrinski projekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Dodatno

Pomoć:Sadržaj

Freework, dobro došli na Wikipediju na hrvatskome jeziku, započetu 16. veljače 2003. godine – slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskome standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta,
  • izvori − kako uspješno činiti Wikipediju boljom, te
  • slikeobvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika.

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite sljedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete pritisnuti gumbić ili na alatnoj vrpci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:Freework") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih internetskih stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dvojno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian: This is a welcome message sent to new users of hr.wikipedia.

Još jednom, dobro došli! SpeedyGonsales 23:54, 5. siječnja 2019. (CET)[odgovori]

Šlauf vaga[uredi kôd]

Poštovani, molim pročitajte našu smjernicu Wikipedija:Što ne spada u Wikipediju. Članak imena Šlauf vaga ne spada u enciklopediju. Nijednu. SpeedyGonsales 01:03, 6. siječnja 2019. (CET)[odgovori]

Natuknica, točnije početak početka članka "Uvreda"[uredi kôd]

Poštovani, terminološki je naziv u redu, ali nemojte zaboraviti što piše crvenim slovima:

Enciklopedijski sadržaj mora biti provjerljiv sukladno smjernici Wikipedija:Navođenje izvora.


U suprotnom, i "Uvreda" će doživjeti sudbinu šlauf vage. Hvala na razumijevanju. SpeedyGonsales 01:18, 6. siječnja 2019. (CET)[odgovori]

Zarađivanje na Wikipediji[uredi kôd]

Poštovani, pitali ste: "Zanima me da li se može zaraditi na neki način koristeći wikipediju?"

Glede tipa zarade, moguća su dva odgovora:

  • Znanje se može zarađivati u skoro neograničenim količinama. Na našem je projektu preko 200 tisuća članaka, onaj tko ih pročita sve sigurno će zaraditi znanje veće nego što ga ima danas. Ma tko to bio. :) Ako se dodaju projekti na drugim jezicima, moguće je naučiti preko 300 jezika svijeta, nije uopće lako izračunati koliko to vrijedi. Samo je pitanje, tko je sposoban naučiti preko 300 svjetskih jezika? Osim Wikipedije, postoje i drugu projekti, od Wikizvora, gdje su na brojnim jezicima besplatno dostupne knjige i drugi materijali u javnom vlasništvu, do zajedničkoga poslužitelja gdje su dostupne slike, knjige koje nisu na pojedinonm wikizvoru i druge medijske datoteke. Ima i filmova, jedan Hitchockov je dostupan, jer ne postoji autorsko pravo na njemu.
  • Novac nije moguće zarađivati direktno. Projekt je volonterski, te više od 99,9 % suradnika Wikipedije ne prima nikakvu materijalnu naknadu za svoj marljivi posao. Koliko još točno devetki treba dodati iza decimalnoga zareza teško je procijeniti, ali sasvim je moguće da ih ima više.
  • Postoje najmanje tri mogućnosti "indirektne" zarade:
    • Središnjica Wikimedije zapošljava pravnike, administrativce, programere, te se cijeni ako su budući kadrovi upoznati s kulturom projekta, što se može iščitati kao "aktivni suradnici nekog od projekata". No, takav posao ne podrazumijeva pisanje članaka, nego je posao kao i svaki drugi, te se "indirektnost" očituje u tome što je rad na Wikipediji preporuka za dobivanje posla, ali ne i dovoljni uvjet. Inače bi svaki suradnik mogao dobiti posao, što nije cilj ni projekta, ni WMF-a.
    • Drugi indirektni način je opet preporuka, gdje npr. kvalitetne slike na Zajedničkom poslužitelju, ili kvalitetni članci na Wikipediji služe kao lako dostupna, lako vidljiva preporuka za neki drugi posao. Ako se slike na Zajednički poslužitelj postavljaju u nižoj razlučivosti, moguće je da vas netko kontaktira i zatraži sliku u visokoj razlučivosti, za novce.
    • Treći indirektni način je pisanje ili dopunjavanje postojećih članaka, gdje onaj tko to radi mora sam naći mušteriju spremnu platiti pisanje i uređivanje nekoga članka, te ima potencijalno veliki problem, što ne može osigurati proizvoljan sadržaj članka, što je lako moguće kod bloga ili vlastitih stranica, a na Wikipediji nije. Također, svaka veća tvrtka najčešće ima vlastite resurse dovoljne za pisanje ili dopunjavanje članaka o sebi. No, uvijek je moguće da netko više voli "outsourcing". Mogućnost takvog rada odnosno zarade, pogotovo na hrvatskoj wikipediji, je iznimno mala.

Dodatno, iako ne postoji etički problem primanja novca ako neki suradnik korektno napiše odnosno dopuni jedan ili više članaka, ali u situaciji gdje drugi suradnici nisu materijalno nagrađeni za svoj marljivi rad, na to se općenito ne gleda blagonaklono (sudim po komentarima na drugim projektima koje sam svojevremeno pročitao), te nitko ne priča o tome, čak i ako je ostvario neku zaradu na ovaj način.

O ovoj temi se više pričalo i pisalo na drugim, većim projektima. Naš projekt je do sada bio premali da bi privukao ovaj tip aktivnosti. Nadam se da sam zadovoljavajuće odgovorio na vaše pitanje. SpeedyGonsales 19:31, 13. siječnja 2019. (CET)[odgovori]