Razgovor sa suradnikom:GiancarloBibutti

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Wikipedijin
uvodni tečaj
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Sestrinski projekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Dodatno

Pomoć:Sadržaj

GiancarloBibutti, dobro došli na Wikipediju na hrvatskome jeziku – slobodnu enciklopediju! Pozivamo Vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije započete 16. veljače 2003. godine.

Molimo Vas, upoznajte se s osnovnim načelima Wikipedije:

Pet stupova Wikipedije − što je i na čemu se temelji Wikipedija
Izvori i provjerljivost − kako uspješno činiti Wikipediju boljom
Slike − kakve slike smijete postavljati na Wikipediju.

Uređivanje možete vježbati na stranici za vježbanje. U slučaju da Vam zatreba pomoć javite se dodijeljenom mentoru ili postavite pitanje u Kafiću; odgovor će brzo stići.

Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, a komentare na stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću potpisujte tako da na alatnoj traci izaberete ili ili tako da napišete četiri tilde, što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Svoju suradničku stranicu imena »Suradnik:GiancarloBibutti« možete uređivati po želji, u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice. Možete je popuniti suradničkim okvirima i upisati nazive članaka koje ste započeli ili namjeravate stvoriti.

Molimo Vas, ne stavljajte radove zaštićene autorskim pravima bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih internetskih stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili ga jednostavno dodajte ovdje, a to obvezno napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Svi doprinosi Wikipediji pod licencijom su Creative Commons: Imenuj autora/Dijeli pod istim uvjetima. Ako ne želite da se Vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete sav sadržaj sami napisati, najbolje prepričavajući sadržaj vjerodostojnih izvora, ili ćete ga prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom, uvijek navodeći izvore.

If you don't speak Croatian: This is a welcome message sent to new users of the Croatian Wikipedia.

Još jednom, dobro došli! –ponor (razgovor) 04:54, 16. siječnja 2023. (CET)[odgovori]

Molim pripaziti na ton u obraćanju suradnicima kao ovdje. Ne treba stvari uzimati osobno, na wikipediji je sve reverzibilno. Kriterije zadovoljavamo navođenjem sekundarnih izvora, jednostavnije ne može. Sretno, ponor (razgovor) 04:54, 16. siječnja 2023. (CET)[odgovori]

Htio sam se malo našaliti, ali nije izgovor. U svakom slučaju zahvaljujem, a što se "ponora" tiče: https://xn--brali-kxa.hr/knjige-romani/nebo-zemlja-ponor.html :) GiancarloBibutti (razgovor) 05:07, 16. siječnja 2023. (CET)[odgovori]

Pisanje po izvorima[uredi kôd]

@GiancarloBibutti, opet ja. Imamo pravila koja ukratko kažu "što nije u izvorima ne može biti ni u wikipediji", što hoće reći da malo toga smijemo pisati "iz glave", jer eto to baš znamo. Takve su stvari za osobne stranice i blogove. U ovim izmjenama Special:Diff/6526819/6568381 neke stvari su vjerojatno općepoznate (pa možda i ne trebaju izvor), ali neke zvuče i kao tzv. vlastito istraživanje — naši osobni zaključci, nešto što se neće moći naći u izvorima: »Da bismo krivo imenovanje pomoraca učinili potpuno očitim, možemo primijeniti i zvanje: čistač...« je takva jedna rečenica, koja zbog "dociranja" ne zvuči kao enciklopedijski stil.

Što se tiče "autobiografskog" članka: bit će problem s njime sve dok nisu navedeni izvori u kojima piše ono što je u članku (na način WP:NI) i dok ti izvori nisu sekundarni (dakle ne osobne stranice, nego ono što drugi pišu o A. B.). I tamo fali enciklopedijskog pisanja: sažeto, nekićeno, bez pisanja nečijih mišljenja kao da su činjenice itd. Mislim da je najbolje članak prebaciti u nacrt dok se ne zadovolje kriteriji, ja zasad ne znam čime braniti njegov ostanak u javnom prostoru wikipedije. ponor (razgovor) 21:06, 17. siječnja 2023. (CET)[odgovori]

@Ponor, zahvaljujem se na smjernicama i pojašnjenjima. Naučit ću, mlad sam, tek u 60-oj. À propos autobiografije, sâm sam rekao otvoreno da stojim iza toga, možemo to izbrisati, a ja mogu angažirati neku drugu stručnu osobu da to odradi. Magistra hrvatskog jezika i književnosti bi bila ok? Pored toga na stranicama Goodreads.com, koja je navedena kao link, mogu se pročitati itekako pozitivne čitateljske recenzije.
Kriv sam utoliko što ne tražim ničiju pozornost, inače bi o mojoj malenkosti pisalo u tisku. GiancarloBibutti (razgovor) 07:21, 18. siječnja 2023. (CET)[odgovori]
@Ponor, također bih dometnuo da je najviša instanca knjige i autora ISBN i CIP broj, a te oznake su više od enciklopedijskog obilježja. Time su i zvanično, u svjetski umreženom sustavu, za koji je u Hrvatskoj zadužena Nacionalna i sveučilišna knjižnica, uneseni svi moji podaci, kao i podaci impressuma i čitavog sadržaja knjiga koje sam objavio. Dakle i sama enciklopedija (budući da govorimo o enciklopedijskom karakteru pisanih podataka) u pisanom ili digitalnom formatu mora biti u ISBN - CIP sustavu, inače, kao izdanje, ne postoji. Da li će ih oni objaviti na Internetu, njima je sporedna stvar.
Posljedično, neki knjižničar iz Punta Arenasa ima sve moje relevantne podatke, kao i digitaliziran sadržaj knjige za svoju svrhu. Također, prodavač u nekoj prašnjavoj knjižari u Kampali ima pravo prodavati izdanje moje knjige, koja se, kroz fiskalnu obradu, označava ISBN brojem. Ne znam da li tako što postoji za Wikipediju, gdje samo internetske informacije vrijede? Dakle ISBN i CIP je službeni način označavanja knjiga i autora, svjetski priznat i umrežen. Ako to nije dovoljno čvrsto, što onda jest? Ako to nije enciklopedijski validan podatak, što onda jest? Moje knjige su rasute po nekoliko gradskih knjižnica i ljudi ih čitaju (pogledam ponekad stanje njihova kataloga). Postojim li kao autor ili sam samo fantazmagorična pojava?
Nemoj ni slučajno ovo shvatiti kao kritiku upućenu tebi, pa ni Wikipediji koju koristim svakodnevno za razne namjene, ali paradoks je toliko očit da ubada u rožnice.
Upit: da li je bolje da se kao suradnik pridruži netko tko je, nadasve, kvalificiran za hrvatski jezik i književnost pa da on/ona ‘odradi’ Aleks Bralića? To nije problem. Mogu i nazvati dvadesetak novinara koje sam inače zvao za tuđe potrebe, da o ‘mojoj’ temi nešto napišu, ali nemam obraza tražiti za sebe. Neki radi samopromocije otvore nekoliko web domena u kojima pišu o svemu i svačemu, pa i za korist svoje promocije... ali ja se ne volim baviti s time.
P.S: Još jedan apsurd. Dugo godina sam se bavio konstruiranjem elektroničkih uređaja i inovacijama. Bijah u tim krugovima poznat u Hrvatskoj (i član DIATUSA), a još puno više poznat u svijetu. Jedan moj međunarodni patent je dugo godina bio vidljivo istaknut na Patentscopeu. Jučer ga tražim, samo iz kurioziteta, nema ga više jer je (mislim desetogodišnji) rok za patent istekao, a ja ga nisam obnovio (nisam ni imao namjeru). No patent je ipak postojao i postupak patentiranja bijaše međunarno priznat. Još jedan apsurd, referirajući se na linkove.
Molim za savjet, pozdrav i svako dobro! :) GiancarloBibutti (razgovor) 08:17, 18. siječnja 2023. (CET)[odgovori]