Razgovor sa suradnikom:Mateo K 01

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Pismohrana

1 2 3 4 5


RE: Nije lijepo[uredi]

Slažem se, zaista nije lijepo. Sama engleska inačica Wikipedije, najpouzdanija inačica, naravno, to ističe.

https://en.wikipedia.org/wiki/Croatian_Wikipedia#Controversy_about_right-wing_bias

ArianJD (razgovor) 12:08, 4. kolovoza 2019. (CEST)

RE: Potpis[uredi]

Zahvaljujem na ispravku! Eto, ovaj put mi prešlo preko glave u žurbi. :)

ArianJD (razgovor) 12:10, 4. kolovoza 2019. (CEST)

Samodopuštenje[uredi]

Poštovani Mateo K 01!

Hvala što ste me dočekali pri ulasku u Wikipediju. Već imam prvo pitanje. Suradnik Bonč je ispravno opazio kako sam temu "Aleja glagoljaša" uredio preuzimanjem dijelova teksta iz nove knjige Josipa Bratulića "Aleja glagoljaša".

Razumijem problem traženja dopuštenja za objavu teksta izt knjiga (iako Zakon o autorskom pravu dopušta određenu količinu citirtanja bez traženja dopuštenja uz poštivanje autorovih moralnih prava - po tome se čini kao da je Wikipedija stroža od zakona). Kako god, u ovom pitanju vidim dvije teškoće pa Vas molim za pomoć.

1. Budući da sam vlasnika Znamena d.o.o. koji je vlasnik autorskih prava, neobično mi je sam od sebe tražiti dopuštenje za objavu dijelova teksta knjige i nekih slika čiji sam također autor. Kako bi u tom slučaju valjalo riješiti problem dopuštenja za objavu i treba li ga uopće s obzirom na malu količinu citiranog teksta?

2. Negdje sam pročitao da prava dana jednom suradniku automatski vrijede za sve, ali u ovom slučaju riječ jec samo o pravima reproduciranja na Wikipediji odabranih dijelova teksta iz knjige što čine cjelinu i opisuju neke ključne pojmove od interesa za najširu javnost, a vezani su uz Aleju glagoljaša, galgoljaše i glagoljicu. Dakle, tekstove iz knjige što ih odaberem objaviti u Wikipediji ne podrazimijevaju pravo na objavi bilo kojeg drugog teksta iz knjige, već samo tih ciljanihg i odabranih tekstova pa drugi suradnici ne bi mogli dobiti dopuštenje za objavu tekstova što ih sam ne kanim objaviti. Naravno, tekstove iz knjige što budu objavljeni u Wikipediji bit će svima na raspolaganju u skladu s licencom i to mi je jasno.

Na vrhu mog priloga o "Aleji glagoljaša" je postavljena oznaka da objavljeni tekst možda nema dopuštenje pa me zanima kako Vama kao uredniku mogu dokazati upravo navedeno, tj. svoja prava na autorsko djelo i legitimaciju za izdavanje dopuštenja?

Dodatno pitanje. Rado bih u Wikipediji objavio pregledni tekst o samoj knjizi Aleja glagoljaša po uzoru na tekstove objavljene o drugim knjigama iako je uglavnom riječ o književnim djelima. Postoje li tu kakva ograničenja? Smijem li uz takav tekst postaviti vanjsku poveznicu na dio Znamenovog mrežnog mjesta gdje ljudi mogu doznati više o knjizi i eventualno ih naručiti.

Iako bi moglko izgledati, nije mi cilj iskoristiti Wikipediju za promidžbu knjige i njenu prodaju, već obavijestiti javnost o njoj kao, po mom sudu, važnom kulturnom hrvatskom projektu, te bolje nego što je do sada, opisati neke važne pojmove u Wikipediji.

U petak idem na put i neće me biti do 16. kolovoza, ali se nadam da ćemo uspijeti riješiti stvar prije 20. kolovoza i najave brisanja teksta o Aleji glagoljaša.

Srdačan pozdrav

Boris Drandić ili --Grunf1960 (razgovor) 19:20, 7. kolovoza 2019. (CEST)

Grunf1960, ako ste Vi jedini vlasnik poduzeća, onda navedite pri postavljanju da ste Vi autor fotografije i nositelj autorskih prava. Isto vrijedi i za tekst. Budući da želite da dopuštenje za prenositi samo dio (a ne sav tekst), onda naglasite u dopuštenju "Nositelj autorskih prava dopustio je slobodno prenijeti samo ovaj djelić teksta. Kubura (razgovor) 20:24, 11. kolovoza 2019. (CEST)

prijevod na engleski[uredi]

Odbija mi stranicu prevesti na engleski jer vuče staru inačicu, a ne verziju zadnjim promjenama. Ili nemsm dozvolu? Josipkontaart (razgovor) 18:13, 8. kolovoza 2019. (CEST)

Automatski ophođeni[uredi]

Hvala Vam zbog prijedloga za dodjelu statusa automatski ophođenog.Lordluka99 (razgovor) 10:55, 9. kolovoza 2019. (CEST)lordluka99

NGC 5426 (odgovor)[uredi]

Članak sam preusmjerio zato što je kao takav razdvojen od druge galaksije u Arpu 271 neadekvatan. U samoj engleskoj Wikipediji nalazi se članak Arp 271 u kojem se nalazi opis obje galaksije. Pogledajte na [[1]]. Znači, članak Arp 271 puno je adekvatniji članak nego dva članka razdvojena. 14:33, 9. kolovoza 2019. (CEST) Space2006

Space2006, ine Wikipedije nisu mjerilo hrvatskoj Wikipediji. Kubura (razgovor) 20:24, 11. kolovoza 2019. (CEST)

Konak kod Hilmije[uredi]

Pa zar nije Štumbafirer ime i da je on komadant grada?Pogledao sam seriju mogu vam to i potvrditi.--Kvikz (razgovor) 13:51, 19. kolovoza 2019. (CEST)

Bosna i Hercegovina[uredi]

Prestanite svojatati bosanskohercegovačku povijest.Ja kao KATOLIK BOŠNJANIN vam to govorim. Oel0302 (razgovor) 01:26, 20. kolovoza 2019. (CEST)

/* Serious19 */[uredi]

-Mateo K 01


Hvala na dobrodošlici! --Serious19 (razgovor) 22:15, 20. kolovoza 2019. (CEST)

Malo ometanja :)[uredi]

Maloprije ostavih poruku suradniku Ivi104 i pritom mi je upala u oko tvoja poruka iznad moje, u kojoj pišeš "emocije nisu vidljive preko tekstualne komunikacije". Moj česti komentar na IRC-u je "da, ali ne :)". Da: ne vide se emocije, ali ne: netko se dosjetio nakriviti glavu i čitati razgodke i druge znakove kao ljudsko lice. Kako bismo inače na IRC-u izražavali emocije? ;) Možemo se smijati, keziti, mrštiti, plakati, ... pa i lupiti šakom u čelo 5:-) A ponekad pomognu i TLA :)  • Bonč (razgovor) • Trust me, I know what I'm doing! •  12:46, 21. kolovoza 2019. (CEST)

[2] Da, ali ne Face-wink.svg Ja bih napravio nešto slično ovom Predložak:NS-jezik1. Odnosno kopirao bih taj predložak, samo bih rečenicu "Želite li pisati na nekom drugom jeziku, molimo vas odaberite odgovarajuću inačicu Wikipedije gdje je taj jezik službeni" zamijenio dijelom rečenice iz tvog predloška "U hrvatskome jeziku naziv za nacionalni standardni jezik Bošnjaka je bošnjački jezik." Ostala bi mogućnost dopune komentarom (npr. obavijest o revertanju ili upozorenje). Isto to i za Predložak:NS-jezik2 (=radiš 2 predloška). I ime predložaka moglo bi biti slično {{NS-bjezik}}.  • Bonč (razgovor) • Bolje biti malo glup, nego malo pametan. •  16:54, 22. kolovoza 2019. (CEST)
Maloprije sam na siesti sanjao (a nije prvi put da mi rješenja dolaze u snu) treće rješenje: da se postojećim predlošcima NS-jezik1 i NS-jezik2 doda izbor. Na primjer:
  • 1: (osnovno, kako je sad) Želite li pisati na nekom drugom jeziku, molimo vas odaberite odgovarajuću inačicu Wikipedije gdje je taj jezik službeni. (ta bi se rečenica ispisivala ako se parametar ne navede)
  • 2: U hrvatskome jeziku naziv za nacionalni standardni jezik Bošnjaka je bošnjački jezik."
  • 3: U hrvatskome jeziku naziv je Alah, nije Allah...
Predložak se supstituira, pa se predložak po potrebi može proširiti čestim upozorenjima.
Parametri predloška bi se navodili kao u predlošku bris.
Neće izostati i uobičajeno "da, ali ne" Smiley.svg - na ovaj način uzimam ti kruh, tj. nećeš imati vlastoručni predložak.  • Bonč (razgovor) • Svatko ima glupih misli, ali ih mudrac prešuti. •  23:42, 22. kolovoza 2019. (CEST)
Gornji prijedlog sam realizirao na predlošku NS-jezik1 i djeluje dobro. Nije još snimljen, čekam da se slegne...
Usput sam vidio da na tvoj predložak vodi nekoliko stranica. Supstituiraj ga na stranicama suradnika. Nije nužno, ali je bolje. Ako mijenjaš predložak ili bude obrisan ili premješten, neće utjecati na već postavljene predloške.  • Bonč (razgovor) • Ako želiš čovjeka nahraniti, ne daj mu ribu, već ga nauči pecati. •  01:31, 23. kolovoza 2019. (CEST)
Dorađen Predložak:NS-jezik1, molim nalaz i mišljenje Face-wink.svg  • Bonč (razgovor) • Liječite se kod nas i umrijet ćete zdravi! •  00:22, 24. kolovoza 2019. (CEST)
[3] Prvo ću zahvaliti za nagradu! A onda: isprike su nepotrebne, nikud ne žurimo, a i nismo plaćeni* po učinku Smiley.svg Ovisno o situaciji, dešavalo se da suradniku odgovorim čak nakon 10-ak ili više dana. Što se tiče podstranice s predloškom: ja volim počistiti za sobom (i pretsobljem) te sam brisao nepotrebne podstranice, stoga sam spomenuo i tu mogućnost, ako ti NS-jezik odgovara da ćeš obrisati stranicu. Iako sam testirao i nisam našao nepravilnosti, vidi kako se jezik1 ponaša u radu, pa možemo na isti način dopuniti i jezik2.
(*) Radimo kao crnci i plaćaju nas kao crnce - motkom Face-grin.svg  • Bonč (razgovor) • Nekad sam bio neodlučan. A možda i nisam? •  15:12, 24. kolovoza 2019. (CEST)

Re: AWB[uredi]

[4]Bok! Tražio sam zastavicu i nije mi dodijeljena... Predlažem ti da filtriraš nedavne promjene, i da izuzmeš imenski prostor predloška (u URL, poslije index.php dodaj sljedeće: ?hidebots=1&hideWikibase=1&namespace=10&invert=1). Srdačan pozdrav! --Ivi104 (razgovor) 13:26, 22. kolovoza 2019. (CEST)

IP Blok iznimke[uredi]

Dobro, onda bi svi ophoditelji trebali imati status "IP blok iznimke". Lijep pozz.-- Uspjeh je ključ života (razgovor) 00:30, 26. kolovoza 2019. (CEST)

Pregledaj Mario Bokara i Autotransport Šibenik i ako zadovoljava minimalne uvjete, molio bi da dodajte {{Vrati u GIP}}. Opisani bot ne bi mogao:
  1. blokirati prijavljene suradnike
  2. brisati i vraćati stranice
  3. pomoći u prijevodu nekih riječi (npr. webcast)

To su jedine aktivnosti koje mogu administratori i biti ophoditelji koliko sam ja shvatio. Lijep pozz.--— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Uspjeh je ključ života (razgovordoprinosi) 00:38, 26. kolovoza 2019.

Obrazloženja uklanjanja i uputa[uredi]

Ne. Srpska Wikipedija, Hrvatska Wikipedija i Bošnjačka Wikipedija predstavljaju jezičke inačice Vikipedije na srpskom, hrvatskom i bošnjačkom jeziku i nema nikakve veze s nacionalnostima. Dakle, sadržaj ne treba da predstavlja Srbiju, Hvratsku ili bilo koju drugu zemlju pojedinačno. ATP lista je lista najboljih tenisera i ne treba isticati neku zemlju pojedinačno. Može se napraviti članak Hrvati/Hrvatska na ATP listi i tu navoditi uspjehe Hrvata ili bilo koje druge nacije. Ovako, ispada da se na hrvatskoj inačici Vikipedije forsiraju hrvatski uspjesi i predstavlja kršenje nepristrasnog gledišta za koje je ovaj wiki nekoliko puta kriticiran i osuđivan. Nadam se da razumiješ o čemu pričam. Lijepi pozdravi. Acamicamacaraca (razgovor) 12:23, 26. kolovoza 2019. (CEST)

Suzdržavanje[uredi]

Postoje situacije, ovo je jedna, kad je bolje ne snimiti ništa na suradnikovu stranicu za razgovor. SpeedyGonsales 20:42, 29. kolovoza 2019. (CEST)

Meta & Co.[uredi]

Hvala na informaciji, ali Meta je na engleskom, a ja većinom radim na hrvatskim stranicama. Lordluka99 (razgovor) 21:46, 29. kolovoza 2019. (CEST)

Druge Wikipedije[uredi]

Kad vidim neku grešku, najčešće pravopisnu, ja je odmah ispravim na svim wikipedijama, od engleske do bosanske. A da podržavam, nikako.Lordluka99 (razgovor) 08:50, 30. kolovoza 2019. (CEST)

Pokušat ću se ubuduće suzdržati od toga i raditi samo na našoj wikipediji (i možda engleskoj).Lordluka99 (razgovor) 12:12, 30. kolovoza 2019. (CEST)

Uklonio sam i poveznicu na taj račun sa svoje stranice za razgovor.Lordluka99 (razgovor) 12:14, 30. kolovoza 2019. (CEST)

Nije mi bila namjera pružati podršku tom projektu.Lordluka99 (razgovor) 12:16, 30. kolovoza 2019. (CEST)

Hvala, nisam znao za taj udar na hrvatski jezik na engleskoj wikipediji. Pa oni tvrde da su hrvatski i srpski jezik isto! Strašno.Lordluka99 (razgovor) 13:17, 30. kolovoza 2019. (CEST)

Pitao sam Kuburu na Discordu za udar na hrvatski jezik na en wikipediji.Lordluka99 (razgovor) 23:37, 30. kolovoza 2019. (CEST)

Na pravo mjesto[uredi]

Poštovani Mateo K 01,

hvala. lp Deo propitio— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Deo propitio (razgovordoprinosi) 13:48, 30. kolovoza 2019.

en.wiki[uredi]

Pozdrav, Mateo!

Hvala na sugestiji da ne napravim nepotrebnu pogrešku. Nadam se da neću. Za sada sam samo na promatranju, kako kažu: pod diskretnim (u rječniku piše: samovoljnim, neograničenim) sankcijama Arbitražnog povjerenstva Wikipedije sastavljenog od osam mudraca ili mudrica (jer danas svaka muška imenica mora imati i žensku inačicu, pa je tako ženski lovac postao lovkinja, ali još ne znam kako bi se zvao ženski vitez, da je ikad postojao, možda vitezica?), među kojima su, na primjer, i članovi koji se zovu Gorila, (eksplozivni bljuvajući vulkan) Krakatau i Unaprijed Smišljeni Kaos. Pa si sad ti misli tko odlučuje o tebi! A znaš zašto sam na promatranju? Zato jer sam napisao da je Ivan Gundulić hrvatski književnik, a Srbi i administratori kažu da je on ra-guzni književnik. To jest dubrovački. Ali ja to nisam prvi napisao, nego sam samo ponovio ono što je davno netko drugi napisao za Gundulića, a Srbofili promijenili. Eto! I tako ja poslan na promatranje. Možda će me uskoro proglasiti Hannibalom Lecterom ili nekim sličnim. A, kako kažeš, serbokroatistička skupinica (može se reći i serbofilska) postaje sve veća i veća, i sve bezobraznija i bezobraznija, i više nije skupinica, nego skupinetina. I posljedično, frustracije postaju sve veće i veće. Ali, vidjet ćemo (još). I slijepci kažu: Vidjet ćemo! Nada umire posljednja. Ali, što ja ovo pišem. Pa to nije enciklopedijska razina. Je l´ to možda esej? Ili je Tanja Torbarina ušla u me? (bolje da je obratno). Pa to onda treba obrisati (ili dilitati). Da li to tamošnji administratori-arbitri promatraju? Ma, sigurno će im netko javiti. OK, dosta o tome. Kažu stari ljudi: Bez zamjere. S poštovanjem, --Silverije (razgovor) 00:41, 4. rujna 2019. (CEST)

Evo, napisao sam tekst o Turskoj Hrvatskoj na stranici Kafića s Popisom nepravilnosti na engleskoj Wikipediji. Da li će netko od kolega uspjeti pronaći nekog razumnog administratora, birokrata ili stjuarda tamo, koji će to pročitati i na odgovarajućim gremijima staviti na dnevni red, teško je reći. Možda mi u Hrvatskoj nemamo ljude takvog kalibra, koji bi bez straha od odmazde ukazali na činjenice, dokazne materijale, pouzdane izvore podataka i slično, ali me čudi pasivnost hrvatskih iseljenika u zemljama engleskog govornog područja, kojima je engleski materinji jezik i mogu se nositi s tamošnjim protivnicima Hrvatske. --Silverije (razgovor) 22:31, 4. rujna 2019. (CEST)

Hvala na nagradi![uredi]

Prijo, fala ti puno na dodjeljenoj nagradi, stvarno mi puno znači! --Dvanaesti Igrač 14:17, 7. rujna 2019. (CEST)

(bez naslova)[uredi]

FYI: na SZR se može pisati bilo kojim jezikom...-- MaGaporuči mi 18:04, 12. rujna 2019. (CEST)