Razgovor sa suradnikom:Moravek/Arhiva 1

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Arhiva

Arhiva


1 2 3 4

Ostavite mi novu poruku OVDJE

Arhiva Razgovor_sa_suradnikom:Moravek od 15.8.2005 - 15.8.2006.[uredi kôd]

Dobrodošli na hr.wikipediju, vaša suradnja je uvijek dobrodošla.


Slike[uredi kôd]

Slike možete stavljati u posebne okvire sa imenom što je estetski prikladnije: Image:slika.jpg|thumb|right|komentar kao internal link

dobit ćete ovako:

komentar






za ljepšu sliku - ovoga puta na lijevu stranu Image:slika.jpg|thumb|left|140px|komentar

komentar



- p.s.veličina slike ovisiti će i uskladit će se sa tekstom

sretno TheFEARgod 21:07, 15 August 2005 (CEST)



Smjernice o tome da se ne pišu stranice o sebi[uredi kôd]

Dobro došao! Želim ti mnogo uspjeha u suradnji na hrvatskoj Wikipediji. Za početak jedna napomena: trebao bi maknuti tekst s članka Davor Moravek na svoju stranicu (User:Moravek) jer je jedna od smjernica Wikipedije da ljudi ne pišu članke o sebi, što je objašnjeno na ovoj engleskoj stranici. Zato ću izbrisati tu stranicu nakon što preseliš tekst koji želiš sačuvati. --Zmaj 09:31, 16 August 2005 (CEST)


Hvala na preporuke o vanity pages. spomenuo bih nekoliko detalja koji se odnose na autobiografska pisanja. izbrisati cu detaljne informacije, ostaviti samo minimalni dio a ostalo neka pise netko drugi ako smatra potrebnim. Hvala na napomenama o smjernicama, ocito sam nov. Ipak, na temu da li pokretati takve stranice ili ne, postoje još i druge činjenice:

[1]

People still alive

  1. Published authors, editors, and photographers who have written books with an audience of 5,000 or more or in periodicals with a circulation of 5,000 or more

U mom slučaju ovo je sigurno činjenica, od provjerljivih podataka ostavio sam popis knjiga koje sam objavio, a stručne članke i ostale podatke premjestio sam na osobnu stranicu.

Vidimo dalje:

[2]

if you create a new article about yourself it will most likely be listed on votes for deletion and a heavy debate will ensue. That does not mean it will be deleted, of course, but there are people who feel strongly that you should at the very least not start articles about yourself, no matter how important you consider yourself. This is because independent creation encourages independent validation both of significance and of verifiability.

Dakle, želim raspravu na temu značajnosti i provjerljivosti.


--moravek 14:24, 16 August 2005 (CEST)

Potpisivanje i ostalo[uredi kôd]

Hvala ti na vrijednim doprinosima iz psihijatrije i medicine. Samo nekoliko napomena: nemoj potpisivati članke (potpisuju se samo komentari na stranicama za raspravu) i budi štedljiv s podebljanjem (vanjske poveznice se u pravilu ne podebljavaju) i vodoravnim crtama. --Elephantus 18:37, 17 August 2005 (CEST)

kategorizacija korisničkih stranica ??[uredi kôd]

Nisam siguran da su osobne (user:...) stranice predviđene za kategorizaciju. --Ante Perkovic

Ante, nisam našao nigdje naputak o tome. --Davor Moravek 10:53, 20 August 2005 (CEST)

Propust ispravljen na Wikipedija:Kategorije.
SpeedyGonsales razgovor 05:40, 25. kolovoz 2024.
Ipak taj element, navođenje user u kategoriji jezika koji poznaje - možda o tome treba razmisliti jednostavno zbog konzistentnosti --Davor Moravek 15:28, 20 kolovoz 2005 (CEST)
Na engleskoj wikipediji postoji velik broj suradnika s drugih wikipedija, iz više razloga (navodim dva):
* To je prva wikipedija, sve druge su formirane poslije nje
* Sama raširenost engleskog jezika
Tako da je to tamo došlo samo po sebi, radi lakše komunikacije i suradnje. Dok mislim da na hrvatskoj wikipediji nema puno kineza, poljaka, čeha, španjolaca itd, da bi bilo bitno tko koji jezik govori. Tako na mojim korisničkim stranicama na en wikipediji stoji koje jezike govorim, no mislim da za time nema potrebe na hr wikipediji. No ukoliko me vrijeme (ili suradnici) wikipedije demantiraju, situacija će biti promijenjena.
Konzistentnost, s en wikipedijom nam ne treba, jer imam iskustva s više raznih wikipedija (onih čije jezike poznajem), i svaka je prilagođena njenim potrebama. Npr. kad bi mi imali kategorija koliko ih ima engleska to bi bilo nakaradno, uostalom engleska ih ima više nego što ih realno treba. Dok konzistentnost u smislu da trebaju sve stranice na wikipediji biti kategorizirane, bez obzira na namespace jednostavno ne stoji, kategorizirani trebaju biti enciklopedijski članci, a kategoriziranje ostalih stranice wikipedije bi bilo vrijeme uloženo, a rezultat za krajnjeg korisnika nebitan, jer nekoga tko traži neki članak na wikipediji ne zanima da li su suradnici ili predlošci na wikipediji kategorizirani, nego želi vidjeti samo članke koji su vezani uz njegov interes kategorizirane, tako da lako nađe potrebne informacije.
Općenito, jedan od kriterija rada i priloga na wikipediji je korisnost, stoga je i ono što radi Ante i ono što radi Divna korisno, jer wikipediji trebaju članci, no poželjno je da su kategorizirani.
Također vaše pisanje ovdje je ok (i moje :-)), jer wikipedija je sustav u mijeni, nije statičan poput enciklopedije na papiru, te svatko ima pravo truditi se da wikipedija postane bolja, i postavljati pitanja, i mijenjati je s time u vidu. SpeedyGonsales 20:46, 22 kolovoz 2005 (CEST)


template[uredi kôd]

Bok,

Trebao bi otiči na en:wiki i tamo preuzeti predloške (npr. en:template:user hr) te ih snimiti pod hr. poddomenom. Isto i za ostale koji ti trebaju. Pozdrav, Ante Perkovic

I na hr wikipediji danas ima suradnika kojima hrvatski nije materinji, pa je korištenje jezičnih predložaka sada ok. SpeedyGonsales 20:58, 16. rujna 2005. (CEST)[odgovori]

liječnici i znanstvenici[uredi kôd]

Bok,

Pitam tebe jer je to očito tvoje područje. :)

Gdje da stavimo liječnike? Pod znanstvenike ili ne? Za Štapmara piše "Kategorije stranica: Hrvatski znanstvenici | Hrvatski liječnici", pa me zanima je li on i liječnik i znanstvenik (jer se bavio znanstvenim radom pored rada kao liječnik) ili je znanstvenik natkategorija od liječnik?

Ako svi liječnici spadaju u znanstvenike, onda je kategorija Hrvatski znanstvenici višak na Andrija Štampar i u tom bi slučaju trebalo Kategorija: Hrvatski liječnici biti potkategorija od Kategorija: Hrvatski znanstvenici.

Ako liječnici nisu sami po sebi znanstvenici, onda bi trebalo smislit neku bolju natkategoriju od poznati Hrvati i poznate osobe jer na neki način radimo iznimku.

Imaš neki prijedlog?

--Ante Perkovic 08:55, 5. rujna 2005. (CEST)[odgovori]

Gle ovako. Lijecnici nisu nuzno znanstvenici, ali cesto jesu, no da li su titule koje ih cini takvim je pitanje. Ima kvalitetnih lijecnika koji nisu bili i znanstvenici, no pitanje redundandnosti i natkategorija ovdje je stvarno dosta tesko za razabrati. Biomedicina cesto cini i 40% svih doktorata (sorry pisao sam ovo bez sumnika jer sam na takvom racunalu)--Davor Moravek 21:16, 5. rujna 2005. (CEST)[odgovori]


Malo sam pogledao kako su to rjesili na eng. wiki. [3] možda je to najbolje rješenje - liječnike i druge profesije kategorizirati kao takve, a ostaviti u "poznate" one koji se ne mogu profesionalno rasporediti dok "znanstvenike" rasporediti po profesijama kad bude po broju moguće - fizičari, povjesničari itd. Liječnici nisu nužno znanstvenici - vidi recimo Jovan Rašković (dobro, bio je akademik, političar ali da ga stavimo u hrvatske znanstvenike - to bi bilo upitno).

S obzirom da si ti ovdje od iskusnijih korisnika najkompetentniji za to podrucje, bilo bi super kad bi preuzeo brigu (kategorije, ispravci krivih navoda...) o medicinskim temama :). Nema smisla da uvijek svi radimo sve. --Ante Perkovic 08:22, 6. rujna 2005. (CEST)[odgovori]
iskusniji korisnik? pa nisam ni mjesec dana ovdje :-) Što se tiće medicinskih tema, već se po malo uključujem u proces vezan uz medicinske teme... polako, tek učim... --Davor Moravek 16:51, 6. rujna 2005. (CEST)[odgovori]

Edipov kompleks[uredi kôd]

Bok,

Molim te, mozes li sredit tekst na Edipov kompleks? Netko je zapoceo clanak, ali mislim da ga je pisao "iz glave" i da bas nije neki strucnjak. Ja sam skupio par recenica s interneta, ali to nije to.

Pozdrav, Ante Perkovic

Ispravo sam kraći tekst, wikipedizirao ga prema uvodu u engleskoj verziji.

--Davor Moravek 21:17, 27. rujna 2005. (CEST)[odgovori]

Vasi clanci na internetu[uredi kôd]

Bok,

Ako naidjete na tekst koji je prepisan sa vase stranice, mozete s njim sto god hocete, brisati, skinuti oznaku template:copyright?, dopuniti... whatever ... sto god vi mislite da je najbolje jer tekst je vas, a wiki je vasa koliko i nasa :).

BTW, glede kategorizacije, ova promjena postavlja clanak Psihijatrija u kategorija:Psihijatrija na pocetak (pogledajte), pa imamo obicaj da svaki clanak koji "predvodi" svoju kategoriju:

  • ima taj "| " (sto sam upravo vratio na Psihijatrija)
  • bude ukljucen u sve kategorije u kojima je kategorija koju "predvodi" (kad vec pricamo o tome, da vam spomenem)

Pozdrav, Ante

Za wikki su dobri samo "dovoljno dobri clanci" :-) Thnx na savjetu, --Davor Moravek 19:52, 1. prosinca 2005. (CET)[odgovori]

Psihoaktivne droge[uredi kôd]

Bok,

Kad stigneš, molim te da pogledaš članak Psihoaktivne droge i pokušaš napisati nešto normalno na tu temu, jer je ovo što je anonimni suradnik nedavno postavio na razini zadaćnice u 5. razredu :(.

Hvala!

Sombrero

Tekst će trebati napisati gotovo u potpunosti iznova. Imam materjal, no to je ozbiljan posao, rješim to kad stignem, hvala na upozorenju. --Davor Moravek 15:57, 22. siječnja 2006. (CET)[odgovori]

Ovo je enciklopedija, stoga će (trenutni) članak biti obrisan, a ono što se da iskoristiti iz trenutne verzije biti će prebačeno na odgovarajuće članke. Kad nađete vremena, slobodno napišite članak. SpeedyGonsales 16:19, 22. siječnja 2006. (CET)[odgovori]
Mislim da je najoportunije ovaj članak napisati kao prijevod engleske verzije, koja je vrlo detaljna, a odgovarajuće članke se može proširiti u dosta opsežan set članaka. Planiram donirati u wiki i tekstove iz vlastitih (recenziranih) knjiga, a posjedujem referentnu literaturu, samo trenutno baš ne stignem do kraja enciklopedijski preraditi. --Davor Moravek 18:23, 26. siječnja 2006. (CET)[odgovori]

Alternativna medicina[uredi kôd]

Hvala za članak o alternativnoj medicini! U tekstu o Bledu [4] susrela sam se s problemom zbog kojeg sam potražila pomoć u kafiću. Naime, u dijelu članka koji govori o počecima turizma na Bledu se spominje Arnold Rikli. Kako nisam znala kako da nazovem njegovu "alternativnost", ostavila sam ovako kako ćeš vidjeti u članku. Ako, možda, znaš i možeš to malo bolje obraditi, bila bih ti zahvalna. Prema de wiki, on je začetnik "liječenja" boravkom na "zdravom zraku" i tako još koječega. No, nisam se baš usudila upustiti pobliže u temu o kojoj ne raspolažem niti osnovnim hrvatskim vokabularom. Pozdrav Branka France 23:43, 13. kolovoza 2006. (CEST)[odgovori]

boravak na zdravom zraku ne bi spadao u klasične alternativne pravce. Možda bi najbolje bilo reći "blagotvorno djelovanje" a ne "liječenje" jer se tako najbolje opisuje boravak na svježem zraku, odnosno "blagotvoran utjecaj" neke prirodne pojave na zdravlje. --Davor Moravek 23:50, 13. kolovoza 2006. (CEST)[odgovori]
Uf, znam. No ovdje je riječ o 1855. godini, i on je, bar prema de wiki, začetnik [5] upravo toga o čemu govoriš. Ne znam da li govoriš njemački pa da pogledaš tekst koji sam ti dala u linku. Ovaj izraz "blagotvorni utjecaj" sam ja izmislila da se nekako izvučem iz problema koji nisam znala drugačije riješiti:-( To nikako nije prijevod originala s de wiki. Tamo piše cijela hrpa toga, od plana prehrane, kupanja....i da je bilo djelotvorno za reumu, migrenu, probleme u prokrvljenosti, spavanju... Pozdrav Branka France 00:24, 14. kolovoza 2006. (CEST)[odgovori]
A ti ,mislis na Lebensreform? Koncept koji je poznat kao knajpova metoda, ondnosno kroz antropozofiju i teozofiju? Da, to je dio alternativne medicine, ali pojam je danas proširen. Većina antropozofskih tekstova koje se kod nas mogu naći su prevedene na srpski, i mogu reći - terminologija nije baš usklađena već se koriste tuđice. --Davor Moravek 00:31, 14. kolovoza 2006. (CEST)[odgovori]
Mali dodatak: danas se sve nekad alternativne metode u raznim toplicama i šire reklamiraju po "čisto hrvatskim" nazivom Wellness a na ovoj engleskoj poveznici dosta se dobro objašnjavaju trenutno moderni koncepti izgrađeni na teoretskim osnovama na koje referiraš --Davor Moravek 00:46, 14. kolovoza 2006. (CEST)[odgovori]

Molba[uredi kôd]

Ako ti nije problem, molim te da mi pišeš na mojoj stranici za razgovor. Kako dobijem obavjest kad imam na mojoj stranici poruku, navikla sam ju samo tamo očekivati. Ovako, kad odgovoriš na svojoj stranici, vidim ju tek kad otvorim tvoju stranicu, a otvaram ju samo ako hoću ja nešto tebi napisati, odnosno, zapravo, slučajno. Ti si mi odgovorio, a ja nisam niti znala:-( Uzgred, na žalost ne znam dovoljno engleski da bih ("čisto hrvatski") surfala po en wiki. Inače, ja sam uvijek spremna na svaki oblik suradnje, jedino nisam sigurna da bih na ovoj temi uopće mogla biti od neke pomoći, kao što sam napisala u http://hr.wikipedia.org/wiki/Razgovor:Alternativna_medicina. Lijepi pozdrav Branka France 11:15, 14. kolovoza 2006. (CEST)[odgovori]

Evo, malo sam preradila članak o Bledu. Možda, ako pogledaš, možeš dodati i neku od metoda koje su danas prihvaćene i od "školske medicine". Sorry, ali ne znam bolji izraz od školska medicina, ipak sam laik u tom području:-( Pozdrav Branka France 13:30, 14. kolovoza 2006. (CEST)[odgovori]
TO! Kupke su bile riječ koja mi je nedostajala, nisam je se mogla sjetiti! Eto to je rezultat nedostatka vladanja odgovarajućom terminologijom! Hoćeš li ti to malo srediti, molim te. Kupke sigurno nisu jedini izraz koji bi trebalo popraviti:-( Pozdrav Branka France 12:28, 15. kolovoza 2006. (CEST)[odgovori]
Baš je lijepa ta tvoja slika koju si dodao:-))Branka France 12:28, 15. kolovoza 2006. (CEST)[odgovori]
Slažem se, da to u Bledu ne treba širiti. Navela sam to samo zato, da se dobije mrvica više teksta, jer su tekstovi koje sam počela raditi o slovenskim općinama vrlo šturi:-( I, isto se slažem da bi se možda o njemu mogao napraviti poseban tekst, no nisam na njega stavila poveznicu, jer nerado otvaram nešto, što nemam namjeru u dogledno vrijeme zatvoriti. A u ovom slučaju nemam tu namjeru. Previše sam "frontova" otvorila, pa sad...to mi je što mi je:-) Pozdrav Branka France 12:36, 15. kolovoza 2006. (CEST)[odgovori]
Pa već si gotovo napravila dovoljno teksta za stranicu o njemu, kako si ti pokrenula temu, ovo što si napisala na stranici o Bledu ukomponiraj u samostalni tekst, budući da si ipak ti originalni autor. Ja ću malo nadopuniti, i toliko o tome za sada --Davor Moravek 12:39, 15. kolovoza 2006. (CEST)[odgovori]

Arhiviranje:-(( U zadnje vrijeme mi Roberta arhivira stranice, pa sam "izašla iz štosa". Pogledaj ovo Wikipedija:Arhiviranje, ili pričekaj da se ja prisjetim, ili da se pojavi Roberta:-( Pozdrav Branka France 15:29, 15. kolovoza 2006. (CEST)[odgovori]