Andrija Štampar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Andrija Štampar
Andrija Štampar
Andrija Štampar
Rođenje 1. rujna 1888.
Smrt 26. lipnja 1958.
Zanimanje liječnik, specijalist higijene
i socijalne medicine
Portal o životopisima

Andrija Štampar (Brodski Drenovac kraj Pleternice, 1. rujna 1888. - Zagreb, 26. lipnja 1958.), podrijetlom iz Čanka u Lici, hrvatski liječnik, specijalist higijene i socijalne medicine, dekan medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar
Zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u Zagrebu

Rođen je 1. rujna 1888. godine u selu Drenovac u blizini Slavonskog Broda i Pleternice u obitelji Ambroza i Katarine Štampar. Nakon školovanja u Vinkovcima odlazi u Beč gdje je završio medicinu.[1]

Od 1919. bio načelnik higijenske službe Ministarstva narodnog zdravlja (Odjeljenje za rasnu, javnu i socijalnu higijenu) u Beogradu; postavio je temelje javnozdravstvenoj službi u Jugoslaviji i osnovao niz socijalno-medicinskih ustanova. Izgrađujući naprednu medicinu došao je u sukob s komercijaliziranom medicinom, a zbog svoje socijalnodemokratske ideologije postao je nepoćudan vladajućim krugovima. Nakon prisilnog umirovljenja 1931. bio je stručnjak Zdravstvene organizacije Lige naroda u Kini. Zaslužan je za reformu nastave na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, osnivanje Više škole za medicinske sestre i Medicinskog fakulteta u Rijeci. Izradio je ustav Svjetske zdravstvene organizacije te je 1948. predsjedao Prvoj svjetskoj zdravstvenoj skupštini u Ženevi. Bio je prvi potpredsjednik Ekonomskog i socijalnog vijeća OUN-a.

Za života je obavljao mnoge dužnosti i aktivno zagovarao socijalnu medicinu te posvećivanje medicinskim potrebama malih ljudi. Ideja vodilja uvijek mu je bila da zdravstveni radnici ponajprije moraju djelovati na zdravstveno rizične skupine. Zalagao se za široko zdravstveno prosvjećivanje ljudi smatrajući kako se na taj način uspješno mogu suzbiti pojave mnogih bolesti. Njegova definicija zdravlja - da je zdravlje stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsutnost bolesti i danas se poštuje.[1]

Od 1947. godine do smrti bio je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.[2]

Djela[uredi | uredi kôd]

  • Deset godina unapređivanja narodnog zdravlja, 1934.
  • Public Health in Yugoslavia, 1938.
  • U borbi za narodno zdravlje. Izabrani članci A. Štampara, 1966.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 http://www.stampar.hr/Default.aspx?art=1713&sec=171Inačica izvorne stranice arhivirana 28. srpnja 2013. (preuzeto 26. lipnja 2013.)
  2. 2,0 2,1 http://enciklopedija.lzmk.hr/clanak.aspx?id=38906 (pristupljeno 10. srpnja 2013.)
ZJZ dr Andrija Stampar Zagreb 18102012 4 roberta f.jpg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar (http://www.stampar.hr/Default.aspx). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]Science-symbol-2.svgP vip.svgFlag of Croatia.svg Nedovršeni članak Andrija Štampar koji govori o hrvatskom znanstveniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.