Razgovor sa suradnikom:RussianBear158

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Wikipedijin
uvodni tečaj
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Sestrinski projekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Dodatno

Pomoć:Sadržaj

RussianBear158, dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. godine – slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Izvori − kako uspješno činiti Wikipediju boljom!
  • Slikeobvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite sljedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete pritisnuti gumbić ili na alatnoj vrpci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:RussianBear158") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih internetskih stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dualno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian: This is the welcome message sent to new users of hr.wikipedia

Još jednom, dobro došli! Kubura (razgovor) 06:24, 4. travnja 2015. (CEST)[odgovori]

Drugi nisu po defaultu točni[uredi kôd]

[1] Prvo, izmijenili ste podatak, premda neposredno iza njega stoji referencija koja govori drugi podatak. Daklem, vandalizam.
Drugo, to što piše na drugim Wikipedijama, za nas ništa ne znači. Ne znaju oni bolje od nas koji smo bili ovdje. Uz to, Wikipedija nije sama sebi izvor, a Vi se upravo na to pozivate. "Piše na drugim Wikipedijama". Piše i na zidu. Uz to, Vaš argument je "ad gentem".
Treće, Wikipedija nije mjesto za uređivačko ratovanje. Pročitajte što su drugi pisali i referencije na koje se autori pozivaju. Kubura (razgovor) 06:27, 4. travnja 2015. (CEST)[odgovori]

Nisam pitan ali na ovo valja odgovoriti: "Umesto toga bi trebalo da stoji:Pobeda Jugoslovenske Narodne Armije". Kako se rat između SAD-a i Japana završio nakon "bitke" za Hirošimu i Nagasaki, kao pobjeda SAD-a? Ili predaja Japana? Nisu Amerikanci pobijedili, niti je JNA (sa ili bez N) pobijedila u Srebrenici ili Vukovaru, nego se druga strana predala. SpeedyGonsales 22:48, 5. travnja 2015. (CEST)[odgovori]
Poštovani RussianBeare158.
[2] Prvo ću Vas zamoliti: pišite na hrvatskom jeziku, jer došli ste na Wikipediju na hrvatskom jeziku, a ne mi na Wikipediju na srpskom jeziku.
Ne sporim mogućnost da neki hrvatski izvori nisu točni. O tome su pisali i hrvatski znanstvenici. Pritom ne mislim na one dežurne umanjivače hrvatskih uspjeha. Naime, govorili su o brojkama s kojima su hrvatske vlasti izašle kao službenim procjenama. Te su brojke bile prikazivane skoro dva desetljeća, što govori da se nije radilo o ratnoj propagandi preuveličavanja uspjeha radi dizanja morala vojsci i civilima, niti o ratnoj propagandi kad se premale ili izostale uspjehe odnosno neuspjehe prešućuje ili frizira brojke da bi izgledale bolje. Radilo se o tome da su zbilja bili uvjereni u te brojke. O tome su govorili na državnoj televiziji na jubilarnoj obljetnici jedne hrvatske osloboditeljske akcije.
Mislim da se možemo složiti u ovome: ako ste pogodili neki tenk, ne možete ići preko paljbenog polja usred bitke za provjeriti jeste li pogodili i kakvu ste štetu nanijeli neprijatelju. Ostaje stvar procjene: onesposobljen ili uništen, odnosno kod ljudi, ranjen ili ubijen. Procjena je uvijek procjena, nikad nije isto što i izravni uvid. Te su procjene izvor tih odstupanja.
Izvori trećih strana često nisu realni, mnogi su pisali navijački, vodili su ih stereotipi, prepisivali gluposti iz n-te ruke i/ili uljepšavali, ovisno o naručitelju. Zato ne vjerujemo inozemnim Wikipedijama. Ako ti na jednoj od tih "drugih" Wikipedija osporavaju upotrebu riječi "osloboditi" u "Hrvatska je oslobodila taj i taj grad u Oluji, Bljesku...", onda što više reći. Kubura (razgovor) 01:24, 6. travnja 2015. (CEST)[odgovori]
[3] Kad su razlike hrvatskog i srpskog minimalne, ne bi ti trebalo biti problem naučiti ih. Kubura (razgovor) 03:52, 7. travnja 2015. (CEST)[odgovori]

Odvajanje tisućica[uredi kôd]

[4] Tisućice se po hrvatskom pravopisu odvajaju točkom ili prazninom. U iznimnim slučajima kod četveroznamenkastih brojeva u nematematičkim tekstovima broj se piše skupa.
Ovako kako si napisao, ispalo je da je kod velikosrpskih napadača poginuo 1 vojnik i 103/1000 vojnika, a da je ranjeno dva i pol vojnika (2,500). Kubura (razgovor) 07:12, 8. travnja 2015. (CEST)[odgovori]