Razgovor sa suradnikom:Simin

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
WikipediaTutorial.png
Ovaj je članak dio wikipedijina
Uvodnog tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Wikiprojekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Pomoć:Sadržaj

Simin, dobro došli na Wikipediju na hrvatskome jeziku, započetu 16. veljače 2003. godine – slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskome standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta,
  • izvori − kako uspješno činiti Wikipediju boljom, te
  • slikeobvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika.

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite sljedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete pritisnuti gumbić Button sig.png ili Vector toolbar signature button.png na alatnoj vrpci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:Simin") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih internetskih stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dvojno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian: This is a welcome message sent to new users of hr.wikipedia.

Još jednom, dobro došli! --Ivi104 (razgovor) 16:06, 12. veljače 2018. (CET)

Samuilo[uredi]

Vidim da Makedonci ne priznaju to što ti povjesničari govore, a i znamo da a im se i danas osporava to ime. Vidi makedonsku wikipediju --Zeljko (razgovor) 11:28, 13. veljače 2018. (CET)

Da, imate pravo - službena verzija u Republici Makedoniji, očito se podudara s vašim mišljenjem. Je li ovo vaš jedini argument?--Simin (razgovor) 16:43, 13. veljače 2018. (CET)
Žuti karton


  • Šta ovo znači ? Gdje god pronađeš riječi Makedonci i makedonski, ubacuješ Bugari i bugarski. Takva uređivanja ne trebamo, čuvaj se bloka, bit će trajan. --Zeljko (razgovor) 18:46, 13. veljače 2018. (CET)
Odgovor na pitanje Šta ovo znači - u sažetku. Tamo pišem: Prema izvorima navedenim u članku. Izvori su tri i su kategorički. Ako postoji jedna stvar napisana u izvorima i Vi ga stalno mijenjate na nešto drugo, to bi bila krivotvorina. --Simin (razgovor) 18:59, 13. veljače 2018. (CET)
Ne mogu vidit dobru namjeru u brisanju makedonskog imena. A što se tiče ilindenskog ustanka, makedonce brišeš sa popisa, a sva tri izvora su ti bugarska. Imaš zabranu rada na člancima koji se odnose na Makedonce. U suprotnom bit češ blokiran. Ugodan dan. --Zeljko (razgovor) 20:23, 13. veljače 2018. (CET)
Argumenti i tvrdnje jedan za drugim:
  1. "Brisanje makedonskog imena" je bila činjenica još uvijek na ovu verziju. Tada je korisnik Izmisluvas zamijenio bugarsko ime bez obzira na izvore. Ne vidim vašu reakciju.
  2. Šta znači "makedonce brišeš sa popisa"? Koji popis i koji Makedonci? Makedonski Bugari, Grci, Vlasi...? Što sam izbrisao?
  3. Ako pogledate bolje, vidjet ćete da su dva izvora bugarski, a jedan je ruski. I oba bugarska izvora napisali su makedonski bugari, sudionici makedonskog pokreta.
  4. Eve, jedan engleski izvor "...about three thousand men under Baktiar Pasha to retake Kruchevo. They had eighteen guns with them, and outnumbered the insurgents by ten to one. There was some skirmishing, but on the 12th of August, ten days after the capture of the place, the Bulgarians made some sort of composition with the Turks, probably paying a ransom to the Pasha, in return for which the Bulgarian quarter of the town was spared." en: Henry Noel Brailsford (Brailsford, H. N. Macedonia: Its Races and Their Future, London 1906, p. 154)
  5. Čak i ako Vi ne odobravate izvore, trenutna situacija znači krivotvorina - izvore kažu jednо, tekst - drugo. Pozdravi,--Simin (razgovor) 12:27, 14. veljače 2018. (CET)

Kako ovo tumačiš[uredi]

Evo jedan primjer, Kako ovo tumačiš. Јане Сандански Јане Сандански, познат како Пиринскиот цар, Сандан-паша и Старикот [1] (18 мај 1872 - 10 април 1915) — македонски национален херој, војвода и водач на Македонската револуционерна организација.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%AF%D0%BD%D0%B5_%D0%A1%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8


Яне Сандански Яне Иванов Сандански е български революционер, живял в края на 19 и началото на 20 век, деец на Върховния комитет, дългогодишен ръководител на Серския революционен окръг на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, сред най-спорните фигури в освободителните борби на македонските българи.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%AF%D0%BD%D0%B5_%D0%A1%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8

Bugara je vjerojatno bilo u tom ustanku, ali ti si ubacio Bugare a Makedonce izbacio. Sa ovakvom politikom ovdje se nečeš igrat. --Zeljko (razgovor) 16:04, 14. veljače 2018. (CET)

Ne razumijem što mi pokušavate reći s makedonskim Wikipedijskim tekstom. Je li to povijesni izvor? :)
Bolje je biti točniji. Naš je spor o ovoj rečenici - "Članovi Vlade bili su makedonske, vlaške i albanske nacionalnosti - Dinu Vangeli, Georgi Čače, Teohar Neškov, Hristo Ćurkčiev, Dimitar Sekulov i Nikola Balju". Ovo, "makedonske" je umetnnuto u tekstu bez argumenata. Dvojica iz izabranih u "vladi" u Kruševskoj "republici" su Bugari i za to ima izvore. U to vrijeme nije bilo zastupljenosti u ovoj vladi etničkih Makedonaca - to je činjenica. U svakom slučaju, ja imam izvore, a vi - ne.
Čini se da pokušavate staviti svoje stajalište sa sredstvima koja nisu prihvaćena na Wikipediji.
P.S. Pojam Makedonci u to doba pojavljuje se u etničkom smislu, ali njegova prevladavajuća upotreba je u regionalnom - i makedonski Bugari i Makedonski Vlaisi (arumuni) i i tako dalje su Makedonci, ali ne kao nacionalnost. U svakom slučaju, ako razumijete jezik na koji je Sandanski govorio i napisao (bugarski), šaljem vam vezu sa statusom njegove stranke - bugarskom odjeljku. Pozdravi, --Simin (razgovor) 19:20, 14. veljače 2018. (CET)