Razgovor sa suradnikom:Vitek/Treći arhiv

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Arhiv

Arhivi razgovora


Skoplje (makedonski: Skopje (Скопје))[uredi kôd]

Prijatelju, nitko ne spori da se glavni grad Makedonije zove Skopje, kao što se i glavni grad Austrije zove Wien, ali ću samo podsjetiti na pozdravnu rečenicu na naslovnoj stranici ove enciklopedije: "Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku.". Nadam se da je sada jasnije, kao primjer vidi: ovo -- Zdravi bili! -- Jure Grm, 1. dana mjeseca siječnja, godine Gospodnje dvijetisućedevete u 13:12 sati. (CET)

Vidim da su kolege već odgovorili.
Netrebate mene razumijeti, ali članak egzonim je dovoljno razumljiv da bi shvatili o čemu se ovdje radi.
Samo ću dodati da Opća enciklopedija JLZ, Hrvatski enciklopedijski rječnik, i Opća i nacionalna enciklopedija navode Skoplje i sve tri imaju natuknicu identičnu natuknici Skoplje, kao i naslovu ovog odlomka.
Ja ne kažem Požun nit Mleci, ali kažem Srijemska Mitrovica (ne Sremska), Kopar (ne Koper). Namjerno sam upotrijebio toponime s područja bivše države. Dakako, tu ulaze Beč, Rim, Budimpešta, Venecija i slični strani toponimi, nastali zbog dodira kultura i jezika (tu sigurno ne ubrajam Harare i ostale koje ste pogrešno naveli za primjere). --Suradnik13 (razgovor) 19:55, 2. siječanj 2009. (CET)

Pridložak[uredi kôd]

O znanju jezika.
Viteče, gledan tvoj pridložak Predložak:Grčka prefektura. Ne proguravaj hiperfonetiziranja ondi di ih nima u hrv. jeziku.
Nima "veb stranica". Piše se "web".
Drugo, pravilnije je napisati "internetska stranica" ili čak "mrežna stranica".
Dalje, nastoj promicati hrvatski jezik i slova.
Nemoj "škopiti" slova sa izbacivanjem kvačica i crtica.
Nima tu "post br", nego "pošt broj".
Znan i ja šta je "auto reg", ali to može značiti i nešto što se samo registrira. Stavi "automobilska oznaka", neće ti se potrošit zaslon od 10 slova više. Kubura (razgovor) 03:52, 3. siječanj 2009. (CET)

O kraljeviću[uredi kôd]

Kada već pišeš "princ od Walesa", onda piši "princ od Walesa", malin slovon i na hrvatskom jeziku.
Oznaku "Prince of Wales" možeš ostaviti za članak o princu od Walesa.
Tvoj odgovor [1] "britanska titula, ali i imenica, to ti ide zajedno". Pa čoviče, je li ti shvaćaš šta san ti napisa u poruci [2]? Govorin ti o velikin i malin sloviman, padežu i hrv. nazivu, a ti mi govoriš o "ide zajedno"? Pa je li ti ja govorin turski ili hrvatski? Kubura (razgovor) 04:08, 3. siječanj 2009. (CET)

O pravopisu[uredi kôd]

Čemu ovakvi pisnički odgovori [3]?
Šta je pisnik tia reć?
Dalje, nemoj mi mudrovat i razbacivat se izrazima ka' Illustrissimus. Bacaš se izrazima (za ispast pametniji) koje ne znaš ni napisat. "Purazam"? "Exellance"?
Lipo se šalit, ali kada ti netko daje komentar radi ozbiljnog pisanja enciklopedije, onda molin te, ne pravi se nevješt i ka' da ne shvaćaš o čemu ti govorin i ka' da ne shvaćaš šta tribaš napisat kada ti netko nešto poruči.
Triba bih pritpostavit dobru namiru. Međutim, ako si upozorenje o pravilnon pisanju i o hrv. jezičnoj tradiciji nazvao "jezičnin purizmon" (tvoj "purazam") i još uz to dodao izraz "idiotismo par exellence" (kod tebe "exellance"), onda to, moj Viteče, to prvo pokaziva tvoje nepoznavanje gradiva, a drugo, puno teže, znači da si napisa' osobni napad, što je vid ponašanja koji nije dopušten na Wikipediji.
Uozbilji se, sredi se, pročitaj šta ti drugi pišedu. Kubura (razgovor) 04:08, 3. siječanj 2009. (CET)

Prefekture i provincije[uredi kôd]

Možda bi bilo bolje ići prvo na provincije (jer su one hijerarhijski više), pa onda na prefekture. To je samo pitanje/prijedlog, ne obveza.

I okvirni naputak kad radiš predloške (drago mi je da nisi ignorirao Kuburine komentare, jer je ono što je napisao u skladu s uobičajenom praksom), parametri u predlošcima mogu sadržavati sva naša slova, jer Wikipedija nema problema ni s kineskim znakovima, pa jedino ograničenje kojem pribjegavamo je ono duljine parametara - recimo prakticira se do 20-ak slova, makar često je i ispod 10 slova, ali ne treba ići na kratkoću nauštrb jasnoće čemu koji parametar služi. Softver i hardver su pohrvaćeni, ali web stranice (još) nisu, jer postoje sinonimi poput mrežne i Internet stranice. Lijep pozdrav! SpeedyGonsales 01:23, 4. siječanj 2009. (CET)

Može pojašnjenje? SpeedyGonsales 01:19, 6. siječanj 2009. (CET)

Riješeno, tj. preusmjeravanja su pobrisana. Moglo se to i drugačije srediti, ali bilo je previše preusmjeravanja (neka jednostruka, neka višestruka), pa je ovo najbolje rješenje :-) SpeedyGonsales 09:01, 6. siječanj 2009. (CET)

Rothschild‎[uredi kôd]

Maknuo sam zareze iz datuma, ne vidjeh baš po pravopisima (a niti u novinama/knjigama) da netko u hrvatskom dan i mjesec od godine odvaja zarezima. I molba od kolegice koja se bavi godišnjicama: stavi poveznice ne samo na godinu, nego i na dan i mjesec rođenja/smrti (jer tako kad klikneš npr. na što vodi na 23. veljače, osim hrpe datuma koji su na početku, na dnu vidiš i sve članke o ljudima koji su rođeni/umrli tog datuma). Naravno da se godišnjice ne rade samo pomoću tog trika, ali dobro dođe :-) SpeedyGonsales 12:24, 14. siječanj 2009. (CET)