Rudolfove tablice

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Tabuli Rudolphinae (Rudolfove tablice)

Orginalna naslovnica Rudlofovih tablica

Kepler je obećao Bracheu da će dovršiti njegove astronomske tabele i objaviti ih. To je posao koji odlaže. Kepler nije bio dovoljno kreativan za to. Više je volio provoditi vrijeme zatrpan u tisuće tablica proračuna ili nasuprot tome izbacivanjem (za astronomiju većinom beskorisnih) ideja. Kad je prešao pedesetu Kepler konačno započinje posao i privodi ga kraju 1624. Već po starom običaju, novac za tisak je morao dugo čekati – godinu dana. Konačno uspijeva dobiti 2000 florina (od 6299, koliko je tražio). To je bilo dovoljno samo za papir. Tiskanje je morao platiti sam.

Mapa svijeta iz Rudlofovih tablica

Kad napokon dovodi tiskare u Linz pokrenuti posao stiže i nova nevolja: Počinje novi progon protestanata. Tada protestantski seljaci dižu bunu, opsjedaju Linz i 30. 6. 1626. pale dio grada u kojem je bila tiskara. Sve do tada tiskano je uništeno, ali Kepler uspijeva spasiti originalne tablice.

Zatim odlazi u Ulm, gdje uspijeva na brzinu tiskati 1000 primjeraka i poslati ih na Frankfurtski sajam knjiga. Astronomi su je rado dočekali, i ona služi cijelo stoljeće kao referentna knjiga.