Savez za Hrvatsku

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma Savez za Hrvatsku. Za Savez za Hrvatsku iz 2014. pogledajte Savez za Hrvatsku (2014.).
Savez za Hrvatsku
Osnovana 2011.
Sjedište Zagreb
Država djelovanja Hrvatska

Savez za Hrvatsku, bila je koalicija političkih stranaka sklopljena za izbore za Hrvatski sabor 4. prosinca 2011. godine.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Koalicija Savez za Hrvatsku nastala je u listopadu 2011. godine, a činile su ju stranke Jedino Hrvatska – Pokret za Hrvatsku, Akcija za bolju Hrvatsku i Hrvatska demokršćanska stranka, kao i istaknuti pojedinci (npr. Josip Jurčević).[1] Nudila je alternativu pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, koju je smatrala pogubnom za Hrvatsku, njezinu suverenost i samostalnost, te je nastupila protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju na referendumu o ulasku Hrvatske u EU.[2]

Izbori za Hrvatski sabor 2011.[uredi | uredi kôd]

Koalicija se za izbore za Hrvatski sabor 2011. godine nije uspjela registrirati pod svojim imenom, već je izašla na izbore samo s nazivima stranaka. K tomu su se u II. izbornoj jedinici stranke međusobno pobijale, dok se u VI. izbornoj jedinici uopće nisu kandidirale. Nositelji izbornih lista bili su Milovan Šibl (I. izborna jedinica), general Željko Sačić (II., III., VII. i VIII. izborna jedinica), Marijan Škarić (IV. izborna jedinica), dr. Josip Jurčević (V., IX. i X. izborna jedinica) te Marjan Bošnjak (XI. izborna jedinica).[3] Koalicija nije uspjela prijeći izborni prag.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Vlatka Polšak Palatinuš, Savez za Hrvatsku protiv veleizdajnika i Europske unije, izbori2011.tportal.hr, 5. listopada 2011., pristupljeno 8. siječnja 2016.
  2. Savez za Hrvatsku - alternativa ulasku Hrvatske u EU, (hkv-Hina), 5. listopada 2011., pristupljeno 8. siječnja 2016.
  3. Izborne liste Saveza za HrvatskuInačica izvorne stranice arhivirana 6. lipnja 2013., jedinohrvatska.hr, 17. studenoga 2011., pristupljeno 8. siječnja 2016.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]