Koordinate: 40°28′12″N 140°07′48″E / 40.47000°N 140.13000°E / 40.47000; 140.13000

Shirakami-Sanchi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Shirakami-Sanchi
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Shirakami-Sanchi
Flag of Japan.svg Japan


Shirakami-Sanchi na karti Japan
Shirakami-Sanchi
Shirakami-Sanchi
Lokacija Shirakami-Sanchija u Japanu
Godina uvrštenja: 1993. (17. zasjedanje)
Vrsta: Prirodno dobro
Mjerilo: ix
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/663 UNESCO

Shirakami-Sanchi (japanski: 白神山地, što znači "područje boga bijele planine") je šumovito područje u japanskim prefekturama Akita i Aomori (Honshu). Ovo planinsko područje, površine od oko 1,300 km², većinom prekriva prašuma japanske bukve (Fagus crenata), i njezinih 169,7 km² u najzaštićenijem središnjem području je 1993. god. upisano na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Aziji.[1]

Slap Anmon no taki

Kako je bukova šuma jako loše područje za uzgoj šitake gljiva, uzgajivači gljiva ga nikada nisu uzurpirali i ostalo je skoro nedirnuto, za razliku od okolne šume. Osim bukve, na ovom području raste 500 vrsta drugih biljaka od kojih su najvažnije: katsura (Cercidiphyllum), kalopanaks (Kalopanax), japanski grab (Ostrya japonica) i druge vrste bjelogorice.

Od životinja na ovom području, pored 87 vrsta ptica i 2.212 vrsta insekata (najviše u Japanu) obitavaju: nacionalni simbol - crna žuna (Dryocopus martius), japanski serov (Capricornis crispus), planinski sokol-orao (Nisaetus nipalensis), suri orao (Aquila chrysaetos), japanski makaki (Macaca fuscata), miševi Gliridae i azijski mrki medvjed (Ursus thibetanus).

Ovo područje nikada nije bilo mjesto ljudskog djelovanja, te u njemu postoje samo planinarski putovi, a za ulazak potrebna je dozvola Šumarske uprave. Da bi lovili ribu na ovom području treba vam i dozvola Nacionalne ribolovne udruge. Popularno odredište posjetitelja je slikoviti slap Anmon no taki ("Slap sjenovitih vrata").

Shirakami-Sanchi na istoku graniči s nacionalnim parkom Tsugaru quasi, a najviši vrh mu je Shirakamidake, koji nije u zaštićenoj središnjoj zoni područja, stoga za uspon na njega nije potrebna posebna dozvola, a tu se nalazi i sklonište s toaletom. U podnožju Shirakami-Sanchija, u mjestu Hachimori (Akita), svake godine se održava koncert na otvorenom poznat kao Yūkyū-no-Mori (悠久の杜) ili Shirakami festival.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Shirakami-Sanchi na UNESCO-ovim službenim stranicama (engl.) Preuzeto 22. rujna 2011.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Shirakami-Sanchi